O Robert Kiyosaki παραδέχθηκε ότι το χρέος του ανέρχεται σε 1,2 δισ. δολ.
Σε μια σειρά αναρτήσεων του στα social media, o Kiyosaki σχολίασε ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το χρέος για να αγοράσουν υποχρεώσεις, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί το χρέος για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία. Για να καταδείξει την προσέγγισή του, ο Kiyosaki είπε ότι τα πολυτελή οχήματά του, όπως μια Ferrari και μια Rolls Royce, έχουν εξοφληθεί πλήρως, κατηγοριοποιώντας τα ως υποχρεώσεις και όχι ως περιουσιακά στοιχεία.
Παράλληλα, ο Kiyosaki εξέφρασε σκεπτικισμό απέναντι στην αποταμίευση μετρητών, αναφερόμενος στην αποδέσμευση του αμερικανικού δολαρίου από τον κανόνα χρυσού το 1971 υπό τον πρόεδρο Richard Nixon. Αντί, λοιπόν, να αποταμιεύει μετρητά, αποταμιεύει χρυσό και μετατρέπει τα κέρδη του σε ασήμι και χρυσό. Αυτή η στρατηγική, σύμφωνα με τον Kiyosaki, έχει οδηγήσει σε συσσώρευση χρέους 1,2 δισ. δολαρίων, ποσό που παραδέχεται ο ίδιος. Λέει ότι χρωστάει επειδή «αν χρεοκοπήσω εγώ, χρεοκοπεί η τράπεζα. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα».
Η κατηγοριοποίηση σε… καλό και κακό χρέος
Η προσέγγισή του περιλαμβάνει τη στρατηγική χρήση του χρέους για την ενίσχυση του πλούτου. Ο Kiyosaki κατηγοριοποιεί το χρέος σε καλό χρέος και κακό χρέος, με το καλό χρέος να είναι αυτό που συμβάλλει στην οικοδόμηση πλούτου, όπως τα δάνεια που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που παράγουν εισόδημα, όπως ακίνητα, επιχειρήσεις ή επενδύσεις. Υποστηρίζει τη χρήση του χρέους ως μόχλευση στις επενδύσεις, ιδίως στα ακίνητα, θεωρώντας το ως έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστούν οι διακυμάνσεις της αγοράς και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες.
Η επενδυτική στρατηγική του Kiyosaki
Η επενδυτική στρατηγική του Kiyosaki είναι πολύπλευρη. Ο ίδιος είναι γνωστός για τη στάση του κατά του πλαστικού χρήματος, χαρακτηρίζοντάς το υποτιμητικά και αντ' αυτού υποστηρίζει τις επενδύσεις σε αυτό που αποκαλεί «πραγματικά περιουσιακά στοιχεία», όπως το Bitcoin, το ασήμι, ο χρυσός και τα βοοειδή Wagyu. Το Bitcoin, ειδικότερα, είναι ένα από τα αγαπημένα του, θεωρούμενο ως αντιστάθμισμα έναντι της επιδείνωσης της αξίας του δολαρίου των ΗΠΑ. Ο Kiyosaki θεωρεί τον χρυσό, ένα άλλο βασικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου του, ως πιο σταθερό και αξιόπιστο από τα μετρητά, τα οποία αποκαλεί «σκουπίδια», επειδή απλά δεν «εμπιστεύεται το δολάριο». Έχει εκφράσει την προθυμία του να αυξήσει τις συμμετοχές του σε χρυσό, ακόμη και αν οι τιμές πέσουν σημαντικά.
Το ασήμι, επίσης, αποτελεί σημαντικό μέρος της επενδυτικής του στρατηγικής. Το θεωρεί ως μακροπρόθεσμη επένδυση, ιδίως λόγω της αυξανόμενης σπανιότητάς του και της σχετικά χαμηλότερης τιμής του σε σύγκριση με τον χρυσό. Η ακίνητη περιουσία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος των επενδύσεών του, εκτιμώμενη για τα διπλά οφέλη της, δηλαδή το εισόδημα από ενοίκια και την αύξηση της αξίας του κεφαλαίου. Η επένδυσή του σε βοοειδή Wagyu, ένα λιγότερο συμβατικό περιουσιακό στοιχείο, αντανακλά την πεποίθησή του στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του πέρα από τις παραδοσιακές επενδύσεις.
Η προσέγγιση του Kiyosaki για το χρέος και τις επενδύσεις έχει τις ρίζες της σε μια ευρύτερη προοπτική για τα οικονομικά και τον πλούτο. Θεωρεί τα χρήματα ως μια μορφή χρέους ή υποχρέωσης, ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία πλούτου. Η φιλοσοφία του δίνει έμφαση στην εκπαίδευση στα χρηματοοικονομικά, προτείνοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για τα χρηματοοικονομικά θέματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών