Εάν γίνονταν μποϊκοτάζ σε όλες τις μάρκες που έχουν δραστηριότητα στη Ρωσία, θα υπήρχε θέμα προμήθειας τροφίμων, είπε ο πρόεδρος Ευρώπης της Mondelez
Σε σημείωμά του προς τους εργαζόμενους με τίτλο «Ένα σημείωμα για τους Σκανδιναβούς και τη Ρωσία», ο Vinzenz Gruber κάνει μια εκτεταμένη αναφορά στα μποϊκοτάζ που ξεκίνησαν κατά της Mondelez από τις σκανδιναβικές εταιρείες σχετικά με την απόφασή της να παραμείνει στη Ρωσία όπου επιτρέπεται νόμιμα να λειτουργεί.
O Gruber περιέγραψε την πίεση που δέχεται η εταιρεία από τις σκανδιναβικές εταιρείες ως «πρόκληση» και αναφέρει ότι είναι «βαθιά λυπημένος από αυτό που συμβαίνει» με τις μάρκες της εκεί.
Το Marabou είναι δημοφιλές στη Σουηδία και η Freia στη Νορβηγία.
«Είναι δύσκολο για όλους μας να βλέπουμε την εταιρεία μας να ξεχωρίζει και να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τς ανταγωνίστριες της, παρά την πραγματικότητα της κατάστασης», αναφέρει ο Gruber στο σημείωμή του, το οποίο διανεμήθηκε εσωτερικά στη Mondelez.
«Αν κοιτάξετε στα ντουλάπια της κάθε κουζίνας, θα δείτε πολλά προϊόντα από εταιρείες τροφίμων και ποτών που ποτέ δεν έφυγαν από τη Ρωσία».
«Εάν γίνονταν μποϊκοτάζ σε όλες τις μάρκες που έχουν θυγατρικές με δραστηριότητα στη Ρωσία, θα υπήρχε θέμα προμήθειας τροφίμων», είπε ο Gruber, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε καμιά άλλη μάρκα, όπως παραπέποντας όμως σε σαφήνεια, ανέφερε σε ρεπορτάζ του το Reuters, στη δραστηριότητα της ανταγωνίστριας Nestle.
Ποιοι ξεκίνησαν το μποϊκοτάζ κατά της Mondelez
Τo μποϊκοτάζ κατά τη Mondelez ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα διάφορες ετιαρείες από τη Σουηδία και τη Νορβηγία, με πρωτοστατούσα την αεροπορική εταιρεία SAS.
Ακολούθησαν η αεροπορική εταιρεία Norwegian Air, ο σιδηροδρομικός όμιλος SJ, η αλυσίδα ξενοδοχείων Strawberry, η εταιρεία λιανικής πώλησης Elkjop, ο ναυτιλιακός όμιλος Fjord Line και η Νορβηγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώνοντας ότι σταματούν να πουλάνε προϊόντα της Mondelez.
Ωστόσο η αρχική κλήση για μποϊκοτάζ στα προίόντα της Mondelez έγινε από την λεγόμενη Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας η οποία τον περασμένο μήνα κατονόμασε τη Mondelez ως «διεθνή χορηγό πολέμου» επειδή συνέχισε να πουλάει τα προϊόντα της στη Ρωσία.
Οι Ουκρανοί άφησαν παρά ταύτα στο απυρόβλητο τη μεγάλη ανταγωνίστρια της Mondelez στο σοκολάτα, τη Nestle, που εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά και να πραγματοποιεί πωλήσεις στη Ρωσία, όπως άλλωστε κάνουν και πολλές άλλες εταιρείες τροφίμων και ποτών.
Η Nestle ανέφερε στην τελευταία ετήσια έκθεσή της ότι είχε έξι εργοστάσια στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των ζαχαροπλαστικής.
Οι αντιδράσεις της Mondelez, η παρέμβαση της νορβηγικής κυβέρνησης
Εκτός της αποστολής υπομνήματος προς τους εργαζομένους στο οποίο εξηγεί τις θέσεις της, η Mondelez ζήτησε συνάντηση με εκπροσώπους της νορβηγικής κυβέρνησης, με σκοπό να προστατεύσει τις επιχειρήσεις του ομίλου.
Το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει τους εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν εμπλακεί στο μποϊκοτάζ, τόσο δηλαδή της Mondelez όσο και των σκανδιναβικών εταιρειών λλά απέφυγε να συστήσει λύση.
«Εναπόκειται στις εταιρείες και τα άτομα να κάνουν ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με το τι αγοράζουν και με ποιον συναλλάσσονται», ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Erling Rimestad.
H Mondelez ανακοίνωσε ότι δεν πουλά προϊόντα ρωσικής κατασκευής στις σκανδιναβικές χώρες, ότι διατηρεί «περιορισμένη» δραστηριότητα στη Ρωσία, ότι σταμάτησε τις επενδύσεις και τη διαφήμιση και ότι καταδίκασε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ανακοίνωσε επίσης ότι έχει αναλάβει δράση για να καταστήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία αυτόνομες, με μια «αυτοδύναμη αλυσίδα εφοδιασμού» πριν από το τέλος του έτους.
Είναι γεγονός ωστόσο ότι παρά τους περιορισμούς στη δραστηριότητά της, η Mondelez που δραστηριοποιείται στη Ρωσία με τις μάρκες Milka, Alpen Gold, Oreo, διπλασίασε τα κέρδη της στη χώρα αυτή το 2022, όπως έκαναν και πολλές άλλες εταιρείες τροφίμων.
Απολύτως νόμιμα μάλιστα καθώς τα τρόφιμα δεν εμπίπτουν στις διεθνείς κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών