Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Να μην γίνει η Θεσσαλία Καμπότζη» - Απέναντι στην πρόταση της ολλανδικής εταιρείας η Περιφέρεια

«Να μην γίνει η Θεσσαλία Καμπότζη» - Απέναντι στην πρόταση της ολλανδικής εταιρείας η Περιφέρεια
«Να αναπτύξουμε τα θεσσαλικά προϊόντα, όχι να γίνουμε Μοζαμβίκη ή Καμπότζη» υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Να μη γίνει η Θεσσαλία Καμπότζη, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Λάρισας, Δημήτρης Κουρέτας, καταφερόμενος εναντίον του σχεδίου της ολλανδικής εταιρείας HVA, στην οποία είχε απευθυνθεί η ελληνική κυβέρνηση, για την αγροτική ανάπτυξη αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής για τη χώρα ύστερα από τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel.
Τοποθετούμενος σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τελετής για την παράδοση στην κυκλοφορία του νότιου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65, ο κ. Κουρέτας επεσήμανε ότι η Περιφέρεια είναι κάθετα αντίθετη στο μοντέλο της γεωργικής ανάπτυξης που παρουσίασαν οι Ολλανδοί: «Είναι το μοντέλο της Αφρικής. Εμείς δεν το δεχόμαστε. Τι σημαίνει αυτό; Πάει μια εταιρεία και κάνει συμβάσεις με τους αγρότες και τους μετατρέπει από μικροπαραγωγούς σε υπαλλήλους της να κάνουν συμβολαιακή γεωργία».
Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε βιοποικιλοτητα στον πλανήτη, αλλά «αντί να πάει να καταθέσει αυτά τα φυτά», φέρνει μια εταιρεία, η οποία προτείνει μια οριζόντια επιλογή διαφορετικών καλλιεργειών.
Προσέθεσε μάλιστα πως η χωρα μας παρά την ΚΑΠ, διατηρεί πολλές ευελιξίες σε αυτό το σκέλος.

«Να αναπτύξουμε τα θεσσαλικά προϊόντα, όχι να γίνουμε Μοζαμβίκη ή Καμπότζη»

Η ηγεσία της Περιφέρειας συμφωνεί με τη δημιουργία επιτροπής για τη βαμβακοκαλλιέργεια.
Εντούτοις στέκεται απένταντι στις προτάσεις των Ολλανδών.
«Υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης. Πρέπει να έχουμε μια δική μας αναπτυξιακή προοπτική. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που θα αναπτύξει τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας και τα προϊόντα της που είναι μοναδικά, όχι να γίνει ένας τόπος όπως είναι η Μοζαμβίκη και η Καμπότζη που καλλιεργούν προϊόντα μαζικά. Το να εφαρμόσεις ένα τέτοιο μοντέλο είναι θέμα πολιτικής».
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη βαμβακοκαλλιέργεια, για την οποία οι Ολλανδοί πρότειναν την εγκατάλειψή της σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Κουρέτας ανέφερε πως στηρίχθηκαν σε ξεπερασμένα στοιχεία.
Εξήγησε ότι το μεγάλο ζήτημα που θέτουν, δηλαδή το υδατικό έλλειμμα, δεν έχει το μέγεθος, το οποίο αναφέρουν καθώς έχουν χρησιμοποιήσει στοιχεία του 2017, όταν καλλιεργούνται 1,5 εκ. στρέμματα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί περί τα 500.000 στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού: «Αν υπολογίσει κανείς ότι έχει μειωθεί κατά 500 χιλιάδες στρέμματα η καλλιεργήσιμη γη σε βαμβάκι και τώρα είναι 700.000 στρέμματα, το έλλειμμα δεν είναι 460 εκ. κυβικά μέτρα νερό, αλλά πολύ λιγότερο. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να φύγει το βαμβάκι επειδή υπάρχει το έλλειμμα. Ας κάνουν το φράγμα της Σκοπιάς και του Μουζακίου», ανέφερε.
Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε πως η διαφωνία της Περιφέρειας αφορά στις προτάσεις των Ολλανδών αναφορικά με το μοντέλο της αγροτικής ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς, όπως προσέθεσε με τους υπουργούς και την κυβέρνηση κουβεντιάζουν.
Σημεία σύγκλισης υπάρχουν και με τους Ολλανδούς, με τους οποίους, σε κάθε περίπτωση, διαφωνούν στα ζητήματα των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς εκείνοι τοποθετούν την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων το 2039, ενώ «εμείς θέλουμε να τελειώσουμε το 2028», όπως επεσήμανε.

Δε θα κάνουμε αντάρτικο, αλλά το νομοσχέδιο για τα ύδατα πρέπει να αποσυρθεί

Κάθετη, πάντως, είναι η διαφωνία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία, ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με τις προτάσεις των Ολλανδών εντάσσοντας τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης των Υδάτων της Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαβούλευση του masterplan των Ολλανδών.
Το νομοσχέδιο ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ ο κ. Κουρέτας κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων ζήτησε την απόσυρσή του ώστε να γίνει ουσιαστική διαβούλευση.
«Η διαδικασία που ακολουθήθηκε προδίδει προχειρότητα και συνιστά παράβαση των κανόνων ορθής νομοθέτησης», ανέφερε ο κ. Κουρέτας, προσθέτοντας πως αφενός δε δόθηκε επαρκής χρόνος στη δημόσια διαβούλευση, ενώ η προτεινόμενη σύσταση και λειτουργία του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. επιχειρείται «εν κενώ», αφού δεν συνδέεται με τα υπάρχοντα ή υπό διαμόρφωση σχέδια διαχείρισης, όπως είναι το σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού [ΣΔΛΑΠ] της Θεσσαλίας, το σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας [ΣΔΚΠ] της Θεσσαλίας ή το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή της Θεσσαλίας.
Προσέθεσε επίσης ότι βάσει των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, σε εκπόνηση ή έγκριση αυτών των σχεδίων προβαίνει η “αρχή σχεδιασμού” που είναι δημόσια αρχή και ως τέτοια νοείται η δημόσια διοίκηση, οι Ο.Τ.Α. και τα ΝΠΔΔ και πως σε διαφορετική περίπτωση τα σχέδια που θα εκπονηθούν θα είναι παράνομα.
Σε ερώτηση εάν η Περιφέρεια προτίθεται να απαντήσει με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας «ΣτΕ», ο Περιφερειάρχης Λάρισας απάντησε πως «σε καμία περίπτωση δε θα κάνουμε κινηματική πολιτική. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νομοσχέδιο. Θα ψηφιστεί και η Περιφερεια θα το εκτιμήσει και θα προσπαθήσει μέσα απο διάλογο αναδείξει και να βελτιώσει κάποια θέματα. Δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε αντάρτικα αλλά να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Η Περιφέρεια φαίνεται πως είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο των έργων αποκατάστασης με τον κ. Κουρέτα να επισημαίνει, πάντως, ότι έγινε διαπλάτυνση σε ρέματα, τα οποία, όπως υποστήριξε, «ήταν ζούγκλα», καθώς είχαν εγκαταλειφθεί για είκοσι χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης