Πώς η επιβολή των κυρώσεων και η αρπαγή των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας αφύπνισε τον Παγκόσμιο Νότο - Εχουμε αλλαγές στους παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων
Το ξήλωμα της στρατιωτικής ισχύος της αμερικανικής ηγεμονίας κατά τα φαινόμενα ξεκινά από την απώλεια της στήριξης του δολαρίου…
Η δημιουργία ενός νομισματικού αντιπάλου για το δολάριο είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να απαλλαγεί ο κόσμος από τη στρατιωτική απειλή της Ουάσινγκτον, δήλωσε ο καθηγητής Michael Hudson,, Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην αναλυτής της Wall Street.
Η τάση αποδολαριοποίησης κερδίζει δυναμική, με Αμερικανούς μελετητές να προειδοποιούν ότι φαινομενικά δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στο status quo ante.
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να «παγώσει» τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας λόγω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται ότι έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, οι οποίες έχουν αρχίσει ολοένα και περισσότερο να αναζητούν εναλλακτική λύση στο δολάριο.
Η αρχή του τέλους
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλάζει άρδην το παγκόσμιο σύστημα των συναλλαγών επισημαίνει: «Εάν άλλες χώρες διακρατούν τα δολάρια τους είτε σε ευρωπαϊκές τράπεζες ή σε αμερικανικές τράπεζες και κάνουν κάτι που δεν μας αρέσει, έχουμε το δικαίωμα να αρπάξουμε όλα τα δολάρια τους.
Να τους τα κλέψουμε..», είπε ο καθηγητής Michael Hudson στο Sputnik.
«Για παράδειγμα, η Βενεζουέλα επιθυμούσε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Έτσι η Αμερική είπε στην Βρετανία: "Πάρτε όλο το χρυσό της Βενεζουέλας, και θα ορίσουμε κάποιον που πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι πρόεδρος της χώρας,,,
Και έτσι η Βενεζουέλα έχασε την προσβασή της σε αποθέματα χρυσού.
Πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο, η Αμερική απλώς υφάρπαξε όλες τις αποταμιεύσεις της Ρωσίας στη Δύση.
Οι Αμερικανοί διαμήνυσαν στην Κίνα, στο Ιράν και σε άλλες χώρες: "Αν δεν επιβάλετε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Κίνας, θα αυτοκτονήσετε οικονομικά αφήνοντας την Αμερική να σας καταστρέψει οικονομικά, απλώς θα αρπάξουμε όλα τα χρήματά σας.
Το παιχνίδι με του δικούς μας κανόνες είναι δίκαιο.
Αρκεί να εξαρτάστε από τα δολάρια.
Εχουμε τη δυνατότητα να τα κατάσχουμε,,,»
Το δολάριο έγινε πολεμικό όπλο...
Συμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, στο State Department είπαν: «Εφόσον μπορούμε να έχουμε άλλα κράτη που διατηρούν τα αποθέματά τους σε δολάρια, όχι σε χρυσό, και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου, τότε μπορούμε να ξοδέψουμε όσα χρήματα που θέλουμε σε αμυντικές δαπάνες και δεν θα θα τομλήσει κανείς να μας αντισταθεί στρατιωτικά».
Ωστόσο, αφού πλήθος κράτη συνειδητοποίησαν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ηγεμονία του αποθεματικού νομίσματός τους προκειμένου να προωθήσουν τη γεωπολιτική αστάθεια σε όλο τον κόσμο, αποφάσισαν να σταματήσουν τη διάσωση του δολαρίου και να στραφούν στα εθνικά τους νομίσματα.
«Η Σαουδική Αραβία και η Κίνα διαπραγματεύονται τώρα στα δικά τους νομίσματα με swap νομισμάτων και οι χώρες BRICS – Ρωσία, Κίνα, Ιράν, άλλες χώρες συναλλάσσονται με δικά τους νομίσματα για το εμπόριο μεταξύ τους». συνέχισε ο καθηγητής.
«Μέχρι στιγμής, αυτές είναι μόνο διμερείς συμφωνίες, επειδή δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ένα κοινό εναλλακτικό νόμισμα.
Για να δημιουργηθεί ένα εναλλακτικό νόμισμα πέρα από την απλή κατοχή του νομίσματος του άλλου, θα πρέπει να έχετε ένα νέο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Και για αυτό μιλούσε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva όταν eεπισκέφητκε την Ασία».
Το νόμισμα των BRICS και η πρόταση του John Maynard Keynes
«Πώς φτιάχνουμε ένα εναλλακτικό ΔΝΤ;», διερωτήθηκε ο αμερικανός οικονομολόγος .
«Λοιπόν, το πρόβλημα με μια εναλλακτική τράπεζα είναι [ότι] χρειάζεται τα μέλη της να συμφωνήσουν για το ποιος παίρνει τις πιστώσεις.
Η ιδέα είναι να φτιάξουμε κάτι σαν αυτό που πρότεινε ο John Maynard Keynes το 1944, μια τράπεζα που θα δημιουργούσε τεχνητά χρήματα και θα τα θέσει σε νομισματική κυκλοφορία σε διάφορες χώρες.
Το είδος των ειδικών χρημάτων που θα δημιουργούσε αυτή η τράπεζα δεν είναι το είδος των χρημάτων που ξοδεύομαι στο μπακάλικο.
Δεν θα αφορούν την εσωτερική νομισματική κυκλοφορία.
Θα λειτουργούν για στήριξη της αξίας του νομίσματος στο πλαίσιο του ισοζυγίου των εξωτερικών συναλλαγών όπως ο χρυσός.
Το σχέδιο R5 και το Valdai Club
Τον Ιανουάριο του 2023, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva έθεσαν το θέμα ενός πιθανού κοινού νομίσματος BRICS σχεδόν ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού Ωκεανού.
Το Valdai Club ήταν το πρώτο που πρότεινε μια ιδέα ενός καλαθιού νομισμάτων τύπου SDR (τα λεγόμενα τραβηκτικά δικαιώματα του ΔΝΤ)που αποτελείται από εθνικά μέσα πληρωμών των χωρών BRICS το 2018.
Το όνομα για ένα πιθανό νέο αποθεματικό νόμισμα ήταν «R5» - το οποίο αντιπροσώπευε τα πρώτα γράμματα των μελών του BRICS νομίσματα (πραγματικό, ρούβλι, ρουπία, ρενμίνμπι και ραντ). Η ιδέα έχει αποκτήσει νέα σημασία μετά το ξεφάντωμα των δυτικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Anton Siluanov, ένα κοινό νόμισμα BRICS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λογιστική μονάδα για τη εκκαθάριση διασυνοριακών συναλλαγών χωρίς τη συμμετοχή του δολαρίου.
Από την πλευρά της, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τους BRICS το 2014, θα μπορούσε να γίνει ένα είδος κέντρου εκκαθάρισης των συναλλαγών που θα απλοποιήσει το ζήτημα των πληρωμών για το διεμερές εμπόριο αγαθών, εξήγησε ο υπουργός.
Τα κράτη της ομάδας των BRICS έχουν επίσης προτείνει ότι το νέο κοινό νόμισμα μπορεί να σητριχθεί όχι μόνο από χρυσό, αλλά και από άλλες ομάδες αγαθών, όπως στοιχεία σπάνιων γαιών.
«Όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση, οι άνθρωποι δεν θα έχουν πια να ασχολούνται με δολάρια», υπέθεσε ο Hudson.
«Και στην πραγματικότητα, για το εμπόριο τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να πουν, καλά, αν θέλετε να αγοράσετε κάτι από την Κίνα, πληρώνετε στο νόμισμά μας.
Δεν πρόκειται να περικόψουμε τις δαπάνες μας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κόστος των αμερικανικών αμυντικών δαπανών
Και ξαφνικά, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον πολλά κράτη να διακρατούν τα συναλλαγματικά του αποθέματα σε δολάρια, δηλαδή να αγοράζουν τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου, τότε πώς θα πληρώσουν το κόστος του ελλείμματος διεθνούς ισοζυγίου πληρωμών των στρατιωτικών τους δαπανών;
Δεν θα μπορούν να το ξοδέψουν στρατιωτικά στο εξωτερικό».
«Ο μόνος τρόπος που μπορούν να το κάνουν είναι να περικόψουν δραστικά τις εισαγωγές στην Αμερική.
Και για να γίνει αυτό, πρέπει να μειώσουν τους μισθούς κατά 20%.
Πρέπει να καταστεί το αμερικανικό εργατικό δυναμικό το φτωχότερο στη Δύση, ώστε όλα τα το ισοζύγιο πληρωμών, τα χρήματα που δαπανώνται, δεν είναι για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών προς κατανάλωση, αλλά μόνο για αμυντικές δαπάνες.
Αυτό είναι ο νέος.. Ψυχρός Πόλεμος και η αμερικανική εργατική τάξη \και τα συνδικάτα αυτοκτονούν μη συνειδητοποιώντας ότι εάν επικεντρωθεί εκ νέου το ισοζύγιο πληρωμών σας μακριά από τη βιομηχανία και προς τον στρατό, θα υποφέρουν οι καταναλωτές και οι μισθωτοί», συνέχισε ο Hudson.
Ο μύθος της αναγκαιότητας του δολαρίου;
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον γνώριζαν εδώ και καιρό ότι τα κράτη θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο.
Ως εκ τούτου, έχουν ξοδέψει πολλά σε μυριάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και δεξαμενές σκέψης στην Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα και την Εγγύς Ανατολή, όλα για να προσπαθήσουν να το αποτρέψουν, για να πουν ότι είναι αδύνατο να υπάρχει εναλλακτική λύση στο δολάριο.
«Ας δούμε τι συνέβη με τον συνταγματάρχη Καντάφι, τον πάλαι ποτέ αρχηγό της Λιβύης.
Ο Καντάφι είπε ότι θέλουμε ένα νόμισμα με βάση τον χρυσό για την Αφρική.
Και έτσι αντί να κρατάει δολάρια, αγόρασε χρυσό.
Έτσι, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη χώρα, συνέλαβε τον συνταγματάρχη Καντάφι, τον βασάνισαν μέχρι θανάτου και άρπαξαν τον χρυσό από την κεντρική τράπεζα και κανείς δεν ξέρει πού εξαφανίστηκε», παρατήρησε ο Hudson.
Στρατιωτικός καταναγκασμός
Οι ζηλωτές των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ υποστηρίζουν τον στρατιωτικό εξαναγκασμό και την καταστροφή κάθε χώρας που επιθυμεί μια εναλλακτική λύση στο δολάριο.
Πείθουν το παγκόσμιο κοινό να παραμείνει στον «ορθό δρόμο του ΔΝΤ» και στη δυτικού τύπου οικονομική ορθοδοξία.
Για να επεξηγήσει την άποψή του ο Hudson αναφέρθηκε στον διάσημο Αμερικανό οικονομολόγο καθηγητή Paul Krugman,, ο οποίος επέμεινε σε ένα από τα άρθρα του στους New York Times ότι «όλοι είναι τόσο συνηθισμένοι να διαπραγματεύονται το δολάριο, ώστε δεν μπορούν να βρουν εναλλακτική».
«Λοιπόν, σχεδόν όλοι με ευρύτερη σκέψη μπορούν να βρουν μια εναλλακτική», τόνισε ο Hudson,.
Όσοι επιθυμούν να δουν μια εναλλακτική για το δολάριο, επιθυμούν να δουν μια νέα γεωπολιτική τάξη, πολυμερή και όχι τον κόσμο να στρατιωτιοποιείται με τον τρόπο που θέλουν οι ΗΠΑ.
Θέλουμε να δούμε μια επανάληψη της οικονομική δυναμικής που φαινόταν ότι είχε ο κόσμος μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο προτού εκτροχιαστεί ολόκληρη η οικονομία πριν από έναν αιώνα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών