Τί αναφέρουν για τη ρωσική οικονομία δύο ερευνητές του Yale, κόντρα στην πραγματικότητα
Μάλιστα, σημειώνεται ότι η φαινομενικά ασύλληπτη απόδοση του ρωσικού χρηματιστηρίου φέτος είναι εν τέλει μια «ψευδαίσθηση» που προορίζεται να κρύψει τον βαθύτερο πόνο στην οικονομία της χώρας. Το Χρηματιστήριο της Μόσχας, ο μεγαλύτερος δείκτης μετοχών της Ρωσίας, έχει εκτοξευθεί κατά 43% από την αρχή του έτους, υπερδιπλασιάζοντας τα κέρδη που παρατηρήθηκαν στον S&P 500.
Η επιτυχία των ρωσικών αγορών το 2023, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Ρωσία έχει «παγώσει» τις εισροές και εκροές ξένων περιουσιακών στοιχείων, που σημαίνει ότι όσοι επένδυσαν σε ρωσικές μετοχές πριν από την εισβολή στην Ουκρανία δεν μπόρεσαν να εξαργυρώσουν. Είναι μια κίνηση που είχε σκοπό να στηρίξει το χρηματιστήριο της Ρωσίας, είπαν οι ερευνητές.
Τα κέρδη αποδίδονται επίσης στο ρωσικό ρούβλι, το οποίο πρόσφατα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από την έναρξη του πολέμου, κάτι που λειτούργησε επίσης θετικά για το χρηματιστήριο.
«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία παράγει κυρίως εμπορεύματα που πωλούνται χρησιμοποιώντας ξένα νομίσματα. Τα νομίσματα υψηλότερης αξίας ρέουν στη χώρα, γεγονός που βοήθησε στην τεχνητή διόγκωση των κερδών και στην ενίσχυση των ρωσικών μετοχών. Τα κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς αντικατοπτρίζουν λιγότερο γνήσια δημιουργία πλούτου ή ξένες επενδύσεις/εμπιστοσύνη στις ρωσικές αγορές (η οποία είναι ανύπαρκτη) και περισσότερο απλώς συναλλαγματικές επιδράσεις», ανέφεραν στο Business Insider οι δύο ερευνητές.
Κάτω από αυτούς τους διογκωμένους αριθμούς, «η Ρωσία υποφέρει στην πραγματικότητα από τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης στην οικονομία της και είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι επενδύσεις στη χώρα πιθανότατα θα συνεχίσουν να υποχωρούν, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Η απόδοση του ρωσικού χρηματιστηρίου είναι πολύ παραπλανητική. Κανείς δεν θα επενδύσει στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Ουκρανία, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής θα είναι πολύ καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή», υπογραμμίζεται.
Κατά την άποψη των ερενητών, αυτό το μέλλον είναι ήδη γραμμένο στην ιστορία της ρωσικής οικονομίας, η οποία καταστράφηκε από τις δυτικές κυρώσεις τον περασμένο χρόνο. Από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ρωσία έχε αποκοπεί από το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικής επικοινωνίας, έχει παγώσει τα 300 δισεκ. δολάρια των συναλλαγματικών της αποθεμάτων και έχει δει τα ενεργειακά της έσοδα να μειώνονται στο μισό, τα οποία έχουν πλήξει τα οικονομικά της Μόσχας.
Η προβληματική οικονομία της Ρωσίας οδήγησε επίσης σε μαζική έξοδο εργαζομένων, ακαδημαϊκών και ολιγαρχών που εγκατέλειψαν τη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια θανατική ποινή για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη του έθνους. Τα χρήματα φεύγουν και τώρα ρέουν σε γειτονικές χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία και το Κιργιστάν.
Οι εργαζόμενοι και οι ακαδημαϊκοί που φεύγουν αφαιρούν επίσης το τεχνικό και πνευματικό κεφάλαιο, που ήταν βασικά συστατικά της ρωσικής οικονομίας.
«[Το κεφάλαιο] πηγαίνει στις γειτονικές χώρες και δείχνει μια πλήρη περιφρόνηση για τις αδίστακτες τακτικές του Πούτιν και εξουδετερώνει το πνευματικό κεφάλαιο για τη χώρα.
Είναι καταστροφικό για το μέλλον της Ρωσίας. [Ο Πούτιν] έχει επιδείξει τόσο μεγάλο δόλο. Και όπως μπορείτε να δείτε στην καταρρέουσα αξία του ρουβλίου, δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη. Ο Πούτιν κανιβαλίζει τη δική του οικονομία».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών