Το λιθουανικό κοινοβούλιο, Seimas, ενέκρινε μια σημαντική μεταρρύθμιση στρατολόγησης, σύμφωνα με την οποία 17χρονοι θα περιλαμβάνονται στον κατάλογο στρατολόγησης και νέοι ηλικίας 18 έως 22 ετών θα καλούνται για στρατιωτική θητεία από τρεις έως εννέα μήνες.
Στην απόφαση, που ελήφθη την Πέμπτη (13/6/2024), 85 βουλευτές ήταν υπέρ, τρεις κατά και 14 απείχαν.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι νέοι άνδρες ηλικίας 18 έως 22 ετών θα επιστρατεύονται μετά την ολοκλήρωση του σχολείου, μια μικρή αναπροσαρμογή από την υπάρχουσα ηλικία στρατολόγησης των 18-23 ετών.
Επιπλέον, άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών θα μπορούν να καταταγούν εθελοντικά στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στα 17, νεαροί άνδρες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το ίδρυμα του Εθνικού Αμυντικού Συστήματος που είναι υπεύθυνο για τη στράτευση για να παράσχουν τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία επικοινωνίας.
Θα υποβληθούν σε υγειονομικούς ελέγχους και, εάν κριθούν κατάλληλοι, θα κληθούν για υπηρεσία όταν συμπληρώσουν τα 18.
Η μεταρρύθμιση παρέχει επίσης ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν αλλά δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία λόγω προβλημάτων υγείας.
Αυτά τα άτομα πρέπει να δηλώσουν την προθυμία τους να υπηρετήσουν και ο αρχηγός άμυνας θα αποφασίσει τη διάρκεια και τη μορφή της υπηρεσίας τους.
Το θέμα της αναβολής της υπηρεσίας κατά την παρακολούθηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν ένα σημαντικό σημείο συζήτησης στο κοινοβούλιο.
Η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για κατάργηση των σπουδών κατ' εξαίρεση δεν έγινε δεκτή
Ως αποτέλεσμα, οι νέοι άνδρες που εγγράφονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πριν προστεθούν στον κατάλογο στρατολόγησης μπορούν να αναβάλουν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία για μία περίοδο σπουδών.
Επιπλέον, μια πρόταση της πολιτικής ομάδας του Freedom Party επιτρέπει στους φοιτητές να αναβάλουν την υπηρεσία τους για επιπλέον εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων, πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών τους για να προετοιμαστούν για το επόμενο επίπεδο εκπαίδευσης.
Ωστόσο, η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του Seimas αντιτάχθηκε σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι η περίοδος αναβολής θα ήταν πολύ μεγάλη.
Η μεταρρύθμιση προσφέρει ποικίλη διάρκεια στρατιωτικής θητείας - τρεις, έξι ή εννέα μήνες.
Οι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να εκπληρώσουν την υπηρεσία τους με την εγγραφή τους στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διοίκησης Κατώτερων Αξιωματικών ή στην Εθελοντική Δύναμη Εθνικής Άμυνας, συνδυάζοντας έτσι την υπηρεσία τους με τις σπουδές τους.
Εναλλακτικά, μπορούν να διακόψουν τις σπουδές τους για τακτική υπηρεσία.
Επιπλέον, το Seimas παρέτεινε τη διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας από 10 σε 12 μήνες.
H μεταρρύθμιση, εάν υπογραφεί από τον πρόεδρο, θα εφαρμοστεί σταδιακά από τον Ιούλιο έως τις αρχές του 2026.
Ο υπουργός Άμυνας Laurynas Kasčiūnas τόνισε ότι αυτές οι αλλαγές δεν συνιστούν καθολική επιστράτευση, αλλά θα επιτρέψουν σε περισσότερους νέους να κληθούν για στρατιωτική θητεία.
Την περασμένη εβδομάδα, το Seimas υποστήριξε αρχικά σχέδια για αύξηση του αριθμού των στρατευσίμων από 4.240 σε 7.040.
Ο στρατός υπολογίζει ότι έως και 7.000 νεαροί άνδρες αποφοιτούν από το σχολείο κάθε χρόνο και είναι ικανοί για υπηρεσία.
Τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής επιστράτευσης στη Λιθουανία ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2023, με νομοθετικές προτάσεις που καταχωρήθηκαν τον Αύγουστο και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 4.000 στρατεύσιμοι καλούνται σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ετησίως.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών