Η Ινδία και η Κίνα μαζί θα αυξήσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο ΓΓ του Διεθμούς Φόρου Ενέργειας στη σύνοδο των G20
Η ζήτηση πετρελαίου ανέκαμψε γρήγορα στα προ πανδημίας επίπεδα, «αλλά η προσφορά δεν έχει φτάσει ακόμη εκείνα τα επίπεδα», δήλωσε ο Joseph McMonigle, γενικός γραμματέας του International Energy Forum, προσθέτοντας ότι ο μόνος παράγοντας που κρατά χαμηλά τις τιμές αυτή τη στιγμή είναι ο φόβος μιας επικείμενης ύφεσης.
«Έτσι, για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με λόγω της μειωμένης προσφοράς και ως εκ τούτου, θα δούμε τις τιμές να κινούνται ανοδικά», δήλωσε ο McMonigle στο CNBC στο περιθώριο συνεδρίασης των υπουργών ενέργειας από την ομάδα των 20 κορυφαίων βιομηχανικών οικονομιών (G20) στην Γκόα της Ινδίας.
Ο McMonigle αποδίδει την ώθηση στις τιμές του πετρελαίου στην αύξηση της ζήτησης από την Κίνα - τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο - και την Ινδία.
«Η Ινδία και η Κίνα μαζί θα αυξήσουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.
Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά στα 100 δολάρια το βαρέλι, σημείωσε ότι οι τιμές είναι ήδη στα 80 δολάρια το βαρέλι και μπορούν ενδεχομένως να πάνε ακόμη ψηλότερα.
«Θα δούμε πολύ πιο απότομες μειώσεις στα αποθέματα, κι αυτό θα δώσει στην αγορά το μήνυμα ότι η ζήτηση σίγουρα αυξάνεται. Έτσι, θα δείτε τις τιμές να ανεβαίνουν», είπε ο McMonigle.
Ωστόσο, ο McMonigle δήλωσε πεπεισμένος ότι «ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του — γνωστοί συλλογικά ως OPEC+— θα αναλάβουν δράση και θα αυξήσουν την προσφορά, εάν τελικά προκύψει μια «μεγάλη ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης».
«Είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη ζήτηση. Θέλουν να δουν στοιχεία ότι η ζήτηση αυξάνεται και θα ανταποκριθούν στις αλλαγές στην αγορά», τόνισε.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου του αργού Brent έκλεισαν την Παρασκευή 21/7 στα 81,07 δολάρια το βαρέλι ενώ τα συμβόλαια του αργού τύπου West Texas Intermediate Σεπτεμβρίου έκλεισαν στα 76,83 δολάρια.
To LNG και ο ήπιος ευρωπαϊκός χειμώνας
Ο McMonigle μίλησε επίσης για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, πιστώνοντας τη σταθερότητα στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης στο πιο ήπιο του αναμενόμενου χειμώνα το 2022.
«Ο καιρός ήταν ίσως η πιο καλή τύχη για την Ευρώπη», είπε, αλλά προειδοποίησε ότι «έχει μπροστά τους άλλους δυο χειμώνες που μπορεί να αποδειχτούν δύσκολοι».
Οι πολιτικές ηγεσίες δεν πρέπει ωστόσο να εφησυχάζουν μόνο και μόνο επειδή οι τιμές του LNG έχουν πέσει, είπε ο Joseph McMonigle προσθέτοντας ότι απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διασφαλιστεί ότι επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ενεργειακή ασφάλεια έχει γίνει πλέον ένα από τα βασικά θέματα των συνόδων κορυφής των G20, σημείωσε ο McMonigle.
«Σίγουρα πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ενεργειακή μετάβαση και όλες οι επιλογές πρέπει να είναι στο τραπέζι», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι τιμές και η αστάθεια στις ενεργειακές αγορές πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
«Ανησυχώ ότι εάν το κοινό αρχίσει να συνδέει τις υψηλές τιμές και την αστάθεια στις ενεργειακές αγορές με τις κλιματικές πολιτικές ή την ενεργειακή μετάβαση, θα χάσουμε τη δημόσια υποστήριξη», είπε.
«Ζητάμε από το κόσμο πολλά και δύσκολα πράγματα για να καταστεί δυνατή η ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να συνεχίζουν να την υποστηρίζουν».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών