«Υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το προς τα πού μπορούν να κινηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κι αυτό προκαλεί ανησυχία» δήλωσε ο Barroso
Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, δήλωσε -μιλώντας στο CNBC- ότι υπάρχει «ανησυχία» στην Ευρώπη σχετικά με τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, εξετάζοντας πώς μια δεύτερη θητεία του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις διατλαντικές σχέσεις.
«Δεν είναι μόνο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια πολύ πιο επιθετική Ρωσία, μια πολύ πιο διεκδικητική Κίνα, αλλά και μια πολύ πιο απρόβλεπτη Αμερική. Αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Barroso.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται για μια νέα πενταετή θητεία μετά τα προσωρινά αποτελέσματα που έδειξαν κέρδη ρεκόρ για την ακροδεξιά, ακόμη και αν τα κεντρώα κόμματα διατήρησαν την πλειοψηφία στις ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας. Ψηλά στην ατζέντα θα είναι η συνεχής αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και η αντιμετώπιση των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο Barroso, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο «μεγαλύτερος σύμμαχος» της ΕΕ και ότι οι δύο χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σημείωσε ωστόσο ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει ένα πιο αβέβαιο μέλλον.
«Είμαστε πράγματι πολύ κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες από γεωπολιτική άποψη, αλλά και από άποψη εμπορίου και επενδύσεων», δήλωσε ο Barroso, ο οποίος είναι πλέον μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs International.
«Σήμερα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για το προς τα πού μπορούν να κινηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κι αυτό προκαλεί ανησυχία, αν μπορώ να το θέσω έτσι», πρόσθεσε.
Μια πιο αυτάρκης ΕΕ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σημείωσε ότι, «παραδόξως», μια πιο απρόβλεπτη Αμερική θα μπορούσε να δώσει στην Ευρώπη την απαραίτητη ώθηση για να γίνει πιο αυτάρκης.
Είπε ότι ο τότε πρόεδρος Trump είχε «δίκιο» όταν κάλεσε την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα - μια κίνηση που αργότερα επιταχύνθηκε από τον πόλεμο στα σύνορά της.
Πιο πρόσφατα μέτρα, όπως ο νόμος της κυβέρνησης Biden για τη μείωση του πληθωρισμού, καθώς και οι κινεζικές πράσινες επιδοτήσεις, ανάγκασαν επίσης την ΕΕ να σκεφτεί πιο «πολιτικά» σχετικά με τη βιομηχανική στρατηγική της που κινείται προς τα εμπρός, σημείωσε ο Barroso.
«[Η ΕΕ] θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα παρά στην αποδοτικότητα- [θα] εξετάσει πολύ περισσότερο πολιτικά τις επενδύσεις και τις εμπορικές ροές», δήλωσε. «Αυτό συμβαίνει ήδη στις ΗΠΑ, στην Κίνα, σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου και σίγουρα συμβαίνει και στην Ευρώπη».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών