Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi συμφώνησαν την Πέμπτη 24 Αυγούστου να επιδιώξουν μια λύση στις διαφορές πολλών ετών κατά μήκος της συνοριακής περιοχής των Ιμαλαΐων μεταξύ των δύο χωρών
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi συμφώνησαν την Πέμπτη 24 Αυγούστου να επιδιώξουν απο κοινού λύση στις διαφορές πολλών ετών κατά μήκος της συνοριακής περιοχής των Ιμαλαΐων μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες είναι ταυτόχρονα και πυρηνικές δυνάμεις.
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Vinay Kwatra δήλωσε ότι ο Modi μίλησε με τον Xi στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Ο Modi τόνισε τις ανησυχίες της Ινδίας για τα ανεπίλυτα ζητήματα κατά μήκος της αποκαλούμενης «Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου» (LAC), η οποία χρησιμεύει πραγματική συνοριακή γραμμή μεταξύ Ινδίας και Κίνας.
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας στις παραμεθόριες περιοχές και η τήρηση και ο σεβασμός της LAC είναι ουσιαστικής σημασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Ινδίας - Κίνας», δήλωσε ο Kwatra.
Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να κατευθύνουν τους αρμόδιους αξιωματούχους να εντείνουν τις προσπάθειες για ταχεία απεμπλοκή και αποκλιμάκωση».
Ο Xi πρόσθεσε ότι οι βελτιωμένες σχέσεις Κίνας-Ινδίας «συμβάλλουν στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του κόσμου και της περιοχής».
Η κοινή δήλωση
Στην κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των Xi και Modi περιγράφεται η συζήτηση ως «θετική, εποικοδομητική και σε βάθος».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Ινδία και η Κίνα «συμφώνησαν να διατηρήσουν τη δυναμική του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων μέσω στρατιωτικών και διπλωματικών διαύλων».
Οι εντάσεις παραμένουν υψηλές από τότε που ένα θερμό επεισόδιο το 2020 στην κοιλάδα Galwan κατά μήκος της LAC είχε θύμα τουλάχιστον 20 Ινδούς και τέσσερις Κινέζους στρατιώτες.
Η μάχη, που δόθηκε με ξύλα και ρόπαλα, όχι με όπλα, ήταν η πρώτη θερμή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών από το 1975.
Η κατασκευή ενός νέου δρόμου από την Ινδία προς μια αεροπορική βάση μεγάλου υψόμετρου θεωρείται ως ένα από τα κύρια αίτια της σύγκρουσης με τα κινεζικά στρατεύματα.
Και οι δύο χώρες έκτοτε έχουν οχυρώσει θέσεις και έχουν αναπτύξει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και εξοπλισμού στη συνοριακή περιοχή.
Μια άλλη σύγκρουση τον Ιανουάριο του 2021 έλαβε χώρα κοντά στην πολιτεία Σικίμ της Ινδίας, μεταξύ Μπουτάν και Νεπάλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.
Η σύγκρουση είναι το αποτέλεσμα της διεκδίκησης μιας αδιευκρίνιστης συνοριακής γραμμής μήκους 3.440 χιλιομέτρων.
Η ύπαρξη ποταμιών, λιμνών και παγετώνων κατά μήκος των συνόρων σημαίνει ότι η γραμμή μπορεί να μετατοπιστεί, φέρνοντας τους στρατιώτες πρόσωπο με πρόσωπο σε πολλά σημεία προκαλώντας κίνδυνο για θερμό επεισόδιο ανα πάσα στιγμή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών