σύμβολα :
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
Τα προβληματικά στοιχεία της νέας προσπάθειας του Δημοσίου για πώληση ποσοστού στην Helleniq Energy
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, και εν όψει των ιδιωτικοποιήσεων, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να πωλήσει μέρος της συμμετοχής του στην Helleniq Energy ταυτόχρονα με τον ιδιώτη μέτοχο (Paneuropean Holdings), μέσω νέων νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες θα συμπεριλάβουν και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
Το ποσοστό το οποίο πρόκειται να πωληθεί εκτιμάται σε 20% και θα προέλθει αναλογικά καθώς στην Helleniq Energy ο όμιλος Λάτση κατέχει το 47% των μετοχών και το Δημόσιο το 35%.
Αν και το ΤΑΙΠΕΔ, βάσει του καταστατικού του, δύναται να αναθέσει την πώληση των μετοχών σε πιστωτικά ιδρύματα μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων – όπως και ο ιδιώτης μέτοχος – επιλέγεται ο δρόμος νέου νομοσχέδιου που θα παρακάμπτει και τον χρονοβόρο έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επί της ουσίας, όμως, το ΤΑΙΠΕΔ θα κληθεί να εξυπηρετήσει και τα συμφέροντα του ιδιώτη μετόχου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς «θα καταγραφούν υπεραξίες και θα αποτυπωθούν οι πραγματικές υπεραξίες της Helleniq Energy» !
Με άλλα λόγια, από την περίοδο της ιδιωτικοποίησης των πρώην ΕΛ.ΠΕ η διοίκηση της Ηelleniq Energy δεν έχει επιτύχει να καταγράψει τις υπεραξίες και ο ρόλος του…. ανάδοχου επενδυτικού τραπεζίτη ανατίθεται πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχε πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός, για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος τελικώς δεν κατέληξε σε πώληση. Αντί λοιπόν να αναζητηθούν οι αιτίες της αποχώρησης των υποψήφιων επενδυτών επιχειρείται νέα πανομoιότυπη προσπάθεια βεβιασμένης πώλησης λόγω των ισχνών αποτελεσμάτων του ΤΑΙΠΕΔ.
Προβληματικά στοιχεία
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα προαναφερόμενα, το πλαίσιο της νέας προσπάθειας του Δημοσίου για την αποπληρωμή του Δημοσίου χρέους μέσω της πώλησης ποσοστού στην Helleniq Energy εμφανίζει προβληματικά στοιχεία. Διότι στην πραγματικότητα το Δημόσιο αναλαμβάνει να μεταβληθεί σε “επενδυτική τράπεζα” προκειμένου ο ιδιώτης να καταγράψει υπεραξίες όταν είναι γνωστόν επίσης πως, από την περίοδο της πώλησης το κόστος των μετοχών του είναι σχεδόν μηδενικό λόγω των μερισμάτων που έχει λάβει.
Σε κάθε περίπτωση, σε μια ελεύθερη αγορά ο ιδιώτης βασικός μέτοχος της Helleniq Energy δύναται να καταγράψει τις υπεραξίες δίχως να λάβει οποιαδήποτε συνδρομή από το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτός, κι αν η διοίκηση της εταιρείας είναι ανίκανη να δημιουργήσει από μόνη της τις υπεραξίες.
Εξαρχής, όμως, η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ καθίσταται περαιτέρω προβληματική διότι επικεφαλής διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ένα στέλεχος το οποίο εργάστηκε σε εταιρείες ιδιώτη οι οποίες εμπλέκονται σε περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ ( Ελληνικό, Μαρίνες κ.α.).
Συγκεκριμένα, ορίστηκε ο κ. Δημ. Πολίτης ο οποίος πριν από την επιστροφή του στην Ελλάδα προσελήφθη για μερικούς μήνες από την ΕFG bank (όμιλος Λάτση) και αφού προηγουμένως... αποχώρησε από την Credit Suisse καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η τότε διοίκηση της φέρεται να τον απομάκρυνε από την θέση του επικεφαλής του τομέα διαχείρισης περιουσίας ατόμων ιδιαίτερα υψηλής οικονομικής επιφάνειας (UHNWI ).
Ακόμα όμως και στον πιο καλοπροαίρετο παρατηρητή προκύπτουν ερωτήματα για τις αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόσφατη απόφαση του (6 Ιουλίου) αφορούσε την κατοχύρωση ως προτιμητέου επενδυτή στην Lamda Marinas για την υπό παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών (τύπου mega yacht) στην Κέρκυρα. Και την ίδια περίοδο, το Ταμείο εμφανίζεται να εμπλέκεται και στην πώληση των μετοχών της Helleniq Energy.
Πέραν, όμως, των δυσχερειών με την Helleniq Energy, εκ των πραγμάτων δημιουργούνται κίνδυνοι να δημιουργηθούν ενστάσεις και σε άλλες προσπάθειες πώλησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
wwww.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών