Αναβαθμίσεων συνέχεια για την Κύπρο και τις τράπεζές της
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) παρέμειναν θετικές.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι κυπριακές τράπεζες έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που συνδέονται με την εκκαθάριση των ισολογισμών τους.
Μετά από χρόνια σημαντικών πωλήσεων NPLs, τιτλοποιήσεων, διαγραφών και ανακτήσεων, ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό το πλήγμα στο ενεργητικό μετά την οικονομική κρίση του 2012. Παρά το γεγονός ότι παρέμεινε υψηλός, ο μέσος δείκτης NPLs συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας στο 7,3% στις 31 Μαρτίου 2024, από 11% στο τέλος του έτους 2021.
Ταυτόχρονα, ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο 53,3%.
Είναι σημαντικό ότι ο δείκτης NPLs περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία που καλύπτονται από το σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων τ(περίπου 0,3 δισ. ευρώ από τα 1,9 δισ. ευρώ των NPLs), τα οποία, επομένως, ενέχουν ελάχιστους κινδύνους.
Επιπλέον, τα περισσότερα NPLs βρίσκονται στα βιβλία των μικρότερων τραπεζών, οι οποίες δυσκολεύτηκαν να τα ξεφορτώσουν από τους ισολογισμούς τους μέσω τιτλοποιήσεων.
«Πιστεύουμε ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της αγοράς, έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της εκκαθάρισης των ισολογισμών τους, παρουσιάζοντας μέσο όρο NPLs περίπου 3,3% στο τέλος 2023.
Η αύξηση των δανείων, το χαμηλότερο κόστος κινδύνου και τα κέρδη αποδοτικότητας πιθανότατα θα στηρίξουν την κερδοφορία του τραπεζικού τομέα στο μέλλον.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ενισχύσει τα κέρδη στις κυπριακές τράπεζες επειδή τα περισσότερα από τα δάνεια και τους τίτλους τους είναι με κυμαινόμενα επιτόκια. (...)
Υπολογίζουμε τη συνολική απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε 23,3% το 2023 και προβλέπουμε ότι θα φτάσει στο 16,5%-17,5% το 2024 πριν σταθεροποιηθεί στο 10%-12% έως το 2025-2026», σχολιάζει η S&P.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών