Η δραστηριοποίηση του ομίλου σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ομίλου και θετικές ταμειακές ροές
Αυτό είπε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, χθες, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, αναφορικά με τα αποτελέσματα χρήσης 2022.
Έτσι άφησε όλα τα σενάρια ανοικτά, για τον τρόπο ενοποίησης, αν θα γίνει δηλαδή απορρόφηση ή αν θα παραμείνει ξεχωριστή οντότητα.
«Ένας από τους βασικούς λόγους που αποκτήσαμε την Άκτωρ είναι για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, του εξοπλισμού και της τεχνογνωσίας για να προχωρήσουμε με το ανεκτέλεστο. Η απόκτηση μας κάνει αισιόδοξους ώστε να προχωρήσουμε όλα τα έργα, αλλά πάντα υπάρχει βελτίωση, γιατί όσο αυξάνεται το ανεκτέλεστο τόσο χρειάζεται περισσότερο δυναμικό και εξοπλισμός» είπε ο κ.Εξάρχου απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή αν έχει το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κατασκευάσει τα έργα που έχει αναλάβει.
Συμπλήρωσε επίσης πως αν υπάρξουν νέες ανάγκες, είναι κάτι που έχει ήδη συμπεριληφθεί στο business plan.
Ο κ.Εξάρχου είπε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό για την Intrakat που στο δεύτερο εξάμηνο πέτυχε λειτουργική κερδοφορία, γιατί ήταν αποτέλεσμα μίας μεγάλης προσπάθειας που έγινε από τη νέα διοίκηση.
Η ενσωμάτωση της Άκτωρ όταν γίνει μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσθέτει προοπτική και κάνει τη διοίκηση να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, γιατί θα αυξηθεί περαιτέρω το ανεκτέλεστο, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και άλλες δραστηριότητες που εξασφαλίζουν βιωσιμότητα και ταμειακές ροές.
Για το 2023 εκτίμησε πως θα μπορέσει είτε να εμφανίσει μηδενικό αποτέλεσμα (break even) ή ακόμα και μικρά κέρδη.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ (ομολογιακό δάνειο) το οποίο θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ο όμιλος έχει χαρτοφυλάκιο αδειών 2,6GW, με 15ΜW σε λειτουργία, ενώ 5ΜW θα τεθούν σε λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2023.
Η δραστηριοποίηση του ομίλου σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ομίλου και θετικές ταμειακές ροές.
Στα θετικά για το 2023 είναι οι μηχανισμοί αναθεώρησης τιμών για τα δημόσια έργα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους των τεχνικών έργων. Παράλληλα τις προοπτικές βελτιώνουν η αύξηση πωλήσεων και η εκτέλεση του υψηλού ανεκτέλεστου 1,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα προχωρούν επενδύσεις στην ενέργεια με το αιολικό πάρκο στην Άνδρο 15MW να είναι σε λειτουργία με εκτιμώμενη ετήσια συνεισφορά στο EBITDA του Ομίλου κατά 4,5 εκατ. ευρώ
Άλλο ένα αιολικό στο Καστρί Ευβοίας 5MW έχει εκτιμώμενη ημερομηνία λειτουργίας το Σεπτέμβριο 2023.
Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων.
Η διοίκηση επίσης σημείωσε τα νέα σημαντικά έργα που υπεγράφησαν και είναι το έργο ΣΔΙΤ Καλαμάτα – Πύλος (40%) προϋπολογισμού 239,2 εκατ., το ΣΔΙΤ ΒΟΑΚ (25%) προϋπολογισμού 188,6 εκατ. και το Marina Tower στο Ελληνικό (60% Bouygues - 40% Intrakat) προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.
Στο real estate είναι σε λειτουργία το ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Αθήνα, ενώ έχει αποκτήσει μέσω θυγατρικής 4 οικόπεδα στη Μύκονο για ανάπτυξη κατοικιών προσωπικού 250 κλινών, αλλά και έχει αποκτήσει ξενοδοχείο επίσης στη Μύκονο 17 δωματίων, το οποίο θα μετατρέψει σε Luxury Boutique Hotel έναντι 10,6 εκατ. ευρώ.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών