Ο τουρκικός γίγαντας των drone Baykar κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Κουβέιτ για την εξαγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης Bayraktar TB2 (UCAV) έναντι 367 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε η τουρκική εταιρεία και ο στρατός του Κουβέιτ.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο Baykar ανακοίνωσε: «Ολοκληρώσαμε επιτυχώς τη διαδικασία της σύμβασης με την κυβέρνηση του Κουβέιτ για την εξαγωγή εγχώριας κατασκευής Bayraktar TB2 UCAV».
Επιπλέον, η επίσημη δήλωση σημείωσε ότι το drone, το οποίο πέτυχε ρεκόρ πετώντας συνεχώς για 27 ώρες και 3 λεπτά σε δύσκολες γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες και αμμοθύελλες, θα βρίσκεται σε υπηρεσία στον εναέριο χώρο του Κουβέιτ.
Ωστόσο, και οι δύο δηλώσεις κράτησαν μυστικό τον αριθμό των drones που θα εξαχθούν ή το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των drone στο Κουβέιτ.
Αν και η μαχητική επιτυχία και η απίστευτη απόδοση του TB2 UCAV σε ζώνες συγκρούσεων όπως η Συρία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αιθιοπία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν στη δημοτικότητα του drone στα ύψη, το Κουβέιτ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για το drone ήδη από το 2019 σύμφωνα με την Daily Sabah.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως, το Κουβέιτ θα είναι η 28η χώρα στον κόσμο που θα συνάψει σύμβαση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι η διεθνής ζήτηση είναι τεράστια για το TB2 και το νεότερο drone Akinci.
Παρά την αποκάλυψη του νεότερου, μεγαλύτερου και καλύτερου drone TB3 νωρίτερα φέτος, το TB2 συνεχίζει να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας και να προσελκύει πελάτες από όλο τον κόσμο.
Ζήτηση και από ΗΑΕ
Εκτός από το Κουβέιτ, άλλη μια χώρα του Περσικού Κόλπου έδειξε ενδιαφέρον για το τουρκικό drone. Αναφορές από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους έκαναν λόγο για συνέχεια στις συζητήσεις μεταξύ των ΗΑΕ και της Baykar για την αγορά τουλάχιστον 120 drones TB2 ενώ η χώρα είχε ήδη λάβει μια παρτίδα 20 drones.
Η επιτυχία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έφερε τεράστια διεθνή προσοχή στην Τουρκία καθώς ήταν η πρώτη φορά που κερδήθηκε μια πλήρης σύγκρουση μεταξύ δύο εθνών (Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν), κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητας του πολέμου με drone.
Μέχρι τώρα, το drone έχει αποδείξει την ικανότητά του σε μη παραδοσιακές συγκρούσεις, καθώς και σε υβριδικούς πολέμους, καθιστώντας το ακόμα πιο ελκυστικό καθώς ο τρόπος μάχης αλλάζει στη σύγχρονη εποχή. Παρά τους σημαντικούς περιορισμούς της επιχειρησιακής εμβέλειας από τον ανεπαρκή αριθμό επίγειων σταθμών και την εξάρτηση του TB2 σε αυτούς και όχι σε δορυφορικές επικοινωνίες, είναι πολύ πιθανό να πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας του Κουβέιτ και να προστατεύει τον εναέριο χώρο του.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν επίσης επηρεάσει σημαντικά την έκβαση των πολέμων στη Συρία και τη Λιβύη προς όφελος των στόχων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Άγκυρας, προσθέτοντας περαιτέρω τη δύναμη και τη δημοτικότητα του drone.
Οι κατασκευαστές ισχυρίστηκαν νωρίτερα ότι μετά την επιτυχία της μάχης στην Ουκρανία, ολόκληρος ο... κόσμος έγινε πελάτης του TB2.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών