Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι (21% του πληθυσμού) διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Αυτά τα άτομα ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζε τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού:
κίνδυνος φτώχειας, σοβαρή υλική στέρηση ή ζώντας σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.
Ο αριθμός έχει ελαφρώς μειωθεί σε σύγκριση με το 2022 (95,3 εκατομμύρια, 22% του πληθυσμού).
Τα ποσοστά των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2023 ποικίλλουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (32%), τη Βουλγαρία (30%), την Ισπανία (27%) και την Ελλάδα (26%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία (12%), τη Σλοβενία (14%), τη Φινλανδία και την Πολωνία (και οι δύο 16%).
Στην ΕΕ, ένα επίπεδο εισοδήματος στο 60% του εθνικού μέσου ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις θεωρείται το όριο για τον κίνδυνο φτώχειας.
Η σοβαρή υλική στέρηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός αναφέρονται στην έλλειψη απαραίτητων και επιθυμητών ειδών για μια επαρκή ζωή.
Ο δείκτης για τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας ορίζεται ως ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε ένα νοικοκυριό όπου μέλη σε ηλικία εργασίας εργάστηκαν το 20% ή λιγότερο του συνολικού δυνητικού χρόνου εργασίας τους κατά το προηγούμενο έτος.
Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο πολιτικής να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια κατά 15 εκατομμύρια έως το 2030.
www.bankingnews.gr
Eurostat: 94 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην ΕΕ – Η άθλια κατάσταση της Ελλάδας
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Σχόλια αναγνωστών