Στα 3,3 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι επενδύσεις του ομίλου Mytilineos τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ιταλία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής (COD), Γιάννης Καλαφατάς, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Στοχεύουμε σε ολοκληρωμένες εταιρείες κοινής ωφέλειας με πελατειακή βάση. Δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ακόμη κάτι, αλλά θέλουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο», δήλωσε ο κ. Καλαφατάς σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο Μιλάνο.
Μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας, ο κ. Καλαφατάς δήλωσε ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης της διπλής εισαγωγής (dual listing) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιλέγοντας ως συμβούλους τη Morgan Stanley και τη Citi.
Επίθεση Μυτιληναίου σε ΕΕ για πλήγμα στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας: Άνισοι οι όροι ανταγωνισμού
Εν τω μεταξύ, στο στόχαστρο του Ευάγγελου Μυτιληναίου βρέθηκε για ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πολιτικές της που -όπως υπογραμμίζει ο ίδιος- προκαλούν πλήγμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Mytilineos αλλά και πρόεδρος της Eurometaux, μιλώντας στο 14ο Συνέδριο «State of the Union 2024» που διοργάνωσε το European University Institute στη Φλωρεντία, άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές που πλήττουν τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, σχολιάζοντας πως το ενεργειακό κόστος είναι κατά πολύ υψηλότερο στην Ευρώπη, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απερχόμενη Επιτροπή ήταν όσο πιο "πράσινη" θα μπορούσε να είναι. Νομίζω ότι η "πράσινη" μετάβαση ήταν νούμερο 1 στη λίστα στην αρχή, τώρα δεν ξέρω αν η "πράσινη" μετάβαση είναι καθόλου στη λίστα. (…) Πρέπει να συνδυάσουμε την πράσινη μετάβαση, την απεξάρτηση της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές με μια υγιή βιομηχανία γιατί έτσι θα προχωρήσουμε περαιτέρω» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το κλιματικό πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι αμιγώς πρόβλημα της Ε.Ε. Πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή διπλωματία, προκειμένου και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό παράδειγμα, αν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε τις βάσεις για ένα μέλλον βιώσιμο για όλους.
Στο συνέδριο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες όπως η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιρροής και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta.
«Οι βασικοί θεσμοί της ΕΕ και ο τρόπος που έχουν δομηθεί έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα και την εποχή, δεν μπορεί να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις νέες συνθήκες, η εσωτερική και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης κλονίζονται, κάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει», επεσήμανε ο κ. Μυτιληναίος.
«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό. Χρειάζεται καινούργιος καταστατικός χάρτης, έχει ξεπεραστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας του 2007. Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, όλα στις Βρυξέλλες είναι πολιτική, υπάρχει η λεγόμενη Brussels bubble (φούσκα των Βρυξελλών), κανείς δεν μιλά για αυτά», ανέφερε.
Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος έθιξε και το ενεργειακό ζήτημα. «Η Ευρώπη έφυγε από την ρωσική εξάρτηση και τώρα εξαρτάται από την Νορβηγία (πάλι δηλαδή εξαρτάται από κάποιον) πλέον με την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ η Ευρώπη ενώ έχει άφθονη ενέργεια δεν ξέρει τι να την κάνει καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο ηλεκτρικό δίκτυο να την απορροφήσει», επεσήμανε.
«Στην Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές διεξάγεται με όρους Eurovision», τόνισε. «Κανείς δεν θέτει ευρωπαϊκά ζητήματα στον δημόσιο διάλογο, υπάρχει μεγάλη λειψανδρία στις πολιτικές ηγεσίες σήμερα», πρόσθεσε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Mario Draghi.a
Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε σφοδρή κριτική στην σημερινή ηγεσία της Κομισιόν κάνοντας λόγο για την «χειρότερη Κομισιόν που έχει υπάρξει από το 1956, τα έχουν κάνει μαντάρα», τόνισε. «Όλα λειτουργούν πολιτικά, το νταραβέρι για τις θέσεις στις Βρυξέλλες είναι απερίγραπτο, ακόμα και άσχετοι καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις. Δεν υπάρχει λογοδοσία στις Βρυξέλλες, το σύστημα που έχει φτιαχτεί δεν περπατάει, ας μην απορούμε για το ποιοι ψηφίζουν αντισυστημικά», ανέφερε.
Σχόλια αναγνωστών