Για πρώτη φορά, ένα επίσημο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) έδειξε ότι βλήματα ιρανικής προέλευσης 122 χιλιοστών χρησιμοποιήθηκαν στο ρωσικό σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων BM-21 Grad (MLRS).
Λίγο μετά τη δημοσίευση του βίντεο, ένας λογαριασμός εν ονόματι «Ukraine Weapons Tracker» στην Πλατφόρμα Χ ανέφερε ότι ιρανικοί πύραυλοι HE-FRAG 122 mm της οικογένειας Arash χρησιμοποιήθηκαν για το BM-21 Grad MRLS.
Ο ιρανικός πύραυλος Arash-1 των 122 χιλιοστών είναι ένας πύραυλος κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας (ΗΕ) που εκτοξεύεται ηλεκτρικά, επιφάνεια-εδάφους, πτερύγια και σταθεροποιημένος με περιστροφή πύραυλος κατακερματισμού, ο ρωσικός πύραυλος BM-21 Grad. Τα ιρανικά σφαιρίδια κονιάματος 120 mm διακρίνονται από το έντονο καφέ χρώμα τους, τη θέση των γομώσεων σκόνης και τα μοναδικά σημάδια.
Επιπλέον, συχνά περιέχονται σε τυπικά κοντέινερ μεταφοράς πυρομαχικών, όπως επισημάνθηκε από στρατιωτικούς παρατηρητές σε πολλές περιπτώσεις.
Αν και η ροή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών από το Ιράν ήταν αντικείμενο συζήτησης για περισσότερο από ένα χρόνο, η Ρωσία συχνά αποφεύγει να επιβεβαιώσει τις εικασίες. Τον Αύγουστο, φωτογραφίες των ιρανικών πυραύλων 122 χιλιοστών που επιπλέουν στο διαδίκτυο έδειξαν ότι κατασκευάστηκαν το 2018 και το 2023.
Η επίσημη επιβεβαίωση της χρήσης ιρανικών οβίδων 122 χιλιοστών είναι σημαντική για τη Ρωσία σε μια εποχή που οι εικασίες είναι έντονες ότι η Τεχεράνη έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής πυρομαχικών στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Ρωσία φέρεται να αγόραζε πυρομαχικά, βαρέλια και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν.
Η Ρωσία ανέπτυξε ευρέως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-131 και Shahed-136 του Ιράν για να χτυπήσει την πολιτική υποδομή της Ουκρανίας πέρυσι. Αυτά τα φθηνά και αναλώσιμα drones κατάφεραν να προκαλέσουν όλεθρο στο Κίεβο, ακρωτηριάζοντας την ενεργειακή του υποδομή τον προηγούμενο χειμώνα. Έχουν προβληθεί ως μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τους ακριβούς ρωσικούς πυραύλους ακριβείας.
Το Ιράν συνεχίζει να προμηθεύει στρατιωτικά τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι του επιβλήθηκαν πρόσθετες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ομολόγους τους στη Δύση. Μια πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW) ανέφερε ότι το Ιράν και η Ρωσία θα μπορούσαν σύντομα να υπογράψουν συμφωνία πώλησης drone και πυραύλων μετά τη λήξη των περιορισμών πυραύλων του ΟΗΕ στις 18 Οκτωβρίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών