Πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη χαρακτηρίζει η Ρωσία μία τυχόν απόπειρα του ΝΑΤΟ να εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα
Οι στόλοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να εδραιώσουν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσουν μια δύναμη κρούσης, αλλά δεν θα μπορέσουν να περάσουν από τον Βόσπορο, αν και το Κίεβο το περίμενε τόσο καιρό.
Ο πλοίαρχος Sergei Gorbachev δήλωσε στο Politnavigator ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στις διατάξεις της Συμφωνίας θα πλήξουν όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του 1936 για τη χρήση του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
Η μόνη επιλογή για τη συγκέντρωση δυνάμεων για τον εχθρό είναι η μεταφορά τους κατά μήκος του Δούναβη.
Τεχνικά, οι ΗΠΑ μπορούν πράγματι να μεταφέρουν δυνάμεις κατά μήκος του Δούναβη.
Ο «διάδρομος σιτηρών» μπορεί να ταιριάζει καλά στον σχεδιασμό τους, πιστεύει ο Gorbachev.
Η θέση της Τουρκίας και της Ρωσίας
Η θέση της Τουρκίας βασίζεται σε μια μακροχρόνια αρχή — «κανείς εκτός από τις δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει τίποτα να κάνει στη Μαύρη Θάλασσα».
Η Ρωσία πρότεινε κάποτε να διπλωθεί ο χάρτης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας στη μέση. Αυτό θα έθετε το νότιο τμήμα της περιοχής υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, ενώ η Ρωσία θα έπαιρνε το βόρειο τμήμα.
Τόσο απλό.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το κανάλι Volga – Don για να μεταφέρει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.
Πριν από πολλά χρόνια, τα μικρά ρωσικά αντιτορπιλικά διέσχιζαν το Volga – Don από την Κασπία Θάλασσα προς την Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα. Μπορούσαν έτσι να δράσουν όπου χρειαζόταν και όποτε.
«Τυπικά, τα περισσότερα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ ανήκουν στην κατηγορία των ελαφρών πολεμικών πλοίων.
Το τυπικό εκτόπισμά τους είναι μικρότερο από 10.000 τόνους.
Το μέγιστο διαμέτρημα των πυροβόλων τους δεν υπερβαίνει τα 203 mm.
Η παράκαμψη
Η Σύμβαση του Montreux εξαιρεί τα αντιτορπιλικά ως τέτοια», σημειώνει ο Ρώσος ειδικός.
«Για να αποφευχθούν περιορισμοί στα ταξίδια μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ μπορούν να διεισδύσουν στη θάλασσα ένα προς ένα διαδοχικά πριν να δημιουργήσουν μια επιχειρησιακή δύναμη εκεί για έως και 21 ημέρες», πρόσθεσε.
Αυτό δεν πρόκειται να παραβιάσει τη Σύμβαση, καθώς η χωρητικότητα των πλοίων που θα έχει κάθε ισχύς θα είναι μικρότερη από αυτή που ρυθμίζει η Σύμβαση για τις μη παράκτιες δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα.
«Για παράδειγμα, ακόμη και τρία κατευθυνόμενα αντιτορπιλικά τύπου Orly Burke θα έχουν συνολικό εκτόπισμα λιγότερο από 30.000 τόνους.
Μπορούν να παραμείνουν μαζί στη Μαύρη Θάλασσα για 21 ημέρες σύμφωνα με τους κανονισμούς της Σύμβασης.
Οι κανόνες για άλλες χώρες του ΝΑΤΟ είναι οι ίδιοι », είπε ο ειδικός.
Επιπλέον, μπορούν να προσδώσουν μια «ανθρωπιστική αποστολή» στην παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τα πολεμικά πλοία να ταξιδεύουν μέσα από τα στενά. Γενικά, όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας, επίσης μέλους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Ρωσία: Θα τα βυθίσουμε
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι όλα τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα θα βρίσκονται «στο στόχαστρο» των ρωσικών παράκτιων συστημάτων όπως το Bal και το Bastion, πόσο μάλλον τα πολεμικά πλοία και τα αεροσκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
«Τα πολεμικά πλοία που παραμένουν στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας δεν θα μπορέσουν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ούτε στον ρωσικό στόλο ούτε στο ρωσικό έδαφος.
Παρακολουθούνται συνεχώς.
Εάν εκτοξευθούν πύραυλοι, τα πλοία θα βυθιστούν άμεσα.
Ωστόσο, μια τέτοια σύγκρουση θα οδηγήσει γρήγορα σε ανταλλαγή πυρηνικών χτυπημάτων που κανείς δεν θέλει», δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα ΜΜΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών