Υποκρισία ή εταιρική ενοχή από την ισχυρότερη εταιρεία των ΗΠΑ
Και είναι υποκριτική γιατί έχει αποκαλυφθεί εδώ και χρόνια η στρατηγική συνεργασία της πιο ισχυρής εταιρείας των ΗΠΑ με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας στο ολοκαύτωμα των Εβραίων.
O Musk φέρεται να έχει συμφωνήσει με ανάρτηση στην πλατφόρμα που υποστήριζε ότι οι Εβραίοι διακατέχονται από ένα «διαλεκτικό μίσος για τους λευκούς».
Το σχόλιο προήλθε από μια ανάρτηση χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που ισχυριζόταν ότι οι Εβραίοι «προωθούν το ακριβές είδος διαλεκτικού μίσους εναντίον των λευκών που ισχυρίζονται ότι θέλουν οι άνθρωποι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εναντίον τους».
«Είπες την πραγματική αλήθεια», ήταν η απάντηση του Musk.
Αποσύρει τις διαφημίσεις
Η IBM ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις διαφημίσεις της από το X μετά από μια έκθεση που δημοσίευσε η Media Matters for America, μια φιλελεύθερη ομάδα παρακολούθησης, που ανέφερε ότι οι καταχωρίσεις της είχαν εμφανιστεί κοντά σε φιλοναζιστικό περιεχόμενο.
Την Πέμπτη (16/11/2023), η Media Matters δημοσίευσε την έκθεση, λέγοντας ότι βρήκε διαφημίσεις από μεγάλες μάρκες, όπως η IBM, η Apple, η Oracle, η Xfinity της Comcast και η Bravo να εμφανίζονται δίπλα σε περιεχόμενο «που διαφημίζει τον Adolf Hilter και το Ναζιστικό του Κόμμα».
«Η IBM έχει μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους και τις διακρίσεις και αμέσως αποσύραμε όλες τις διαφημίσεις στο X ενώ ερευνούμε αυτή την εντελώς απαράδεκτη κατάσταση», τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η Comcast απάντησε ότι εξετάζει το θέμα. Η Apple και η Oracle δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των Financial Times.
Η στρατηγική συνεργασία της IBM με τους Ναζί
Ωστόσο η ιστορία κρίνει αυστηρά την IBM, καθώς βιβλίο του Edwin Black και δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτουν τη συνειδητή εμπλοκή της στο Ολοκαύτωμα καθώς και τη συμμετοχή της στη ναζιστική πολεμική μηχανή που δολοφόνησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη.
Ο Hitler ήταν γνωστός για το μίσος του για τους Εβραίους.
Αλλά η τάση αυτή ενισχύθηκε κατά πολύ από τη λαχτάρα για κέρδος μιας και μόνο αμερικανικής εταιρείας και του θρυλικού, αυταρχικού προέδρου της. Αυτή η εταιρεία ήταν η International Business Machines (IBM) και ο πρόεδρός της ήταν ο Thomas J. Watson.
Όταν ο Hitler ανέβηκε στην εξουσία, ένας κεντρικός στόχος των Ναζί ήταν να ταυτοποιήσει και να καταστρέψει τους 600.000 Εβραίους της Γερμανίας. Αλλά το 1933, δεν υπήρχε υπολογιστής. Ωστόσο, υπήρχε μια άλλη εφεύρεση: η κάρτα διάτρησης της IBM και το σύστημα ταξινόμησης καρτών—πρόδρομος του υπολογιστή.
Η IBM, κυρίως μέσω της γερμανικής θυγατρικής της, έκανε το πρόγραμμα της εβραϊκής καταστροφής του Hitler μια τεχνολογική αποστολή που η εταιρεία επιδίωξε με τρομερή επιτυχία. Η IBM Germany, χρησιμοποιώντας το δικό της προσωπικό και εξοπλισμό, σχεδίασε, εκτέλεσε και παρείχε την απαραίτητη τεχνολογική βοήθεια που χρειαζόταν το Τρίτο Ράιχ του Χίτλερ για να επιτύχει αυτό που δεν είχε γίνει ποτέ πριν—την αυτοματοποίηση της ανθρώπινης καταστροφής, αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times.
Μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου το 1939, o πρόεδρος της IBM Thomas Watson εγκρίνει προσωπικά την αίτηση παροχής βοήθειας στην Γερμανία με εξειδικευμένα μηχανήματα ταξινόμησης για να βοηθήσει στην εκμετάλλευση της πρόσφατα κατακτημένης Πολωνίας, με τον εντοπισμό, την συγκέντρωση και την μεταφορά των Πολωνών Εβραίων στα Στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η διαδικασία επαναλήφθηκε για κάθε χώρα που κατακτήθηκε από τους Ναζί, με την IBM να υποστηρίζει την δυνατότητα για τον εύκολο προσδιορισμό των «ανεπιθύμητων».
Οι ΗΠΑ εισήλθαν στον πόλεμο το 1941, αλλά ακόμη και τότε, το αρχειακό υλικό αποκαλύπτει μυστική αλληλογραφία των υψηλά ισταμένων της IBM για να δημιουργηθεί μια Ολλανδική θυγατρική, αντί της Γερμανικής, μέσω της οποίας η εταιρεία μπορούσε να συνεχίσει να προμηθεύει με τεχνολογία τους Ναζί. Παρόλο που από τότε ήταν σαφές για ποιόν λόγο οι Ναζί χρησιμοποιούσαν τεχνολογία της IBM, η εταιρεία συνέχισε να τους προμηθεύσει τεχνολογία για να εντοπίζουν εύκολα τους Εβραίους και άλλους «ανεπιθύμητους».
Η εταιρεία εφοδίασε τους Γερμανούς με τα μέσα για να παρακολουθούν εκατομμύρια στοχευμένα θύματα από τις διευθύνσεις του σπιτιού και της εργασίας τους, ώστε να συλληφθούν και να μεταφερθούν, για την τελική μοίρα τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή εξόντωσης.
Ο ρόλος της IBM συνεχίστηκε ακόμη και μέσα στα στρατόπεδα του θανάτου, για στα οποία είχε δημιουργήσει ειδικούς κωδικούς όπως κωδικό 001 για το Auschwitz, και 002 για Buchenwald.
Κρατούμενος με Κωδικό 8 ήταν για τους Εβραίους, και 11 για τους Ρομά.
Κωδικός 5 σημαίνει εκτέλεση και Κωδικός 6 ήταν θάνατος στον θάλαμο αερίων.
Αυτοί οι κωδικοί γινόταν τατουάζ στα μέλη των αιχμαλώτων. Τα αρχεία περιλαμβάνουν κάρτες διάτρητες, που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, και απευθύνονται κατευθείαν στον αρχηγό των SS, Heinrich Himmler και τον Adolf Eichmann, τον αξιωματικό των SS υπεύθυνο για την στατιστική παρακολούθηση του Ολοκαυτώματος.
Η IBM έχει επικρίνει την έρευνα του βιβλίου « η IBM και το Ολοκαύτωμα» αλλά δεν έχει αρνηθεί την ανάμιξη της. Το 2004, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την διεθνή αναγνώριση των τσιγγάνων μαζί με την Οργάνωση για την αποζημίωσή τους (GIRCA) κατέθεσε αγωγή εναντίον της IBM στην Ελβετία. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή απορρίφθηκε το 2006 λόγω εκπνοής της προθεσμίας!
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών