Η αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ (LNG) «γίνεται πιο επικίνδυνη μέρα με τη μέρα»
Η αυξημένη εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο των ΗΠΑ (LNG) «γίνεται πιο επικίνδυνη μέρα με τη μέρα» εν μέσω της απόφασης του προέδρου Joe Biden να σταματήσει την έγκριση νέων αδειών εξαγωγής για το καύσιμο, ανέφερε το Bloomberg.
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων προειδοποιεί για τους μεγάλους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση από ένα κράτος, όσο φιλικές σχέσεις και εάν έχει μαζί του ο αγοραστής.
Στο έλεος ενός τυφώνα στον Ατλαντικό η Ευρώπη
«Η απόφαση της Ευρώπης να αλλάξει το ρωσικό αέριο με αμερικανικό LNG σημαίνει ότι η ενεργειακή της ασφάλεια παραμένει εξαρτημένη από παράγοντες που είναι εκτός ελέγχου.
Πρόκειται για παράγοντες όπως η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό ή η συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Έτσι η Ευρώπη καλείται να συνυπολογίσει δεδομένα και καταστάσεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, συμπεριλαμβανομένων διακοπών στα εργοστάσια της Ακτής του Κόλπου ή ξαφνικών έντονων καιρικών φαινομένων από το Huston έως το Guangzhou.
Και στο έλεος του Trump
Ο Ira Joseph, επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, είπε ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από το αμερικανικό LNG θα αυξηθεί περαιτέρω εάν «δεν προμηθευτεί ξανά ρωσικό αέριο και το Κατάρ δεν αποδεσμεύσει ποσότητα γα την ΕΕ.
«Ο τεράστιος κίνδυνος είναι μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ στο μέλλον», επεσήμανε ο Joseph, σε μια προφανή αναφορά στην πιθανή αποτυχία του Biden στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.
Οδυνηρές οι επιπτώσεις για την Ευρώπη
Η Ditte Juul Jorgensen, γενική διευθύντρια ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι η πρόθεση της ΕΕ να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να βασίζεται στο LNG των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες.
Μετά τη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου το 2022 λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, η Ευρώπη ταλανίζεται από τις οδυνηρές συνέπειες της πανάκριβης ενέργειας και του επιταχυνόμενου πληθωρισμού.
Η Γερμανία, για παράδειγμα, εισήγαγε 2,5 φορές λιγότερο φυσικό αέριο τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, αλλά χωρίς εξοικονόμηση χρημάτων, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.
Την ίδια ώρα ο εξαγωγές του ρωσικού LNG σπάνε κάθε ρεκόρ.
«Υπάρχουν αγοραστές ρωσικού LNG σε όλο τον κόσμο. Και αυτοί δεν είναι μόνο οι νέοι μας εταίροι στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά και ευρωπαίοι καταναλωτές», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Nikolai Shulginov.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών