Τελευταία ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές - Θα ακολουθήσει η ψήφισή του
Ενώ στη φάση της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο είχε εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής, καθώς κόμματα της αντιπολίτευσης - ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας- παρά τις επιφυλάξεις τους για επιμέρους διατάξεις, αναγνώρισαν την επιστολική ψήφο ως οφειλόμενη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, μετά την τροπολογία για επέκταση της επιστολική ψήφου στις εθνικές εκλογές μόνο για τους απόδημους τη Δευτέρα 22/1, η ευρεία συναίνεση είναι παρελθόν.
Το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 24/1 το προεδρείο θα εκκινήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής και για 6 άρθρα του νομοσχεδίου.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ συναρτούν τη στάση τους από τον τρόπο που θα απαντήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο αίτημά τους να αποσυρθεί η τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, ενώ ζητούν να ενσωματωθούν και οι δικές τους προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση να εγκριθεί το νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές απαιτείται απλή πλειοψηφία, δηλαδή η ψήφος 151 Βουλευτών, ενώ η τροπολογία επέκτασης της επιαστολικής για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή ψήφο 200 Βουλευτών.
Αντίδραση ΠΑΣΟΚ για ΝΙΚΗ
Την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, προκάλεσε η ανάγνωση από τον πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ, Δ. Νατσιό, από το βήμα της ολομέλειας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, της χθεσινής απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με το νομοσχέδιο των ομόφυλων.
«H πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΙΚΗΣ, του κ. Νατσιού, να αναγνώσει την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, εδώ στην αίθουσα, δεν είναι μόνο υπερβολική, αλλά είναι και μη αποδεκτή. Είναι μια προσπάθεια ενός κόμματος και ενός προσώπου να ιδιοποιηθεί την Εκκλησία της Ελλάδος σε αυτόν εδώ τον χώρο, το χώρο του κοινοβουλίου, που είναι ένας χώρος διαλόγου, χώρος ανταλλαγής επιχειρημάτων, ένας πολιτικός χώρος που ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Θα έπρεπε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, γιατί η Εκκλησία, η ορθοδοξία και η πίστη, δεν είναι προνόμιο κάποιων, ούτε την εκχωρούμε σε κάποιους σε αυτή εδώ την αίθουσα και ούτε, εκτιμώ, ότι η ίδια η Εκκλησία θεωρεί ότι εκπροσωπείται μέσα από έναν πολιτικό χώρο για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. 'Αρα, σε αυτόν εδώ το χώρο ανταλλαγής επιχειρημάτων που ανήκει στον ελληνικό λαό, θα πρέπει όταν τοποθετούμεθα, να κατανοούμε που βρισκόμαστε», δήλωσε ο κ. Κατρίνης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών