Η ηγεσία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ με την προώθηση του σχεδίου 10 σημείων του Zelensky επδιώκουν τη συνέχιση του πολέμου τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές - Για τη συνέχεια και σε περίπτωση ήττας από τον Trump επεξεργάζονται άλλα δόλια σχέδια
Η αμερικανική ηγεσία δεν έχει ως στόχο την ειρήνη στην Ουκρανία αλλά χρησιμοποιεί τη φόρμουλα των 10 σημείων του Zelensky ως πρόσχημα για τη συνέχιση του πολέμου ακόμη και με άλλα μέσα.
Η Ρωσία από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι το μόνο σχέδιο ειρήνης, που προτίθεται να συζητήσει, είναι εκείνο της Κίνας που της παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας και αναγνωρίζει τη νέα εδαφική πραγματικότητα στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης το 2022.
Η Μόσχα έχει στο πλευρό της και τον Παγκόσμιο Νότο που γυρνά την πλάτη στην ελβετική Διάσκεψη και τα σχέδια των Αμερικανών.
Συνέχιση του πολέμου μέσω του σχεδίου Zelensky
Οι ΗΠΑ χρειάζονται το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Ουκρανού προέδρου, προκειμένου να «κρυφτούν από πίσω του» και να συνεχίσουν τις στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ρωσίας εξηγεί ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Χωρών της ΚΑΚ και γνωστός πολιτικός επιστήμονας Vladimir Zharikhin.
«Δυστυχώς η ΕΕ και πολλές ηγέτιδες χώρες της Ένωσης έχουν χάσει την πολιτική τους αυτοτέλεια.
Δεν ενεργούν προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για τη βελτίωση του κλίματος στον ευρασιατικό χώρο.
Απλώς εκτελούν εντολές των ΗΠΑ», δήλωσε ο Zharikhin στην Izvestia.
Ο καθηγητής πιστεύει ότι η σημερινή αμερικανική ηγεσία χρειάζεται να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τουλάχιστον μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2024, δηλαδή μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Και γι' αυτό επιβάλλουν το λεγόμενο σχέδιο Zelensky, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα τελεσίγραφο στη Ρωσία το οποίο, φυσικά, δεν θα γίνει αποδεκτό και δεν θα εξεταστεί σοβαρά από τη Μόσχα.
Ωστόσο επιτρέπει στους Αμερικανούς να διακηρύττουν πως υπάρχει «ειρηνευτικό σχέδιο» εν μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων και άλλων δόλιων ενεργειών που θα έχουν στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Η σημασία του ουγγρικού veto
Εν τω μεταξύ η Ουγγαρία άσκησε veto στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ουκρανία, επειδή το προσχέδιο προβλέπει την αναγνώριση μόνο του «ειρηνευτικού σχεδίου» Zelensky.
Η Ουγγαρία σημείωσε με νόημα ότι «και άλλες χώρες έχουν ετοιμάσει ειρηνευτικά σχέδια που δεν είναι χειρότερα από αυτά του προέδρου της Ουκρανίας».
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Armen Gasparyan, επεσήμανε ότι η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις μεθοδεύσεις της Ευρώπης να υπαγορεύσει τους όρους της στη Ρωσία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov παρατήρησε ότι η κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία είναι η πιο ρεαλιστική γιατί τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης και εξάλειψής τους.
Ο Lavrov τόνισε ότι η Μόσχα δεν είπε ποτέ στους Κινέζους ότι πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov επισήμανε ότι «σε γενικές γραμμές, χαιρετίζουμε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και, φυσικά, η Μόσχα συμμερίζεται τις θέσεις της Κίνας σχετικά με τις πιθανές προοπτικές για τη διευθέτηση της κατάστασης».
«Επομένως, η διαδικασία θα είναι μακρά, αλλά μας αρέσει η εποικοδομητική θέση της κινεζικής πλευράς» τόνισε ο Peskov, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι εκείνη που αποκλείει οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις.
Το κινεζικό σχέδιο
Το κινεζικό σχέδιο ειρήνης αναγνωρίζει τη νέα εδαφική πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία με τις προσαρτημένες στη Ρωσία περιοχές.
Επίσης είναι ένα σχέδιο, που αναγνωρίζει την απαίτηση της Μόσχας να υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για την κρατική υπόσταση της Ρωσικής ομοσπονδίας.
«Πρώτον θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και να απέχουμε από την επιδίωξη εγωιστικών κερδών.
Δεύτερον, θα πρέπει να ηρεμήσουμε την κατάσταση και να μην ρίχνουμε λάδι στην φωτιά.
Τρίτον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Τέταρτον, θα πρέπει να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και να αποφύγουμε να υπονομεύουμε την σταθερότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων» έχει υποστηρίξει ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping.
Η Κίνα θα προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας
Η Ρωσία προφανώς επωφελείται από την ανυποχώρητη στάση της Κίνας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ είναι οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Κίνας αλλά η Δύση εξαρτάται εξίσου από τις προμήθειες ενός ευρέος φάσματος κινεζικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών.
Η Κίνα συνεχίζει να αποχωρεί από τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχιών για το θέμα των κυρώσεων για την Ταϊβάν.
Εάν η Δύση ξεκινήσει έναν πλήρη οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, αυτό θα συνεπάγεται τη φυγή του Πεκίνου από το δολάριο και το ευρώ.
Η Κίνα διαθέτει όλη τη δύναμη να συντρίψει τόσο αυτά τα νομίσματα όσο και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που στηρίζεται σε αυτά.
Ανυποχώρητη η Ρωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει διακηρύξει ότι η Μόσχα είναι ακόμη έτοιμη για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.
Έχει τονίσει ότι πρέπει να είναι εποικοδομητικές και πρώτα απ' όλα η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα υποχωρήσει από τον σκοπό των εγγυήσεων για την εθνική της ασφάλεια.
Η Ρωσία έχει θέσει συγκεκριμένους όρους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών: Αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και εδραίωση των εδαφικών κερδών από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη.
Διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες. Αργότερα, το Κίεβο επίσημα εγκατέλειψε τις επαφές με τη Μόσχα.
Στις 4 Οκτωβρίου 2022, ο Zelensky έθεσε σε ισχύ την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας σχετικά με την άρνηση διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Το φιάσκο της Ελβετίας
Εν τω μεταξύ στην πλήρη … ακύρωση της Διάσκεψης της Ελβετίας για την ειρήνη στην Ουκρανία προχωρά η Ρωσία, η οποία κάνει λόγο για μια μάταιη και χωρίς προοπτική διεθνή συνάντηση.
Ύστερα από την ανακοίνωση της Ελβετίας ότι στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν πάνω από 50 κράτη – στα οποία δεν συγκαταλέγεται η Ρωσία – ο Peskov υποστήριξε ότι η συνάντηση αυτή είναι εντελώς μάταιη.
«Χωρίς τη Ρωσία η συζήτηση ζητημάτων ασφαλείας που μας αφορούν είναι εντελώς μάταιη.
Το πιο πιθανό είναι ότι θα πρόκειται απλώς για κενές συζητήσεις, χωρίς την προοπτική να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα» επισήμανε ο Peskov, τονίζοντας πάντως ότι η Ρωσία χαιρετίζει κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία.
Ερωτηθείς μάλιστα για το γεγονός ότι στη Διάσκεψη έχει προσκληθεί και η Κίνα, ο Peskov τόνισε ότι «μια ισορροπημένη προσέγγιση από τους Κινέζους μπορεί να προσδώσει αξιοπρέπεια σε οποιαδήποτε διάσκεψη, κατά τη γνώμη μας, αλλά αυτό δεν θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα αυτής της συνάντησης».
Το μοιραίο λάθος των ΗΠΑ - Δίνουν τέλος στο δόγμα της τριγωνικής διπλωματίας του Kissinger
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Putin στην Κίνα (η 18η μέχρι σήμερα) ήλθε λιγότερο από 48 ώρες αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν σκληρούς νέους δασμούς 25-100% σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών προϊόντων, από κρίσιμα ορυκτά, χάλυβα και αλουμίνιο έως μπαταρίες λιθίου, ημιαγωγούς, ηλιακή ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα και ιατρικά προϊόντα.
Οι περιορισμοί, που ανακοινώθηκαν μετά από μια αναθεώρηση των πολιτικών της εποχής Trump που ανέρχονται σε έναν εμπορικό πόλεμο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ εναντίον του Πεκίνου, κατακρίθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ως σοβαρή «παραβίαση» της δέσμευσης της Ουάσιγκτον «να μην επιδιώξει να περιορίσει την ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα.
Οι δασμοί κατά της Κίνας, που συμπληρώνουν τις χιλιάδες κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία, απειλούν να βάλουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της μεγάλης στρατηγικής που ακολούθησε η Ουάσιγκτον σε σχέση με τις δύο χώρες κατά το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου μισού τον 20ο αιώνα.
Το όραμα, που διατυπώθηκε από τους γκουρού της εξωτερικής πολιτικής Henry Kissinger και Zbigniew Brzezinski, επικεντρώθηκε στις προσπάθειες να κρατήσουν τη Ρωσία και την Κίνα διχασμένες για να τις αποτρέψουν από το να συνδυάσουν τις αντίστοιχες δυνάμεις τους για να αμφισβητήσουν την αμερικανική ηγεμονία.
«Ένας μεγάλος συνασπισμός Κίνας και Ρωσίας» θα αποτελούσε «το πιο επικίνδυνο σενάριο» όσον αφορά τις απειλές για την ηγεμονία των ΗΠΑ», έγραψε ο Brzezinski, στην πραγματεία του «Η Μεγάλη Σκακιέρα» το 1997, απηχώντας το δόγμα Kissinger στις αρχές της δεκαετίας του 1970 περί «τριγωνικής διπλωματίας» σε σχέση με τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Η λογική επιλογή Ρωσίας – Κίνας
«Και τα δύο κράτη βρίσκονται στο στόχαστρο μιας μακροχρόνιας, επιθετικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ περικύκλωσης και περιορισμού, καθιστώντας τη συνεργασία από κοινού μια λογική επιλογή», δήλωσε ο βετεράνος αναλυτής διεθνών σχέσεων Brian Berletic.
«Για πολλά χρόνια η Ρωσία, η Κίνα και ένας αυξανόμενος κατάλογος άλλων κρατών που στοχοποιούνται από κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εργάζονται σε εναλλακτικούς χρηματοπιστωτικούς, οικονομικούς και εμπορικούς μηχανισμούς για να παρακάμψουν τέτοιες κυρώσεις και να συνεχίσουν την οικοδόμηση τόσο εθνικής όσο και περιφερειακής αυτάρκειας καθώς και οικονομικής δύναμης», εξήγησε ο Berletic.
«Αυτές οι προσπάθειες έφτασαν επιτέλους σε μια κρίσιμη μάζα, εκτοπίζοντας την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ και επιτρέποντας στη Ρωσία, την Κίνα και πολλά άλλα κράτη να οχυρωθούν από τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων», τόνισε.
Σε αυτόν τον νέο κόσμο, οι προσπάθειες της Δύσης να ωθήσουν τα κράτη σε υποταγή μέσω οικονομικών μέσων δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικές όσο ήταν κάποτε και «είναι πιο πιθανό να απομονώσουν την ίδια τη Δύση παρά τα έθνη που στοχεύει», πιστεύει ο ειδικός.
Η οικονομική συνεργασία είναι το κλειδί για τη συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας, πρόσθεσε, καθώς θέτει «ένα γερό θεμέλιο και για τα δύο κράτη να αναπτύξουν άλλους βασικούς τομείς εθνικής και αμοιβαίας ανάπτυξης».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών