Πριν από το Μπαγκλαντές, 18 κράτη , συμπεριλαμβανομένωντης Ρωσίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σιγκαπούρης, της Σρι Λάνκα, της Μαλαισίας, του Ομάν και της Νέας Ζηλανδίας, είχαν ήδη αρχίσει να συναλλάσσονται σε ρουπίες
Συγκεκριμένα, 2 δισεκατομμύρια δολάρια ινδικών εξαγωγών προς το Μπαγκλαντές, από περίπου 13,69 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο οικονομικό έτος, θα πραγματοποιούνται σε ρουπίες, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβάλλονται σε δολάρια ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές του Μπαγκλαντές στην Ινδία, οι οποίες ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, θα διαπραγματεύονται πλήρως σε ρουπίες και τάκα.
Πριν από το Μπαγκλαντές, 18 κράτη , συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σιγκαπούρης, της Σρι Λάνκα, της Μαλαισίας, του Ομάν και της Νέας Ζηλανδίας, έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούν το εξωτερικό εμπόριο με την Ινδία σε ρουπίες Ινδίας, ανέφεραν οι Hindustan Times.
Η εξέλιξη δείχνει την τάση ότι η Ινδία έχει επιταχύνει τη διαδικασία αποδολαριοποίησης στο εξωτερικό εμπόριο, γεγονός που, σε κάποιο βαθμό, υπογραμμίζει την πίεση που έχει ασκήσει το ισχυρό δολάριο στα συναλλαγματικά αποθέματα αναδυόμενων χωρών όπως η Ινδία.
Εισαγωγή ενεργειακών προϊόντων
Δεδομένης της φιλοδοξίας της να αναπτύξει τον εγχώριο μεταποιητικό της τομέα, η Ινδία έχει αντικειμενική ανάγκη να εισάγει μεγάλες ποσότητες ενεργειακών προϊόντων και άλλων πρώτων υλών για την μεταποίηση, γεγονός που οδήγησε σε αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα με την πάροδο των ετών.
Το 2022, το εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας ήταν περίπου 270 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 51% υψηλότερο από 178 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με δημοσιεύματα ινδικών μέσων ενημέρωσης.
Ο ρόλος των επιτοκίων της Fed
Εν τω μεταξύ, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ άσκησε επίσης μεγάλη πίεση στη ρευστότητα σε δολάρια της Ινδίας.
Έτσι, καθίσταται ολοένα και πιο μη βιώσιμη πρακτική για την Ινδία να πραγματοποιεί πλήρως το εξωτερικό της εμπόριο σε δολάρια και η αναζήτηση διαφοροποίησης και αύξησης του διακανονισμού σε τοπικά νομίσματα θα βοηθήσει στην ανακούφιση της πίεσης στα αποθέματα σε δολάριο της Ινδίας και θα διευκολύνει το εμπόριο της σε άλλες χώρες.
Το βάρος των αναδυόμενων οικονομιών στο παγκόσμιο εμπόριο
Το 2022, η Ινδία ξεκίνησε τον δικό της μηχανισμό διακανονισμού των εμπορικών συναλαλγών με ρουπία, ένα μέσο που επιτρέπει σε χώρες που δεν έχουν αρκετά δολάρια ή δεν μπορούν να συναλλάσσονται σε δολάρια να συναλλάσσονται σε ρουπίες.
Σημαίνει ότι η αποδολαριοποίηση δεν είναι απλώς θέμα αποστροφής κινδύνου, αλλά και εκδήλωση του αυξανόμενου βάρους του εμπορίου από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα τις αναδυόμενες οικονομίες..
Η παγκόσμια τάση
Στην πραγματικότητα, η κίνηση της Ινδίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την παγκόσμια τάση αποδολαριοποίησης, καθώς η εμπιστοσύνη στο δολάριο βρίσκεται σε πτώση μεταξύ των οικονομιών.
Δεδομένου του γεγονότος ότι περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε την ώθηση της αποδολαριοποίησης από άλλες χώρες.
Είτε για να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις είτε για να μην γίνουν ο επόμενος στόχος, η χρήση της ηγεμονίας του δολαρίου από τις ΗΠΑ ως όπλο για την άσκηση γεωπολιτικών πιέσεων έχει επιταχύνει την απώλεια εμπιστοσύνης στο δολάριο και την απομείωση της επιρροής του .
Σε πέντε ηπείρους
Επί του παρόντος, οι χώρες που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα νομίσματα με τα οποία διενεργείται το διεθνές εμπόριο έχουν εξαπλωθεί σε πέντε ηπείρους και μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερες χώρες από ποτέ έχουν κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για την αποδολαριοποίηση.
Στα τέλη Μαρτίου, η Κίνα και η Βραζιλία κατέληξαν σε συμφωνία που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να πραγματοποιούν εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές απευθείας στο κινεζικό γιουάν ή στο ρεάλ Βραζιλίας, αντί να χρησιμοποιούν το δολάριο ως ενδιάμεσο.
Σχεδόν ταυτόχρονα, η ASEAN ανακοίνωσε το σχέδιο για να βοηθήσει τις οικονομίες της ASEAN να στραφούν σταδιακά από τη χρήση διεθνών νομισμάτων όπως το δολάριο σε τοπικά νομίσματα στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τα διεθνή νομίσματα.
Στις αρχές Απριλίου, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία με τη Μαλαισία που επιτρέπει στο διμερές εμπόριο να διευθετείται σε ρουπίες.
Μακροπρόθεσμη εξέλιξη
Ενώ η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της αποδολαριοποίησης είναι ενθαρρυντική και η ηγεμονία του δολαρίου των ΗΠΑ αντιμετωπίζει πράγματι σοβαρές προκλήσεις μακροπρόθεσμα, είναι αναμφισβήτητο ότι η αποδολαριοποίηση δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα.
Στο άμεσο μέλλον, το δολάριο θα παραμείνει το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο νόμισμα στον κόσμο.
Ένα άλλο ζήτημα για τη διαδικασία αποδολαριοποίησης είναι ότι δεδομένης της αστάθειας της αξίας των νομισμάτων πολλών χωρών, η αποδολαριοποίηση των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτό απαιτεί περισσότερες ρυθμίσεις και συντονισμό μεταξύ των χωρών.
www.bankingnews.
Σχόλια αναγνωστών