Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί ανεπίσημα συνομιλίες για διευθέτηση στην Ουκρανία...
Στη γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνει το δημοσίευμα, «θέλουν διπλωματικές λύσεις βασισμένες σε συνομιλίες και εξετάζουν πώς η Ρωσία θα μπορούσε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ωστόσο, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εγείρουν αυτό το ζήτημα «μόνο κατ' ιδίαν και μόνο με έμπιστους συνομιλητές από δεξαμενές σκέψης».
Στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, δηλώνει ο Jan Pullerin, θέλουν οι εχθροπραξίες να μην διαρκέσουν επ’ αόριστον, αφού «η πολιτική βούληση για απεριόριστη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει να ξεθωριάζει» - δεδομένου ότι ο χειμώνας πλησιάζει και κανείς δεν θα ήθελε να βιώσει άλλη μία ενεργειακή κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις, που σταδιακά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς (π.χ. AfD).
Την ίδια στιγμή, η ρωσική πλευρά, σε διάφορα επίπεδα, έχει επανειλημμένα δηλώσει τη θέση της σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Όπως σημείωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, η Μόσχα ήταν πάντα και παραμένει ανοιχτή σε διπλωματική λύση και έτοιμη να ανταποκριθεί σε πραγματικά σοβαρές προτάσεις, ενώ το καθεστώς του Κιέβου διέκοψε και απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ο Scholz ζητά διεθνείς συνομιλίες
Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ των διεθνών συνομιλιών για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης το συντομότερο δυνατόν τάχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF ο Scholz περιέγραψε τις πρόσφατες διαβουλεύσεις για την Ουκρανία στη στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ως «πολύ σημαντικές».
«Στην πραγματικότητα, δυστυχώς, αυτό είναι μόνο μια αρχή», είπε.
Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι στις συνομιλίες της Τζέντα συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερες χώρες από μια παρόμοια συνάντηση στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο.
«Γι’ αυτό φαίνεται σκόπιμο να συνεχιστούν αυτές οι συνομιλίες γιατί, ειδικότερα, αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία να δει ότι ακολουθεί λάθος δρόμο και πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της για να διευκολύνει την ειρήνη», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.
Ζelensky: «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη διαρκείας στην Ουκρανία αν δεν αποσυρθεί η Ρωσία»
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προειδοποίησε σήμερα (01/09) ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ειρήνη διαρκείας στην Ουκρανία, ή ακόμα και στην Ευρώπη» έως ότου η Ρωσία αποσυρθεί από την Κριμαία, το Ντονμπάς και άλλα κατεχόμενα εδάφη στη χώρα του.
«Η Κριμαία, μια χερσόνησος που προσέλκυε τουρίστες και επιχειρήσεις, είναι τώρα μια κατεχόμενη και στρατιωτικοποιημένη περιοχή που δεν μπορεί να αναπτυχθεί», είπε ο Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης στο επιχειρηματικό φόρουμ The European House - Ambrosetti στο Τσερνόμπιο στην Ιταλία.
«Η Ουκρανία και όλες οι άλλες χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο δεν αναγνωρίζουν» την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και «ούτε εταιρείες», σημείωσε καλώντας τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.
Αναφερόμενος στον θάνατο του επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Prighozin, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε πως «αν είναι αλήθεια ότι ο Putin σκότωσε τον Prighozin, πρόκειται για μια νέα επίδειξη αδυναμίας».
«Δεν αμφισβητήσαμε ποτέ τη θεμελιώδη υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία», κατέληξε ο Zelensky, ευχαριστώντας τη Ρώμη για τη βοήθειά της.
«Ήρθε η ώρα να λάβουμε ισχυρές αποφάσεις για την ασφάλειά μας, την ασφάλεια της Ευρώπης και την παγκόσμια ασφάλεια», τόνισε ο Zelensky ενώπιον του συγκεντρωμένου κοινού επιχειρηματιών που θα βρίσκεται ως την Κυριακή στις όχθες της λίμνης Κόμο, στον βορρά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών