Από τα 600 εκατομμύρια που θα δοθούν το 2024 για την αναμόρφωση των μισθολογίων, με αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, τα 150 εκατ. θα κατευθυνθούν στα επιδόματα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τα 600 εκατομμύρια που θα δοθούν το 2024 για την αναμόρφωση των μισθολογίων, με αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, τα 150 εκατ. θα κατευθυνθούν στα επιδόματα, έτσι ώστε πέρα από τους βασικούς μισθούς και το χρονοεπίδομα να αυξάνονται αναλόγως και τα υπόλοιπα επιδόματα, πολλά εκ των οποίων θα ενσωματωθούν στα μισθολογικά κλιμάκια.
Το έναυσμα έδωσε ο πρωθυπουργός στην Ελευσίνα, με την εξαγγελία της αύξησης του επιδόματος τέκνου κατά 40%, το οποίο θα κλιμακώνεται με ευρω-αύξηση 50 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Δηλαδή σήμερα το οικογενειακό επίδομα με ένα τέκνο είναι 50 ευρώ, θα αυξηθεί στα 70 ευρώ και από κει και πέρα θα προστίθενται 50 ευρώ για κάθε παιδί. Οικογένεια με 4 παιδιά και εργαζόμενο στο δημόσιο θα λαμβάνει 220 ευρώ από 170 ευρώ σήμερα.
Αυξήσεις αναμένονται επίσης στα επιδόματα θέσεων ευθύνης, μεταπτυχιακών σπουδών, προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών, καθώς και στο επίδομα Ειδικής Απασχόλησης στους ΟΤΑ α’ βαθμού. Άλλα επιδόματα, όπως το επίδομα Ειδικής Αμοιβής που λαμβάνουν πχ οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ και αντίστοιχα που λαμβάνουν μόνο ειδικοί κλάδοι θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό.
Το κίνητρο Απόδοσης θα συνδυαστεί με πρόσθετη παροχή παραγωγικότητας, και θα δίνει από 200-300 ευρώ σε ομάδες εργαζομένων και σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κοινού, όπως αντίστοιχα έγινε μεμονωμένα στο υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση των συντάξεων.
Ο παραπάνω συνδυασμός με μεσοσταθμική αύξηση στα κλιμάκια γύρω στο 10%, μπορεί να δώσει συνολικές πραγματικές αυξήσεις μέχρι 13,5% με 14%.
Κερδισμένοι θα είναι 650.000 Δημόσιοι υπάλληλοι (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ), καθώς οι αυξήσεις των κλιμακίων θα διαμορφωθούν- με βάση τα όσα σχεδιάζονται στο οικονομικό επιτελείο - από μία μεικτή αύξηση η οποία θα κυμαίνεται από 120-140 ευρώ, με «σκάλα» 50 περίπου ευρώ ανά τριετία, χωρίς τα επιδόματα, με στόχο οι βασικοί μισθοί στις ΥΕ και ΔΕ κατηγορίες να ξεπεράσουν τα 950 ευρώ, καθώς σήμερα κινούνται στα όρια του ανειδίκευτου εργαζόμενου μετά την αύξηση των 9,4% που δόθηκε τον περασμένο Απρίλη.
Έτσι, ο εισαγωγικός στην ΥΕ κατηγορία θα ξεκινά από 950-980 ευρώ, στην ΔΕ από 980-1010 ευρώ και θα συνδέεται και με διάφορες άλλες παραμέτρους, όπως τα κίνητρα απόδοσης, με στοχοθεσία και όχι οριζόντια, αλλά και τη θέση ευθύνης, ταυτόχρονα με την αξιολόγηση και τη βαθμολόγηση.
Για τα δε υπόλοιπα 7 Ειδικά Μισθολόγια του επιστημονικού κλάδου σχεδιάζεται η ίδια πορεία με το ενιαίο για τις κατηγορίες Τεχνολογικής (ΤΕ) και Πανεπιστημιακής (ΠΕ) εκπαίδευσης, ανάλογα με την ειδικότητα της πρόσληψης και τα πτυχία και τη θέση. Στόχος είναι να ενιαιοποιηθούν μισθολογικά οι κατηγορίες με εξαίρεση τον δικαστικό κλάδο.
Σε ότι αφορά την μερική επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και αδείας, κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή 250+250+500, θα εξεταστεί προς το τέλος του χρόνου σε συνδυασμό με τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τον διάλογο που θα προηγηθεί με την ΑΔΕΔΥ.
Εντός του έτους αναμένεται η αναπροσαρμογή των εξής ειδικών μισθολογίων:
— Των ενστόλων, των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων (ΑΕΙ), κλπ, των ερευνητών και των ειδικών λειτουργικών επιστημόνων που υπηρετούν σε εθνικά ερευνητικά κέντρα, των υπαλλήλων του διπλωματικού κλάδου, του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, των υπαλλήλων του κλάδου εμπειρογνωμόνων κ.λπ, των αρχιερέων και των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνώνκαι των λοιπών ορχηστρών.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών