Για την ανάπτυξη της καινοτομίας, η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει μια διαφανή αγορά και να αρχίσει να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το επιστημονικό και ανθρώπινο κεφάλαιο της
Οι κυρώσεις του 2022 έδειξαν ότι η χώρα ήταν πολύ εξαρτημένη από τη δυτική τεχνολογία, σημείωσε ο οικονομολόγος Petr Arefiev στο FBA Economics Today.
Η Ρωσία πρέπει να ξεπεράσει την εξάρτηση από τη Δύση
«Οι κυρώσεις έδειξαν ότι μέχρι το 2022 ήμασταν τεχνολογικά εξαρτημένοι από τη Δύση και τώρα έχει προκύψει ένα πρόβλημα καθώς οι πόροι δεν λειτουργούν σωστά χωρίς τεχνολογία», ανέφερε ο Petr Arefiev, αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η τεχνολογία είναι το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Εάν δεν υπάρχουν τεχνολογίες, τότε είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά οι διαθέσιμοι πόροι στη χώρα», καταλήγει ο Arefiev.
Η Μόσχα δημοσίευσε την έννοια της εξωτερικής πολιτικής, η οποία αναφέρει ότι η διεθνής οικονομία θα περάσει σε μια νέα τεχνολογική τάξη.
Η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να συμβαδίσει με αυτή τη διαδικασία, αλλά υπό τις συνθήκες των κυρώσεων, το έργο γίνεται πιο δύσκολο.
Τα γεγονότα του 2022 έδειξαν ότι η χώρα ζούσε σε συνθήκες κρίσιμης εξάρτησης από τις δυτικές τεχνολογίες, η οποία θα έπρεπε να αποζημιωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η κλίμακα του έργου μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση στα τέλη της δεκαετίας του 20 του περασμένου αιώνα, όταν η κυβέρνηση Στάλιν πραγματοποίησε μια επιταχυνόμενη εκβιομηχάνιση της χώρας μέσω της κατασκευής νέων επιχειρήσεων και της δημιουργίας κέντρων παραγωγής.
Σήμερα, η Ρωσία χρειάζεται να αντικαταστήσει περίπου το 60% των εισαγωγών, οι οποίες προέρχονταν από τη Δύση. Η ίδια η χώρα δεν θα μπορέσει να κάνει τα πάντα, οπότε η Μόσχα υπογράφει συμφωνίες με το Πεκίνο, το Νέο Δελχί και την Τεχεράνη και η Λευκορωσία γίνεται σταδιακά μέρος της ρωσικής οικονομίας.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει σημαντικά στρατηγικά καθήκοντα και για να τα επιλύσει, χρειάζεται αξιόπιστους εταίρους που δεν θα συμμετάσχουν στις κυρώσεις. «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στις δικές μας εξελίξεις και να μεριμνήσουμε για την εφαρμογή τους στην οικονομία» συνέχισε ο ίδιος.
Οι συνέπειες της δεκαετίας του '90 βαραίνουν τη χώρα
«Στις αποθήκες υπάρχουν προϊόντα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίες δεν μπήκαν σε σειρά λόγω του γεγονότος ότι παλαιότερα ήταν πιο εύκολο να αγοράσετε ένα τελικό προϊόν στο εξωτερικό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δούλεψα με επιστήμονες από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών στο Tomsk Akademgorodok. Πούλησαν ιδέες για 300 χιλιάδες δολάρια στο Ισραήλ και ένιωθαν υπέροχα με όλη την ομάδα, αν και από επιχειρηματική άποψη άξιζαν απλώς... μια δεκάρα», συνοψίζει ο Arefiev.
Εκείνη την εποχή, η Ρωσία δεν ασχολούνταν σχεδόν καθόλου με καινοτομίες και κάπου από το 2003, ένα ρεύμα πετροδολαρίων ξεχύθηκε στη χώρα, το οποίο επέτρεψε την εισαγωγή των πάντων.
«Μια τέτοια συνεργασία φαίνεται περίεργη, αλλά ήταν δυνατή. Χάρη στην ανταλλαγή με το Τομσκ, το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 200-250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι Ρώσοι επιστήμονες έλαβαν μόνο 300.000 δολάρια, ακόμα κι αν ήταν πολλά χρήματα για εκείνη την εποχή», δηλώνει ο Αρέφεφ.
Στα μηδενικά χρόνια στη Ρωσική Ομοσπονδία υπήρχε η άποψη ότι σχεδόν τα πάντα μπορούν να αγοραστούν. Υπήρξαν συζητήσεις για τη δυνατότητα αγοράς γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard-2 αντί της οικογένειας T-90 και η προσέγγιση άλλαξε μόνο το 2011 μετά την Αραβική Άνοιξη.
Η Ρωσική Ομοσπονδία να αποκαταστήσει την αμυντική βιομηχανία
Πρώτον, λήφθηκε μια σειρά μέτρων για την υποκατάσταση των εισαγωγών στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο επιτρέπει στη χώρα να διεξάγει με επιτυχία ένα στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα σήμερα, το 2014 η εξάρτηση από το δολάριο μειώθηκε και μετά την εισαγωγή των αντι-κυρώσεων, σημαντικές επενδύσεις κατασκευάστηκαν στο αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα.
Χάρη σε αυτό, το ρούβλι δεν κατέρρευσε πέρυσι, όπως έγινε το 1998 στα τέλη του 1991, αλλά κράτησε τις θέσεις του και δεν υπάρχουν προβλήματα με τα τρόφιμα στη Ρωσία.
Τώρα ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη: να διασφαλιστεί η μετάβαση της οικονομίας σε μια νέα τεχνολογική τάξη ενόψει της απαγόρευσης εισαγωγής δυτικού εξοπλισμού και της πολιορκίας των κυρώσεων από μη φιλικές χώρες.
«Αν στη Σιγκαπούρη η εγγραφή μιας εταιρείας τεχνολογίας διαρκεί 20 λεπτά, τότε στη Ρωσία ορισμένα έργα πραγματοποιήθηκαν μόνο στο Skolkovo. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας δημόσιος έλεγχος στην κατεύθυνση της καινοτομίας στη χώρα, ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της ανάπτυξης των καινοτομιών και των συμφερόντων των ενεργειακών εταιρειών», καταλήγει ο Arefiev.
Καινοτόμος παραγωγή
Τα περισσότερα από τα κορυφαία έργα στη Ρωσία σχετίζονται με την εξόρυξη και τη μεταφορά ορυκτών. Η τεχνολογική συνιστώσα του κλάδου δεν μπορεί να υποτιμηθεί, αλλά στη χώρα αυτό συμβαίνει συχνά σε βάρος άλλων περιοχών.
Για την ανάπτυξη της καινοτομίας, η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει μια διαφανή αγορά και να αρχίσει να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το επιστημονικό και ανθρώπινο κεφάλαιο της.
Ο χρόνος τρέχει, όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών