Εσωτερικές διαμάχες στην τρικομματική κυβέρνηση για τη βοήθεια στην Ουκρανία
Από τη μια μεριά, η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα για να καλύψει το τεράστιο κόστος της συνεισφοράς της στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ (1% του ΑΕΠ είναι η σχετική δέσμευση) και από την άλλη η παροχή οπλισμού ικανού να πλήξει την ενδοχώρα της Ρωσίας σημαίνει άμεση εμπλοκή στην πολεμική σύγκρουση με ό,τι συνεπάγεται αυτό…
Εντός της παραπαίουσας δημοσκοπικά τρικομματικής κυβέρνησης και εν όψει της ανόδου του ακροδεξιού AfD, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner, επικεφαλής των φιλελεύθερων (FDP) τηρεί αποστάσεις από την παράδοση της κυβέρνησης Schοlz στις επιταγές των ΗΠΑ.
Και αυτό διότι η Γερμανία – και μαζί της η υπόλοιπη ευρωζώνη – βρίσκεται να πληρώνει το δυσανάλογο κόστος της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία αλλά και την απώλεια εξαγωγικών αγορών για τα προϊόντα της λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων.
Οι προϋποθέσεις
O Lindner δήλωσε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 ότι προτού προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να υπολογίσει τις συνέπειες για τη δική της αμυντική ικανότητα και να αποκλείσει την άμεση συμμετοχή σε σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Δεν είμαι αντίθετος στην ιδέα της προμήθειας αυτών των όπλων μεγάλης εμβέλειας, αλλά έχουμε ακριβείς διαδικασίες και ρυθμίσεις με τους συμμάχους μας.
Πρέπει να εξατάσουμε πώς η προμήθεια θα επηρεάσει τη δική μας ικανότητα να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τη συμμαχία.
Και πρέπει να αποκλειστεί η ιδέα ότι η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει στον πόλεμο», δήλωσε ο Lindner στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Το κύριο σημείο διαμάχης για τις παραδόσεις Taurus είναι το βεληνεκές αυτών των πυραύλων, το οποίο είναι 500 χιλιόμετρα.
Μέχρι τώρα, η Γερμανία ουσιαστικά δεν έχει προμηθεύσει στο Κίεβο όπλα με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Οι γερμανοί αμυντικοί αναλυτές εξατάζουν εάν οι πύραυλοι θα μπορούσαν να προγραμματιστούν έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, αυτό είναι το ερώτημα για το οποίο ενδιαφέρεται πλέον ο καγκελάριος Olaf Schlz , επομένως, φέρεται να γίνονται διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της στρατιωτικής βιομηχανίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών