Το Πρόγραμμα εξαγγέλθηκε πρώτη φορά από τον Πρωθυπουργό στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο 2022
Το «Σπίτι μου», έχει κλείσει και δεν δέχεται νέες αιτήσεις, αλλά τηρείται σειρά προτεραιότητας και αν κάποιος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, παίρνει σειρά η επόμενη αίτηση.
Το Πρόγραμμα εξαγγέλθηκε πρώτη φορά από τον Πρωθυπουργό στη 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο 2022.
Μία δράση με συνολικό προϋπολογισμό 1 δις ευρώ – καθώς από το πρώτο νομοσχέδιο είχε προβλεφθεί διπλασιασμός των πόρων – με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων/ιδρυμάτων και με περισσότερους από 12.000 ωφελούμενους που θα αγοράσουν την πρώτη κατοικία τους, το «Σπίτι μου» είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αναβάθμισης και εξέλιξης του δημοσίου και αποτελεσματικής κυβερνητικής πολιτικής.
Στο διάστημα των 4 μηνών που πραγματοποιούνται αιτήσεις, τα δεδομένα δείχνουν μία εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση των νέων πολιτών, γιατί:
- Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 40.583 αιτήσεις, από τις οποίες έχει αξιολογηθεί η συντριπτική πλειοψηφία – 9 στις 10 αιτήσεις, δηλαδή περισσότερες από 35.000.
Από αυτές, έχουν λάβει προέγκριση σχεδόν το 70% δηλαδή 24.653 αιτήσεις – στο στάδιο της προέγκρισης έχει αξιολογηθεί η αίτηση και ο ωφελούμενος βρίσκει το ακίνητο που επιθυμεί να αγοράσει.
- Τα δάνεια, που αυτή τη στιγμή, έχουν πάρει έγκριση ξεπερνούν τα 8.300, ποσοστό 34% – δηλαδή ο ωφελούμενος έχει παρουσιάσει το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και έχουν προχωρήσει οι υπόλοιπες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου από τις τράπεζες.
- Ο μέσος όρος του ποσού που εγκρίνεται στους δικαιούχους για στεγαστικό δάνειο από το πρόγραμμα είναι λίγο πάνω από τις 111.000 ευρώ.
- Ο προϋπολογισμός διπλασιάστηκε συνολικά στο 1 δις ευρώ, με τη ΔΥΠΑ να χορηγεί 700 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ οι τράπεζες.
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες τεχνικές βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις στις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα:
Το ελάχιστο εισόδημα του ωφελούμενου πρέπει να είναι 10.000 ευρώ, ωστόσο στο ποσό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Για παράδειγμα, αν ένας ωφελούμενος έχει εισόδημα 8.000 ευρώ αλλά με τα τεκμήρια φτάνει στις 10.000 ευρώ, πληροί την συγκεκριμένη προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα.
Εκτός από το κατώτατο εισόδημα, το ανώτατο εισόδημα ακολουθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, πιο συγκεκριμένα, για τους άγαμους ορίζεται στα 16.000 ευρώ, τους έγγαμους χωρίς παιδιά στα 24.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση οικογενειών με παιδιά το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Για τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.
Ακόμη μία αποσαφήνιση αφορά την παλαιότητα του κτιρίου, για την οποία εξακολουθεί να ισχύει η 15ετία, και πλέον προσδιορίζεται ρητώς από το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Η χρήση του έτους οικοδομικής άδειας ως έναρξη υπολογισμού της παλαιότητας ακολουθήθηκε ως κανόνας από την έναρξη του προγράμματος και για την αποσαφήνιση σχετικών ερωτημάτων από υποψήφιους δανειολήπτες αποτυπώθηκε και στην τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης. Εξυπακούεται ότι την τήρηση και ορθή εφαρμογή αυτής της προϋπόθεσης, σε περίπτωση έκδοσης μεταγενέστερων οικοδομικών αδειών ελέγχεται ο βαθμός αποπεράτωσης του προς αγορά ακινήτου.
Οι βασικές προϋποθέσεις εξακολουθούν να είναι ίδιες: η δυνατότητα δανείου μέχρι 150.000 ευρώ, η αξία του σπιτιού να είναι έως 200.000 ευρώ, τα τετραγωνικά μέτρα έως 150 τ.μ. και τα ηλικιακά όρια (έως 39 ετών).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών