Τελευταία Νέα
Οικονομία

H Scope εξετάζει αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα στις 4/8 και η ΕΚΤ μελετάει κατάργηση Προγράμματος Πανδημίας

H Scope εξετάζει αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα στις 4/8 και η ΕΚΤ μελετάει κατάργηση Προγράμματος Πανδημίας
Η επενδυτική βαθμίδα έχει επικοινωνιακά πλεονεκτήματα και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον…
Το βασικό σενάριο για την αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα είναι 20 Οκτωβρίου 2023 όταν θα αξιολογήσει εκ νέου την ελληνική οικονομία η Standard and Poor’s.
Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ με θετικές προοπτικές… δηλαδή μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα… η βαθμολογία της Ελλάδος θα είναι ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές….
Η DBRS ο καναδικός οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα BB high με σταθερές προοπτικές, οπότε στην αξιολόγηση στις 8 Σεπτεμβρίου 2023… θα αναβαθμίσει τις προοπτικές, είναι απίθανο να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα σε επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ΒΒΒ-
Η Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από Ba3 με θετικές προοπτικές... στην κλίμακα Βa2… η Moody’s θα χρειαστεί να διανύσουμε και το 2024 για να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα… και με πολλά ερωτηματικά..
Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα εκ νέου την 1η Δεκεμβρίου 2023 ήδη αξιολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές…
Εάν η Standard and Poor’s αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, πιθανότητα να κάνει την υπέρβαση και η Fitch…
Όλοι αυτοί οι οίκοι αξιολόγησης είναι αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ… όχι όμως η Γερμανική Scope η οποία ήδη βαθμολογεί την Ελλάδα ΒΒ+ με θετικές προοπτικές…
Δεν θα αποκλειόταν η Scope στις 4 Αυγούστου 2023 να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα εξέλιξη που θα αποτελέσει προπομπό και για τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης…
Η Scope ακολουθεί μια επιθετική πολιτική στις αξιολογήσεις της αν και εσχάτως έχει γίνει πιο συντηρητική σε σχέση με το παρελθόν…
Ωστόσο η ΕΚΤ δεν παρακολουθεί τις αξιολογήσεις της Scope… αλλά μόνο των οίκων Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s και DBRS.
Επίσης η βαθμολογία μιας χώρας νοείται η υψηλότερη… η Ελλάδα έχει αποκλείσεις στην αξιολόγηση της μεταξύ π.χ Standard and Poor’s και Moody’s… ωστόσο λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη η ΒΒ+ με θετικές προοπτικές…

Η επενδυτική βαθμίδα έχει επικοινωνιακά πλεονεκτήματα και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον…

Έχουμε αναλύσει ότι για την αγορά ομολόγων η επενδυτική βαθμίδα… δεν θα έχει ουσιώδεις διαφορές κυρίως γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα Πανδημίας μέσω του οποίου αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα Πανδημίας προσομοιάζει με ποσοτική χαλάρωση, η Ελλάδα δεν μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς ρήτρα είναι η επενδυτική βαθμίδα….
Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας που αποτελεί μια παραλλαγή της ποσοτικής χαλάρωσης παραβίασε τους κανόνες της… και αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα…
Οπότε η επενδυτική βαθμίδα για τα ομόλογα δεν θα έχει ουσιώδεις διαφορές.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75% και το Ιταλικό στο 4%...
Στο καλύτερο σενάριο το 10ετές ομόλογο αναφοράς να βρεθεί στο 3,5% αλλά οι διαφορές με την Ιταλία θα παραμείνουν περίπου στις 30-40 μονάδες βάσης ή 0,30% με 0,40%.

Η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου θα συνεχιστεί

Ωστόσο η επενδυτική βαθμίδα, εάν έρθει μάλιστα από την Scope στις 4 Αυγούστου θα συντηρήσει το ανοδικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι 1380 μονάδες είναι τεχνικό σημείο αντίστασης που θα διασπαστεί με στόχο τις 1.500 μονάδες… και έως το τέλος του 2024 θα έχει φθάσει στις 2.000 μονάδες…
Το σενάριο αυτό εξυπηρετεί και τα κυβερνητικά σχέδια… ενίσχυσης της μεσαίας αστικής τάξης…

Η ΕΚΤ μελετάει κατάργηση του Προγράμματος Πανδημίας….ως προς το σκέλος των επανεπενδύσεων ομολόγων

Με το Πρόγραμμα Πανδημίας η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα της ευρωζώνης, αγόρασε και Ελληνικά ομόλογα 40 δισεκ. σχεδόν το 45% των ομολόγων σε κυκλοφορία…
Το ελληνικό χρέος μαζί με τα repos φθάνει στα 403,4 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο η ΕΚΤ συντηρεί τις αγορές ομολόγων μέσω των επανεπενδύσεων, δηλαδή ομολόγων που λήγουν και η ΕΚΤ τα επανεπενδύει..
Το Πρόγραμμα αυτό λήγει τέλος του 2024… και υπάρχουν σκέψεις στην ΕΚΤ να καταργήσει το πρόγραμμα αυτό νωρίτερα… αφού η Πανδημία δεν υφίσταται και είναι ακραίος ετεροχρονισμός…
Ουσιαστικά για την Ελλάδα δεν θα έχει ουσιώδη επίδραση γιατί ότι θα χάσει από το σκέλος των επανεπενδύσεων θα το κερδίσει με την επενδυτική βαθμίδα που θα αποκτήσει προσεχώς…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης