Κάτω από το νερό δεκάδες χωριά - Παγκόσμια έρευνα ζητά η Ρωσία - Αλληλοκατηγορίες με Ουκρανία για το ποιος είναι ο ένοχος της επίθεσης
Οι Ρώσοι αναφέρουν πως στις περιοχές που ελέγχουν, έχουν πλημμυρίσει 15 οικισμοί (πάνω από 2.700 σπίτια) και συνολικά απειλούνται 80 ενώ οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι έχουν πλημμυρίσει 24 κοινότητες και ότι κινδυνεύουν πάνω από 42.000 άνθρωποι.
Και οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει τις εκκενώσεις πολλών περιοχών με τους Ουκρανούς να υποστηρίζουν πως έχουν ήδη απομακρύνει εσπευσμένα από τις εστίες τους πάνω από 17.000 ανθρώπους και τους Ρώσους να αναφέρουν πως τουλάχιστον 1.300 έχουν φύγει από τις περιοχές τους.
Η χειρότερη καταστροφή μετά το Chernobyl
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες - απώλειες σπιτιών, τροφής, νερού, μέσων διαβίωσης - από την καταστροφή του φράγματος που θα γίνουν αντιληπτές τις επόμενες ημέρες, ενώ πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρώπη μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Chernobyl.
Εκτιμάται πως 600 με 800 τόνοι πετρελαίου έχουν πέσει μέσα στο νερό, με τις πετρελαιοκηλίδες να αναμένεται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Δνείπερου.
Ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα που αναμένεται να ανακύψει τις επόμενες ημέρες είναι η έλλειψη πόσιμου νερού - κάτι που θα επηρεάσει ιδιαίτερα την χερσόνησο της Κριμαίας - και η ύδρευση των γεωργικών εκτάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους αγρότες.
Άγνωστος ο ένοχος
Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει το ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη επίθεση σε αστική υποδομή που έχει καταγραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως οι Ουκρανοί βομβάρδισαν το φράγμα για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την αποτυχημένη αντεπίθεση τους και για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην υδροδότηση της Κριμαίας, οι δε Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι ανατίναξαν το φράγμα (βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχει ο ρωσικός στρατός) διότι βρίσκονται σε πανικό λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης.Kherson. Hundreds of residential buildings flooded. pic.twitter.com/NB2jeCdN0X
— NEXTA (@nexta_tv) June 7, 2023
Καμία ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia#Kherson this morning #Ukraine pic.twitter.com/jspf96klSR
— Javier Espinosa (@javierespinosa2) June 7, 2023
Μια ακόμα τεράστια πηγή ανησυχίας είναι η κατάσταση με τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, ο οποίος υδροδοτούνταν από το φράγμα της Kakhovka.
Μέχρι στιγμής όλοι οι αρμόδιοι ειδικοί και επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.
Το φράγμα της Kakhovka τροφοδοτεί με κρύο νερό τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia έτσι ώστε να ψύχει τους αντιδραστήρες του.
Ολόκληρα χωριά κάτω από το νερό
Την ίδια στιγμή ολόκληρα χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό.
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Nova Kahkovka, Vladimir Leontyev το χωριό Korsunka βρίσκεται όλο κάτω από το νερό ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλα γειτονικά χωριά και οικισμούς, όπως η Golaya Pristan στην Kherson, η οποία έχει πλημμυρίσει κατά 80%.
Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι στα εδάφη που ελέγχουν στην Kherson, περίπου 22.000 με 40.000 άνθρωποι βρίσκονται στη ζώνη καταστροφής.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, η πιο δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι σε μια περιοχή της πόλης της Kherson όπου η στάθμη των υδάτων έχει ξεπεράσει τα 3,5 μέτρα, έχοντας πλημμυρίσει πάνω από 1.000 σπίτια.
Όπως αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές, μέχρι στιγμής στη δυτική όχθη του Δνείπερου έχουν πλημμυρίσει 1.582 σπίτια ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκένωσαν τα σπίτια τους πάνω από 1.450 άνθρωποι.
Αγνοούνται 7 άνθρωποι
Ωστόσο, καλύτερη είναι η εικόνα στην πόλη της Nova Kakhovka όπου καταγράφεται σταδιακή υποχώρηση των υδάτων, αν και γίνεται λόγος για 7 αγνοούμενους.
«Η στάθμη των υδάτων στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης έχει αρχίσει να υποχωρεί» αναφέρουν οι αρχές της πόλης.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης, Vladimir Leontyev υποστήριξε πως πράγματι η στάθμη έχει αρχίσει να υποχωρεί, ενώ και η περιφέρεια ανακοίνωσε πως παρατηρείται μια υποχώρηση των υδάτων της τάξης των 35 εκατοστών.
Σημειώνεται πως το νερό στην πόλη έφτασε σε ορισμένα σημεία ακόμα και τα 12 μέτρα ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους.
Σημειώνεται πως από την έναρξη του πολέμου, το φράγμα της Nova Kakhovka είχε θεωρηθεί πιθανός στόχος τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Ουκρανούς για τη στρατηγική του σημασία αλλά και για τη ζημιά που θα προκαλούσε η καταστροφή του.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή όπου βρίσκεται το φράγμα από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, από τον Φεβρουάριο του 2022.
Παγκόσμια έρευνα ζητά η Ρωσία
Να αποτελέσει αντικείμενο παγκόσμιας έρευνας η καταστροφή του φράγματος της Nova Kakhovka ζητά η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει πως η αντίδραση της Δύσης είναι 100% προβλέψιμη.
«Προφανώς και αυτό δεν είναι θέμα μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας.
Είναι ένα θέμα που έχει γραφεί στο ιστορικό πλαίσιο.
Πρέπει πραγματικά να γίνει αντικείμενο παγκόσμιας έρευνας» υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova αναφερόμενη στην καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Kakhovka που έχει πλημμυρίσει τεράστιες εκτάσεις και έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Όπως είπε η Zahkarova, η αντίδραση της Δύσης είναι 100% προβλέψιμη σε όλες αυτές τις καταστάσεις.
«Είναι ατελείωτη η επιθυμία τους να κατηγορούν τη Ρωσία για οτιδήποτε συμβαίνει, ανεξάρτητα από το εάν πραγματικά συνέβη ή απλά είναι αποκύημα της φαντασίας τους.
Η αντίδραση της συλλογικής Δύσης θα είναι πάντα σαν αυτήν» είπε η Zahkarova, αποδίδοντας αυτήν τη στάση στο πλαίσιο του πολέμου πληροφοριών και ψυχολογίας που διεξάγει η Δύση απέναντι στη Ρωσία, με απώτερο στόχο να συνδέει οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στις δυτικές χώρες με τη Ρωσία.
Εκατέρωθεν πυρά και στον ΟΗΕInsider UA published a video showing the moment of supposedly one of the explosions at the hydroelectric power station in #NovaKakhovka that night. The authenticity of the video has not been verified. pic.twitter.com/1hAtgJchHO
— NEXTA (@nexta_tv) June 6, 2023
Την ίδια στιγμή Ρωσία και Ουκρανία εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του φράγματος που απειλεί με πλημμύρες μια τεράστια έκταση και που έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους.
Κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρέσβης της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», ενώ έκανε λόγο για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και για «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής, Vasily Nebenzya μίλησε για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».
Οργή Putin: Βάρβαρη πράξη
Ως βάρβαρη πράξη αδίστακτων τρομοκρατών χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin την επίθεση των Ουκρανών στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι το Κίεβο, κατόπιν εντολών της Δύσης, συνεχίζει να επιδεινώνει την κατάσταση και να χρησιμοποιεί τρομοκρατικά μέσα.
Η επίθεση στο φράγμα Kakhovka είναι το τελευταίο παράδειγμα αυτού.
«Ο Vladimir Putin δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου, μετά από εντολή των δυτικών καθοδηγητών τους, εξακολουθούν να βασίζονται στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών, να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, να χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους και να οργανώνουν δολιοφθορές στο ρωσικό έδαφος.
Ένα ζωντανό παράδειγμα αυτού είναι η βάρβαρη ενέργεια να καταστρέψουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka στην περιοχή Kherson, η οποία οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Oι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.
Βρετανία: Νωρίς να πούμε ποιος είναι ο ένοχος
Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση και την καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka στη νότια Ουκρανία υποστηρίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak.
Όπως αναφέρει ο Sunak, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μελετούν τις συνθήκες της καταστροφής του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Δνείπερο.
«Ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας διερευνούν αυτήν τη στιγμή τις συνθήκες της καταστροφής.
Επομένως, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τους υπεύθυνους και να κάνουμε μια τελική κρίση.
Εάν αυτό έγινε σκόπιμα, θα ήταν η μεγαλύτερη επίθεση σε αστική υποδομή από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές είναι φρικτές και λανθασμένες.
Έχουμε δει παραδείγματα τέτοιων επιθέσεων νωρίτερα στην τρέχουσα σύγκρουση.
Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε το οτιδήποτε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Sunak.
ΗΠΑ: Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι συνέβη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι προκάλεσε την καταστροφή του τεράστιου φράγματος στην Ουκρανία, ωστόσο αξιολογούν τις αναφορές ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τη Ρωσία η οποία έχει καταλάβει το φράγμα από το 2022, ανακοίνωσε χθες 6/6 ο Λευκός Οίκος.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby ανέφερε πως είναι σαφές ότι η καταστροφή του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία πιθανότατα προκάλεσε «πολλούς θανάτους» ενώ υποστήριξε ότι η καταστροφή αυτή θα μπορούσε επίσης να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.
Ανησυχία Κίνας: Προστατεύστε τους αμάχους
Την έντονη ανησυχία της για τις συνέπειες από την καταστροφή του φράγματος της Nova Kakhovka εκφράζει η Κίνα, η οποία καλεί τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις ζημιές στο φράγμα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Kakhovka.
Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον ανθρώπινο, οικονομικό και οικολογικό αντίκτυπο και καλούμε όλα τα μέρη στη σύγκρουση να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Wang Wenbin.
Τι λέει η Ρωσία: Σαμποτάζ των Ουκρανών
Σε σαμποτάζ των Ουκρανών αποδίδει η Ρωσία την επίθεση στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Nova Kakhovka.
«Ο πρόεδρος έχει συνεχή ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας και άλλες υπηρεσίες σχετικά με το τι συμβαίνει με το υδροηλεκτρικό φράγμα της Kakhovka.
Μπορούμε ήδη να πούμε με κατηγορηματικό τρόπο πως πρόκειται για ένα σκόπιμο σαμποτάζ από την πλευρά των Ουκρανών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό.
«Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka.
Το χτύπημα στον υδροηλεκτρικό σταθμό δόθηκε με εντολή από το Κίεβο, για αυτό και θα πρέπει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης να αναζητηθούν στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Peskov, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για μια σκόπιμη δολιοφθορά από την πλευρά της Ουκρανίας που έχει ως απώτερο στόχο αφενός να επηρεάσει την υδροδότηση της Κριμαίας και αφετέρου να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την αποτυχία των Ουκρανών όσον αφορά την αντεπίθεση τους, καθώς όπως είπε, αυτή δεν έχει επιτύχει τους στόχους της.
Βομβαρδισμός
Η ρωσική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των Ουκρανών ότι ανατίναξαν το φράγμα.
«Γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα της Τρίτης 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μια σειρά από πολλά χτυπήματα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovskaya που οδήγησαν στην καταστροφή των βαλβίδων.
Ως αποτέλεσμα άρχισε ανεξέλεγκτη ροή νερού.
Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεών TASS ο δήμαρχος της Nova Kakhovka, Vladimir Leontyev, ο οποίος εκτιμά πως το χτύπημα έγινε με MLRS Adler.
Σύμφωνα με τον Leontyev, δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί επιτίθενται με ρουκέτες κατά του φράγματος, αναφέροντας πως αυτό συμβαίνει συνεχώς από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ σημείωσε μάλιστα πως μέσα σε μια ημέρα οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί κατά του φράγματος με πάνω από 70 πυραύλους HIMARS.
Αδύνατο να επισκευαστεί
Σύμφωνα με τον Leontyev, θεωρείται αδύνατο να επισκευαστεί το φράγμα καθώς έχει προκληθεί ρήγμα στη δομή του αν και εκτίμησε ότι η στάθμη των υδάτων θα πέσει ξανά σε κανονικά επίπεδα σε 72 ώρες.
Το ανατίναξαν οι Ρώσοι
Από την πλευρά τους πάντως, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το φράγμα ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε το 1956 επί Σοβιετικής Ένωσης, ανατινάχθηκε από τους Ρώσους.
Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας υποστήριξε πως η καταστροφή του φράγματος από τους Ρώσους συνιστά μια οικολογική καταστροφή ενώ υπογράμμισε πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.
Zelensky: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την έκρηξη στο φράγμα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka αφού τον είχαν ναρκοθετήσει, και είπε πως η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για «τρομοκρατική επίθεση».
Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.
«Απόψε στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Kakhovka» δήλωσε ο Zelensky, αναφέροντας πως είναι αδύνατη η καταστροφή του φράγματος με βομβαρδισμούς όπως ισχυρίζεται η Μόσχα.
Με τ
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών