Την επιλογή των περαιτέρω περικοπών, με στόχο την αύξηση της τιμής, προωθούν οι Σαουδάραβες και τα ΗΑΕ
Ο OPEC+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους της με επικεφαλής τη Ρωσία, ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.
Τρεις πηγές του OPEC+ δήλωσαν στο Reuters λίγες ώρες πριν αρχίσει η σύνοδος που ξεκινά το Σάββατο 3/6 στη Βιέννη ότι στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο νέας περικοπής στην παραγωγή
Η πρώτη συνεδρίαση των Υπουργών του OPEC+ θα γίνει τοπική ώρα 11 π.μ. και η συνάντηση κατά την οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις στις 4/6 στις 2 μ.μ.
Οι πηγές ανέφεραν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν ως το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και των εθελοντικών περικοπών κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια, που είχαν ανακοινωθεί τον Απρίλιο σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές.
Οι περικοπές αυτές τέθηκαν σε ισχύ τον Μάιο.
Αλληλοκατηγορίες μεταξύ OPEC+ και Δύσης
Εάν εγκριθεί κμία ακόμη περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου, ο συνολικός όγκος των μειώσεων της παραγωγής πετρελαίου θα ανέλθει στα 4,66 εκατομμύρια βαρέλια ή στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.
«Τα νούμερα που ακούγονται είναι πρόωρα, δεν ασχοληθήκαμε με αυτά τα πράγματα ακόμα», είπε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Hayan Abdel-Ghani στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για πιθανή μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.
Συνήθως οι περικοπές παραγωγής τίθενται σε ισχύ τον επόμενο μήνα μετά τη συμφωνία τους, αλλά οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν για μεταγενέστερη εφαρμογή.
Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τον OPEC+ ότι χειραγωγεί τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον OPEC ότι συμπαρατάσσσεται με τη Ρωσία, αγνοώντας τις δυτικές κυρώσεις.
Απαντώντας, οι αξιωματούχοι του OPEC+ έχουν δηλώσει ότι η εκτύπωση χρήματος από τη Δύση την τελευταία δεκαετία προκάλεσε υψηλό πληθωρισμό και ανάγκασε τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να αναλάβουν δράση για να διατηρήσουν την αξία του κύριου εξαγωγικού τους προϊόντος.
Παράλληλα οι μεγάλες δυνάμεις της Ασίας και συγκεκριμένα η Κίνα και η Ινδία αγοράζουν το μεγαλύτερο τμήμα των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και δεν συμμετέχουν στις δυτικές κυρώσεις.
«Αναμένουμε με ανυπομονησία ένα ψήφισμα που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail Al Mazroui.
Σαουδική Αραβία: Να μην ποντάρουν οι traders σε πτώση των τιμών
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τον OPEC+ τον Απρίλιο βοήθησε να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά 9 δολάρια το βαρέλι σε πάνω από τα 87 δολάρια, αλλά υποχώρησαν γρήγορα, υπό την πίεση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση.
Την περασμένη Παρασκευή, 2/6, ο διεθνής δείκτης αναφοράς Brent διαμορφώθηκε στα 76 δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz είπε ότι οι επενδυτές που μειώνουν την τιμή του πετρελαίου ή στοιχηματίζουν σε πτώση της τιμής, θα πρέπει να «προσέχουν», κάτι που πολλοί παρατηρητές της αγοράς ερμήνευσαν ως προειδοποίηση για πρόσθετες περικοπές της προσφοράς.
Σε άλλο μήκος κύμματος κινούμενος ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Aleksander Novak, δήλωσε ότι δεν περιμένει νέες αποφάσεις για περικοπές από τον OPEC+.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ανεβάζοντας τις τιμές του πετρελαίου.
JP Morgan: Μεγάλη η προσφορά πετρελαίου
Αναλυτές της JPMorgan, ωστόσο, δήλωσαν ότι ο OPEC δεν είχε αναλάβει δράση αρκετά γρήγορα για να προσαρμόσει την προσφορά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ παραγωγής στις ΗΠΑ και τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες ρωσικές εξαγωγές.
«Υπάρχει απλώς πάρα πολύ προσφορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της JPMorgan, σημειώνοντας ότι οι επιπλέον περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια.
Ο Edward Moya στη χρηματιστηριακή OANDA δήλωσε:
«Είναι αμφίβολο ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση για μια άλλη μείωση της παραγωγής μεταξύ των Σαουδάραβων και των Ρώσων, αλλά οι traders δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούν τι θα επιλέξουν και τι πιέσεις θα ασκήσουν οι Σαουδάραβες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του OPEC+».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών