Επίλυση της ουκρανικής κρίσης το συντομότερο δυνατό ζητά ο Γερμανός καγκελάριος
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF ο Scholz περιέγραψε τις πρόσφατες διαβουλεύσεις για την Ουκρανία στη στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ως «πολύ σημαντικές».
«Στην πραγματικότητα, δυστυχώς, αυτό είναι μόνο μια αρχή», είπε.
Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι στις συνομιλίες της Τζέντα συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερες χώρες από μια παρόμοια συνάντηση στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο.
«Γι’ αυτό φαίνεται σκόπιμο να συνεχιστούν αυτές οι συνομιλίες γιατί, ειδικότερα, αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία να δει ότι ακολουθεί λάθος δρόμο και πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της για να διευκολύνει την ειρήνη», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.
Οι διαβουλεύσεις στη Σαουδική Αραβία
Διαβουλεύσεις για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, πραγματοποιήθηκαν στη Σαουδική πόλη Τζέντα στις 5 και 6 Αυγούστου.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν εκπρόσωποι από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Κατάρ, την Κίνα , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Γαλλία, τη Χιλή και τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει.
Συζήτησαν το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας ενός αντιρωσικού συνασπισμού, αλλά δεν θα αποδεικνυόταν εντελώς άχρηστη εάν μπορούσε να βοηθήσει τη Δύση να κατανοήσει τη ματαιότητα του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού προέδρου.
Η Τουρκία θέλει να φιλοξενήσει τον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων για την Ουκρανία
Η Τουρκία προτίθεται να φιλοξενήσει τον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης μετά την τελευταία συνάντηση στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.
Το άρθρο επισημαίνει ότι, «δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη εάν η Τουρκία γίνει οικοδεσπότης του τρίτου γύρου».
Η Άγκυρα, όπως αναφέρθηκε, υποστηρίζει πλήρως αυτές τις πρωτοβουλίες γιατί, μεταξύ άλλων παραγόντων, είναι μια χώρα που «μπορεί ανοιχτά και ξεκάθαρα να μιλήσει σε όλες τις πλευρές» της σύγκρουσης.
Συγκεκριμένα, στην Τζέντα, η Τουρκία δήλωσε ότι «θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα προς τη Ρωσία» στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
Επιπλέον, η τουρκική πλευρά, όπως αναφέρει η Hurriyet, επέμεινε κατά τη διάρκεια του σαουδαραβικού γύρου διαβουλεύσεων ότι «δεν μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας στη διαδικασία».
Η Κίνα εξέφρασε παρόμοια θέση.
«Όλοι χτυπούν την πόρτα του Erdogan»
Ενώ δυτικές και αφρικανικές χώρες αναμένουν τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα, για την ανανέωση της Συμφωνίας των Σιτηρών, η νορβηγική εφημερίδα Dagbladet φιλοξενεί ανάλυση με τίτλο: «Όλοι χτυπούν την πόρτα του Erdogan.
Επισημαίνοντας ότι ο Erdogan είναι ο πραγματικός νικητής των διπλωματικών συνομιλιών που ξεκίνησαν μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, η εφημερίδα γράφει: «Ο Putin, ο Biden, ο Zelensky, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ηγέτες της Αφρικής και της Ασίας όλοι χτυπούν την πόρτα του Erdogan.
Ακόμη και δυτικοί ηγέτες θέλουν ο Putin να επισκεφθεί την Τουρκία αυτή τη στιγμή.
Περιμένει να λύσει αυτό που δεν μπόρεσαν να λύσουν, δηλαδή την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά».
O Erdogan παρέμεινε στην εξουσία παίζοντας τα διεθνή χαρτιά του στην πολιτική σκηνή και όλοι χρειάζονται τον Τούρκο πρόεδρο γιατί είναι ο μόνος ηγέτης που μπορεί να μιλήσει με όλους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών