Ο διπλός ρόλος Τουρκίας, Ουγγαρίας – Τεράστιες καθυστερήσεις στην παράδοση οπλικών συστημάτων
Από τα έγγραφα αυτά προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ανατρέπουν πολλά από τα δεδομένα, αν και πολλές από αυτές είτε διαψεύδονται επίσημα είτε δεν επιβεβαιώνονται.
Για παράδειγμα γίνεται λόγος για εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της αποστολής Leopard στην Ουκρανία, κάτι όμως που έχει διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή (στις 5 Απριλίου) και απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση, είπε ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα αναφέρεται ένα σοβαρό περιστατικό μεταξύ Βρετανικού και Ρωσικού μαχητικού πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, για το οποίο όμως η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για ανακρίβειες.
Όμως υπάρχουν και άλλες σημαντικές πληροφορίες όπως ότι η Ευρώπη έχει αναπτύξει ειδικές δυνάμεις που πολεμούν στο έδαφος της Ουκρανίας, ότι καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή οπλικών συστημάτων από την Ευρώπη στην Ουκρανία, ότι η Ουγγαρία επιτρέπει στους Συμμάχους να παραδίδουν όπλα στην Ουκρανία καθώς και ότι η Τουρκία μπορεί να προμηθεύει με οπλισμό τους στρατιώτες της Wagner.
Ευρωπαίοι πολεμούν στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τα έγγραφα, υπάρχει μια ομάδα ειδικών δυνάμεων από την Ευρώπη που πολεμά στην Ουκρανία.
Η ομάδα αυτή αποτελείται από 97 στρατιώτες, εκ των οποίων 50 είναι από τη Μ. Βρετανία, 17 από τη Λετονία, 15 από τη Γαλλία ενώ αναφέρεται και ένας Ολλανδός στρατιώτης.
Δεν διευκρινίζεται σε ποια περιοχή της Ουκρανίας επιχειρούν ή τις δράσεις αναλαμβάνουν.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι στην Ουκρανία επιχειρούν και περίπου 100 Αμερικάνοι στρατιώτες, αν και ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για μια μικρή στρατιωτική παρουσία στην αμερικανική πρεσβεία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν Αμερικάνοι στο πεδίο της μάχης.
Τα περισσότερα τανκ
Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής τανκ της Ουκρανίας.
Στα έγγραφα επισημαίνεται ότι τα περίπου 200 τανκ που θα δώσει η Δύση στην Ουκρανία, είναι 53 λιγότερα από όσα χρειάζεται το Κίεβο για την εαρινή του αντεπίθεση.
Η Πολωνία και η Σλοβενία φαίνεται να είναι οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες, δίνοντας περίπου τα μισά άρματα μάχης.
Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης βασικοί προμηθευτές, καθώς φέρονται να δίνουν από 14 τανκ.
Εμπλοκή Ελλάδας
Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή της Ελλάδας στην προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard, κάτι πάντως που έχει διαψεύσει κατηγορηματικά και επανειλημμένα η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας.
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ευρώπη δωρίζει στην Ουκρανία το σύγχρονο άρμα μάχης Leopard 2 και ότι ανάμεσα στους προμηθευτές είναι η Γερμανία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Φινλανδία.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η Γερμανία είχε δεσμεύσει μόλις 4 Leopard 2 - το πιο προηγμένο μοντέλο - αλλά το Βερολίνο ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι είχε παραδώσει 18 Leopard στην Ουκρανία.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Σουηδία έχει υποσχεθεί 10 άρματα μάχης «άγνωστου τύπου», τα οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα μπορεί να είναι Leopard.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να στείλουν στην Ουκρανία 31 σύγχρονα τανκ, αν και αυτά δεν αναμένεται να φτάσουν πριν από το φθινόπωρο.
Τεράστια καθυστέρηση
Βάσει του δημοσιεύματος, αν και η Ευρώπη ήθελε τα τανκ να φτάσουν στην Ουκρανία εγκαίρως για την εαρινή αντεπίθεση, ο στόχος αυτός δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Έγγραφο με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, δείχνει ότι μόλις το 31% από τα 200 τανκ είχε φτάσει στο πεδίο της μάχης, αναφέροντας πως τα υπόλοιπα 120 ήταν σε καλό σημείο για να μεταφερθούν.
Άλλο έγγραφο επισημαίνει ότι η Γαλλία ενημέρωσε την Ιταλία στις 22 Φεβρουαρίου ότι δεν θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία ένα κοινό πυραυλικό σύστημα παρά μόνο τον Ιούνιο, στο τέλος δηλαδή του χρονοδιαγράμματος που είχε ορίσει το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας, όταν αυτό ανέφερε πως ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας επρόκειτο να παραδοθεί την άνοιξη του 2023.
Ο διπλός ρόλος της Ουγγαρίας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έγγραφο για το ρόλο της Ουγγαρίας.
Όπως αναφέρεται, η Ουγγαρία βλέπει τις ΗΠΑ ως εχθρό της αλλά παρόλο αυτά αφήνει τους συμμάχους να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της για να μεταφέρουν οπλισμό στην Ουκρανία.
Σε άκρως απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 2 Μαρτίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban εμφανίζεται να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ «έναν από τους τρεις κορυφαίους αντιπάλους του κόμματος του», κάτι που χαρακτηρίζεται ως κλιμάκωση της αντιαμερικανικής ρητορικής του Orban.
Πράγματι ο Orban και η κυβέρνηση του έχουν χαράξει μια δική τους πολιτική απέναντι στη Ρωσία, απορρίπτοντας τις δυτικές κυρώσεις και καλώντας την Ουκρανία να παραιτηθούν από τις αξιώσεις της.
Ωστόσο, άλλο απόρρητο έγγραφο δείχνει ότι η Ουγγαρία αφήνει μυστικά τους Συμμάχους να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της και το έδαφος της (η Ουγγαρία συνορεύει με την Ουκρανία) για να περνούν όπλα στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέπει τέτοιου είδους μεταφορές οπλισμού.
Υποβάθμισαν οι Βρετανοί μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία;
Παράλληλα το Politico επικαλείται απόρρητα έγγραφα που δείχνουν πως η Μ. Βρετανία μάλλον υποβάθμισε ένα περιστατικό εμπλοκής βρετανικού αεροσκάφους επιτήρησης με ρωσικό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε που το ρωσικό μαχητικό φέρεται να έριξε έναν πύραυλο που βρέθηκε κοντά στο βρετανικό αεροσκάφος.
Τα αμερικανικά έγγραφα υπαινίσσονται ότι επρόκειτο για σοβαρό περιστατικό, το οποίο περιγράφεται ως «παραλίγο κατάρριψη».
Μάλιστα δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι το ρωσικό μαχητικό είχε «κλειδώσει» το βρετανικό αεροσκάφος αλλά ο πύραυλος δεν εκτοξεύτηκε σωστά.
Πάντως, από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας έκαναν λόγο για σοβαρές ανακρίβειες στα εν λόγω έγγραφα.
Στα έγγραφα αυτά γίνεται λόγος για πολλές στενές συναντήσεις ρωσικών μαχητικών με αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία.
Τα παζάρια της Τουρκίας
Αν και η Τουρκία προβάλλει την εικόνα της χώρας που θέλει να διαμεσολαβήσει ώστε να αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τα απόρρητα έγγραφα δείχνουν μια πιο σκοτεινή πλευρά της θέσης της Τουρκίας ως μεσάζοντα που ευνοεί σαφώς τη Ρωσία.
Έγγραφο αναφέρει πώς η Τουρκία βοήθησε τόσο τη Ρωσία όσο και τη σύμμαχό της Λευκορωσία να αποφύγουν τις αυστηρές δυτικές κυρώσεις - μια ανησυχία που έχουν εκφράσει δημόσια Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Για τη Λευκορωσία, το έγγραφο αναφέρει: «Οι τουρκικές εταιρείες αγόραζαν προϊόντα που τελούσαν υπό κυρώσεις» και στη συνέχεια «τα πουλούσαν στις ευρωπαϊκές αγορές» ενώ επισημαίνεται πως οι εταιρείες αυτές «μεταπωλούσαν αγαθά από την Ευρώπη στη Ρωσία».
Άλλο απόρρητο έγγραφο περιγράφει μια συνάντηση τον Φεβρουάριο μεταξύ «τουρκικών επαφών» και της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, υποστηρίζοντας πως η Wagner επιδίωκε «να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από την Τουρκία» για τις «προσπάθειες της ομάδας στο Μάλι και την Ουκρανία».
Οι πληροφορίες, για τις οποίες το έγγραφο λέει ότι προήλθαν από «πληροφορίες σημάτων» δεν εξηγούν εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι αγορές.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, υποστηρίζει το Politico.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών