Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Ο BorrelΙ ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Ο  BorrelΙ ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς
Έως πρότινος η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να δώσουν στην Ουκρανία οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς λογω του κινδύνου να επιφέρουν κλιμάκωση στον πόλεμο με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep BorrelΙ κάλεσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων προς τις ουκρανικές δυνάμεις και να τις προμηθεύσουν με συστήματα πυροβολικού μακρού βεληνεκούς για να απαντούν στις ρωσικές επιθέσεις.
«Οι Ουκρανοί έχουν ειδικές ανάγκες.
Οι Ρώσοι τους βομβαρδίζουν από μεγάλη απόσταση, κατά συνέπεια πρέπει να έχουν την ικανότητα να φθάνουν στις ίδιες αποστάσεις, το ίδιο βεληνεκές», εξήγησε έπειτα από την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitro Kuleba στην Στοκχόλμη.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/5) ότι θα προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με πυραύλους cruise Storm Shadow μακρού βεληνεκούς.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

«Τα βασικά θέματα της συνομιλίας μου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα θα είναι τα συστήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος προσεκλήθη να συμμετάσχει στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και των ομολόγων τους της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού.
«Αντί να τίθεται η ερώτηση πότε να ξεκινήσει η αντεπίθεση, καθένας πρέπει να αναρωτηθεί αν έχει κάνει αρκετά για να ξεκινήσει η ουκρανική αντεπίθεση και για να είναι επιτυχής», δήλωσε ο Kuleba πριν από την συνάντησή του με τον Josep Borrell.
«Ο Dmytro Kuleba μας εξήγησε την κατάσταση στο πεδίο.
Στην περιοχή του Bakhmut, η Ουκρανία έχει ανάγκη από περίπου 1.000 οβίδες πυροβολικού ημερησίως (...) αυτό δίνει μια ιδέα της έντασης των μαχών», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Στέλνουμε όπλα και πυρομαχικά, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε τις αποστολές και να αποκαταστήσουμε τα αποθέματα», επέμεινε χαιρετίζοντας την ανακοίνωση του Βερολίνου για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο.
«Αν δεν στείλουμε, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αμυνθεί.
Η ύπαρξη μίας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας διακυβεύεται με αυτόν τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία».
«Ο Dmytro Kuleba θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει γι' αυτό στην συνεδρίασή μας με τις χώρες της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Borrell.
«Δεν μιλήσαμε για την ένταξη κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας. Η ένταξη της Ουκρανίας είναι αποφασισμένη και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.
Το θέμα της Ουκρανίας ότι δηλαδή η κυριαρχία της δεν καλύπτει το σύνολο του εδάφους της δεν αποτελεί λόγο για καθυστέρηση.
Η Κύπρος έγινε δεκτή ως μέλος χωρίς η κυριαρχία της να καλύπτει το σύνολο του εδάφους της και το ζήτημα παραμένει ανοικτό», εξήγησε ο Josep Borrel.

Με βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς η επίθεση στο Lugansk

Υπενθυμίζεται πως οι ουκρανικές δυνάμεις ήδη προχώρησαν σε πυραυλικές επιθέσεις κατά ρωσικών θέσεων με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς..
Οι πυραυλικές επιθέσεις των Ουκρανών είχαν ως στόχο το Lugansk.
Ο Rodion Miroshnik, πρώην επικεφαλής του γραφείου αντιπροσωπείας LPR στη Ρωσία, είπε ότι το χτύπημα στο Lugansk σημειώθηκε στην περιοχή της επιχείρησης Polipak.
«Άφιξη στο Lugansk στην περιοχή της επιχείρησης Polypak που βρίσκεται στο έδαφος του πρώην εργοστασίου.
Οι κάτοικοι βλέπουν πυκνό καπνό», έγραψε ο Miroshnik στο κανάλι του στο Telegram.
Από την πυραυλική επίθεση των Ουκρανών τραυματίστηκαν έξι παιδιά και ένας βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Viktor Vodolatski», ανέφερε το κανάλι JCCC Telegram.
Η πυραυλική επίθεση των Ουκρανών προβλημάτισε τη ρωσική πλευρά διότι το Lugansk, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, απέχει 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και σχεδόν 100 χιλιόμετρα από το μέτωπο των μαχών.
Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές μάλιστα φαίνεται να έγινε η χρήση δύο βρεατνικών πυραύλων Storm Shadow.
Ως εκ τούτου, βρίσκεται εκτός εμβέλειας των περισσότερων πυραυλικών συστημάτων που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα ο ουκρανικός στρατός, όπως για παράδειγμα οι αμερικανικοί HIMARS.
Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/5) ότι παρέδωσε στην Ουκρανία πυραύλους cruise Storm Shadow, με βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων, που επιτρέπουν στον ουκρανικό στρατό να πλήξει θέσεις των ρωσικών δυνάμεων από μεγάλη απόσταση.

Οργή στη Ρωσία για τους Storm Shadow

Η Ρωσία κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι χρησιμοποίησε τους βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να πλήξει «μη στρατιωτικούς στόχους» στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή του Lugansk της ανατολικής Ουκρανίας.
Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής (12/5) ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση κατά του εργοστασίου πλαστικών Polypak και της μονάδας επεξεργασίας κρέατος Milam στην πόλη του Lugansk.
«Πύραυλοι αέρος-αέρος Storm Shadow που το καθεστώς του Κιέβου προμηθεύτηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήθηκαν για το πλήγμα αυτό, παρά τις δηλώσεις του Λονδίνου σύμφωνα με τις οποίες αυτά τα όπλα δεν θα χρησιμοποιούντο κατά μη στρατιωτικών στόχων», αναφέρεται στην ρωσική ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για πυρκαγιά στα δύο εργοστάσια, καταστροφές σε παρακείμενες κατοικίες και τραυματίες, μεταξύ τους και έξι παιδιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης