Το χτύπημα σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2023
Συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι δεν βρήκε καμιά απόδειξη ότι ένας στρατιωτικός στόχος βρισκόταν κοντά στο κτίριο την ώρα της επίθεσης, που σημαίνει ότι επρόκειτο για (αυθαίρετο) και παράνομο πλήγμα σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου.
Η επίθεση συγκαταλέγεται στις πιο φονικές του Ισραήλ, στη Γάζα.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν «παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο, κάτοικοι που φόρτιζαν το κινητό τους τηλέφωνο στο παντοπωλείο του ισογείου και εκτοπισμένες οικογένειες που αναζητούσαν ένα ασφαλές μέρος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για τις έρευνές του, που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, το HRW αναφέρει ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με 16 άτομα, ανέλυσε κυρίως δορυφορικές εικόνες, 35 φωτογραφίες και 45 βίντεο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, την 31η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 350 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, νοτίως του προσφυγικού καταυλισμού της Νουσεϊράτ (στην κεντρική Γάζα), και τουλάχιστον 150 μεταξύ αυτών είχαν καταφύγει εκεί, αφότου εγκατέλειψαν τις εστίες τους από άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρει η ΜΚΟ.
«Χωρίς προειδοποίηση, γύρω στις 14.30, τέσσερα αεροπορικά (πλήγματα) χτύπησαν το κτίριο μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Το κτίριο κατεδαφίστηκε τελείως».
Η ΜΚΟ διευκρινίζει ότι δεν είχε καταστεί δυνατό να μεταβεί στο σημείο, καθώς οι ισραηλινές αρχές δεν της επιτρέπουν την πρόσβαση τα τελευταία 16 χρόνια.
«Το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε 106 αμάχους ήταν κατά τα φαινόμενα έγκλημα πολέμου. Το δίκαιο του πολέμου απαγορεύει τις επιθέσεις που στοχεύουν αμάχους και δεν κάνουν καμιά (διάκριση) μεταξύ αμάχων και μαχητών».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών