Xρονικό ορόσημο αρκετών και δυσμενών αλλαγών στην ισορροπία των ελληνοτουρκικών σχέσεων η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αποτέλεσε το χρονικό ορόσημο αρκετών και δυσμενών αλλαγών στην ισορροπία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
H Tουρκία θα λάβει νέα μαχητικά
Πρώτον: Ο πρόεδρος Erdogan πήρε την υποσχετική για να παραλάβει νέα μαχητικά F 16 και να εκσυγχρονίσει τον στόλο των παλιών F16. Η Τουρκία ανάγεται ξανά ως κρίσιμη σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και της Ευρώπης.
Τι απαίτησε και τι πήρε η Τουρκία
Δεύτερον: Η Τουρκία απαίτησε και πήρε την αλλαγή της διατύπωσης της συνθήκης του Μοντρέ στον όρο Στενά και το έκανε «Τουρκικά Στενά».
Η Ελλάδα δεν ανέγειρε αντιρρήσεις και διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν ότι εφόσον η Λήμνος εξαιρείται από το καθεστώς της αποστρατικοποίησης γιατί δεν προτάθηκε για να μπει ως σταθμός των συμμαχικών ασκήσεων…
Την ίδια ώρα η Κύπρος μοιάζει στους νέους χάρτες του ΝΑΤΟ με κουκίδα συντεταγμένων που φαντάζει ως μία υποβάθμιση του ζητήματος.
Η συνέντευξη Μητσοτάκη που μιλάει για απομείωση κυριαρχίας
Τρίτον: Η πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών (AOZ και υφαλοκρηπίδα) στην Χάγη.
Όταν ρωτήθηκε αν είναι προς όφελος της Ελλάδας η επίλυση της μεγάλης διαφοράς με την Τουρκία με αυτό το τρόπο και αν αυτό περιλαμβάνει «απομείωση της κυριαρχίας» εκείνος απάντησε ότι «Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένων να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις.
Το ερώτημα είναι θα μείνουμε με την διαφορά ανεπίλυτη τώρα που η Ιστορία μάς προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε;
Από τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού συνάγεται ότι υπάρχει ένα μυστικό σχέδιο να στραφούμε προς τη Χάγη – εφόσον συμφωνήσει και η Τουρκία.
Το Δικαστήριο της Χάγης για τους ειδικούς δεν είναι μια win win κατάσταση. Κάτι θα χάσουμε, λένε οι ειδικοί.
Προφανής προσπάθεια του Erdogan να το παίξει «καλό παιδί»
Τέταρτον: Όπως φαίνεται από τα λεγόμενα Erdogan δεν τέθηκε μόνο το θέμα της Χάγης αλλά και το θέμα της Θράκης, παρόλο που η κυβέρνηση το αρνείται.
Ο Erdogan θέτει και πάλι όλα τα θέματα στην ατζέντα ενώ σκοπίμως παραπλανάει την κοινή γνώμη «ότι δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα F16 κατά της Ελλάδας.
Είναι προφανές ότι η πολιτική του κατευνασμού που έχει επιχειρήσει, να δείξει ότι είναι «το καλό παιδί του ΝΑΤΟ», έχει άμεση σχέση με την αγορά των νέων μαχητικών και μόνο.
Γιατί ο Μητσοτάκης ανοίγει τώρα μία ατζέντα εθνικών θεμάτων και Χάγης;
Το ερώτημα είναι γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός ανοίγει μία ατζέντα που μπορεί να έχει και τρωτά, δηλαδή επώδυνες αποχωρήσεις;
Διότι στην ελληνική πολιτική σκηνή δεν υπάρχει τώρα αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εσωστρέφεια προσπαθώντας να βγάλει αρχηγό.
Το ΠΑΣΟΚ το ίδιο μετά τη φυγή Καστανίδη-Λοβέρδου.
Τα δεξιά κόμματα παραμένουν επί ποδός και το άνοιγμα της ατζέντας των ελληνοτουρκικών προσφέρεται για αξιοποίηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θεωρεί ότι αυτή η εποχή είναι μία τεράστια ευκαιρία για τις δύο χώρες.
Ο Εrdogan έχει νικήσει στις εκλογές και έτσι δεν έχει νόημα να παίζει εθνική ατζέντα για το εθνικό κοινό του και ο Mητσοτάκης έχει μία ισχυρή κυβέρνηση χωρίς αντιπολίτευση…
Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν μέχρι τον Νοέμβριο άλλες 2 φορές.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών