Κατά 1% σε μηνιαία σύγκριση και 8,3% σε ετήσια βάση
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ήταν μειωμένος κατά 8,3% τον Φεβρουάριο, μετά τη μείωση κατά 8% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν λίγο πιο αισιόδοξη σε ετήσιο επίπεδο καθώς περίμεναν να δείξει η μέτρηση -8,7%, αλλά με χαμηλότερη μείωση μηνιαία κατά 0,7%.
Για την Ελλάδα, ο δείκτης υποχώρησε κατά 6,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο -μηνιαία μείωση 1,6%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας, στο λεγόμενο δομικό μέρος του ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε μείωση 1,5% ετησίως με μικρή αύξηση 0,1% στον μήνα.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν ετήσια μείωση κατά 8,1% και κατά 0,9% μηνιαίως.
Η μεγάλη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη προέρχεται από την πτώση των τιμών της ενέργειας που ήταν μειωμένες τον Φεβρουάριο κατά 21,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 3,5% σε σχέση με ένα μήνα πριν.
Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένες κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2% μηνιαίως, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,1% και των μη διαρκών κατά 1,4%.
Στις ανά χώρες μετρήσεις, μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφηκαν στην Σλοβακία με -25,5%, στην Ιρλανδία -24,2% και στην Ιταλία με -14,2% ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο με +17,2% και στην Μάλτα με +0,7%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών