Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση εμφανίζεται αδύναμη και κατακερματισμένη δεν είναι όλα τόσο ρόδινα για την κυβέρνηση της ΝΔ
Ο τωρινός εφιάλτης αφορούσε στην επιλογή της Νίκης Κεραμέως να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση με την τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφους αποδήμων στις εθνικές εκλογές.
Η υπουργός Εσωτερικών απέτυχε παταγωδώς κατά τη σχετική ψηφοφορία τόσο για το νομοσχέδιο σε σχέση με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές όσο και για την «τροπολογία λαθροχειρίας», όπως χαρακτηρίστηκε.
Αφενός για το νομοσχέδιο και αφετέρου για την τροπολογία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 158 υπέρ, 135 κατά και 6 «παρών».
Πρόκειται για πραγματικό φιάσκο, αφού πριν από την αιφνιδιαστική τροπολογία το σχετικό νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί με 232 «Ναι».
Αντ΄ αυτού, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε η Πλεύση Ελευθερίας δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Ως προς την τροπολογία, απορρίφθηκε διότι για να ισχύσει απαιτούνταν τουλάχιστον 200 ψήφοι.
Η τύχη της Γαλλικής Δεξιάς τρομάζει
Ο δεύτερος εφιάλτης είναι δυνητικός και αφορά στο μέλλον της ΝΔ, που δεν είναι απολύτως βέβαιο πως θα είναι ρόδινο.
Μάλιστα ένας πρώην υπουργός της υπενθύμισε την τύχη της Γαλλικής Δεξιάς, που απομακρύνθηκε από τις αξίες της και συνετρίβη εκλογικά.
Ο λόγος για τον βουλευτή και πρώην υπουργό Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος μίλησε κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ο συντηρητισμός στην Ελλάδα».
Ο βουλευτής της ΝΔ προειδοποίησε ότι η ΝΔ θα εγκαταλειφθεί από τη βάση της. «Ο προβληματισμός μου ως βουλευτή της ΝΔ είναι ότι ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής στρέφει την πλάτη στην παραταξιακή μας βάση, στους ανθρώπους που αγαπούν την οικογένεια, σέβονται την παράδοση και τη θρησκεία.
Αν τους προδώσουμε μπορεί να μας εγκαταλείψουν», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η αποϊδεολογικοποίηση του συντηρητικού χώρου δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα ούτε τη ΝΔ».
«Δεν μπορεί η κάθε επιθυμία να θεωρείται δικαίωμα.
Η μετατροπή κάθε επιθυμίας σε δικαίωμα δεν βοηθά την ενότητα της κοινωνίας», σημείωσε.
«Το κόμμα μου είναι ισχυρό επειδή είναι ταυτοτικά ισχυρό.
Η μαζικότητα και η λαϊκότητά της ΝΔ είναι αυτές που της επιτρέπουν να λειτουργεί ως όχημα εξουσίας για την προαγωγή του φιλελευθερισμού και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», είπε ο Γ. Οικονόμου και υπενθύμισε ότι «έχουμε πρόσφατο το παράδειγμα της Γαλλίας.
Η γαλλική δεξιά σχεδόν εξαϋλώθηκε, επειδή αποστράφηκε βασικούς πυλώνες της δεξιάς – έθνος, οικογένεια, θρησκεία».
Διακριτή εσωκομματική αντιπολιτευτική φωνή
Να σημειωθεί ότι ο κ. Οικονόμου μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει γίνει μία διακριτή εσωκομματική αντιπολιτευτική φωνή που προειδοποιεί κυβέρνηση και κόμμα.
Μάλιστα παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά τον ανασχηματισμό που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη (3/1/2024) ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τον ρόλο που προσδίδουν πολλοί στις δυνάμεις ασφαλείας.
Είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση στον διάδοχό του ότι οι κοινωνικές παθογένειες δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα.
Ο Γιάννης Οικονόμου είχε τονίσει ότι αποδόθηκαν προσδοκίες τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που υπερβαίνουν τον ρόλο τους, αναφέροντας ως παράδειγμα την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο λεκανοπέδιο και τη βία μεταξύ μαθητών.
Τέτοιες προσδοκίες, σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, «βλάπτουν την ΕΛ.ΑΣ. και επιδεινώνουν τη σχέση της με τους πολίτες».
«Από την πρώτη στιγμή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι και την τελευταία, δεν έπαυα να πιστεύω ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το αστυνομικό έργο αλλά είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό.
Επίσης, ήμουν και παραμένω απόλυτα πεπεισμένος ότι η πανδημία βίας και απείθειας που πλήττει τον δυτικό κόσμο και την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών αποτυχιών, δεν αντιμετωπίζεται ριζικά αλλά με βαθιές παρεμβάσεις, με μια κοινωνική πανστρατιά μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η βαριά πληγωμένη από την περίοδο των μνημονίων – και όχι μόνο – ΕΛ.ΑΣ., εκτός της ενίσχυσής της, χρειάζεται μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση και συμπαράσταση για να ανταποκριθεί στον ρόλο της.
Η απόδοση στην ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσδοκιών που υπερβαίνουν τον ρόλο τους, όπως π.χ. η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο λεκανοπέδιο – το οποίο δεν προκαλεί η αστυνομία – και η βία μεταξύ μαθητών, βλάπτουν την ΕΛ.ΑΣ. και επιδεινώνουν τη σχέση της με τους πολίτες», είχε πει ο Γιάννης Οικονόμου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών