«Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θωρακίσουμε τα του οίκου μας»
«Τι κάνουμε λοιπόν. Στόχος κάθε κυβέρνησης και της δικιάς μας είναι να μπορεί να εργάζεται ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα. Όμως, βλέπουμε ό,τι στη χώρα μας συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή είτε ψάχνουν για δουλειά, είτε είναι άνεργοι, ένα μικρό χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού και βλέπουμε ό,τι η βασική διαφορά σε σχέση με τις άλλες χώρες είναι στις κατηγορίες, δηλαδή γυναίκες έχουμε την τρίτη χαμηλότερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή ένωση. Ειδικά για τις γυναίκες να υπενθυμίσω, ότι η κυβέρνηση πέρασε ένα νόμο το 2020 που έθεσε ένα μίνιμουμ ποσόστωσης 25% στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών να είναι γυναίκες και υπήρχε πολύ μεγάλη αντίσταση».
«Αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε κι άλλες γυναίκες κι άλλους νέους κι άλλους μεγαλύτερους σε ηλικία και φυσικά ΑΜΕΑ στην αγορά εργασίας, αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο αυτών των ανθρώπων που θα βρουν μια δουλειά και, θα έχουν μια πιο ευχάριστη ζωή αλλά και προς όφελος όλης της οικονομίας, η οποία θα μπορέσει να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Να δούμε όμως τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Μέσα στο καλοκαίρι θα εξεταστούν όλα αυτά και θα έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Βρεφονηπιακοί σταθμοί και στήριξη της οικογένειας και συγκεκριμένα θα μπορούσε το κράτος να επιδοτήσει βρεφονηπιακούς σταθμούς σε μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον η διάσταση της ευελιξίας, δηλαδή το ωράριο και το πώς παίρνει κάποιος τη γονική άδεια αλλά και την επιλογή της τηλεργασίας, μήπως θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική για νέους γονείς. Υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορεί να εξετάσει κανείς ώστε να το κάνει πιο εύκολο εντός εισαγωγικών για ένα γονέα».
Παράλληλα, ο κ. Πατέλης για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε: «Έχουμε παράλληλα μια άλλη ιδέα την νταντά της γειτονιάς και τι ακριβώς είναι αυτό. Το κράτος δίνει τη δυνατότητα σε ένα νέο ζευγάρι, να επιδοτήσει την νταντά που θα φροντίσει το παιδί τους. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς κάτι αντίστοιχο, αλλά για τους ηλικιωμένους. Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας μελέτης που ετοιμάζει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την γήρανση».
Γαλλικές εκλογές και οικονομία
«Σήμερα το έλλειμμα της γαλλικής κυβέρνησης είναι ήδη γύρω στο 5% του ΑΕΠ και για εμάς είναι περίπου στο 1% για φέτος. Βλέπουμε τα ομόλογα, τα γαλλικά έχουν πέσει, οι αποδόσεις έχουν ανέβει. Η διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό και στο γερμανικό έχει μεγαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 και η Γαλλία πλέον δανείζεται πιο ακριβά ακόμα και από την Πορτογαλία. Ευτυχώς η χώρα μας μέχρι στιγμής τα πάει σχετικά καλά», είπε ο Αλέξης Πατέλης.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία είπε: «Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θωρακίσουμε τα του οίκου μας. Και στον βαθμό στον οποίο εμείς συνεχίζουμε με πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα έχουμε πρόβλημα» και πρόσθεσε «η ελληνική οικονομία, στο βαθμό που μπορεί να ελέγξει η κυβέρνηση την κατάσταση, έχει θωρακιστεί. Από εκεί και πέρα, προφανώς αναταράξεις μπορούν να κλονίσουν όλες τις οικονομίες. Δεν υπάρχει καμία οικονομία η οποία δεν μπορεί να αντισταθεί στα πάντα. Αλλά το σημαντικό είναι να δούμε ό,τι εμείς έχουμε πλέον μια πολιτική σταθερότητα και μια δημοσιονομική σταθερότητα και αυτά πρέπει να προστατέψουμε».
Αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια νέα κρίση χρηματοπιστωτικών ο κ. Πατέλης υπογράμμισε: «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει πολιτικά. Πρέπει να περιμένουμε τον δεύτερο γύρο των εκλογών για να δούμε. Ωστόσο, πιστεύουμε στη δημοκρατία και πρέπει οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν και να έχουν τις κυβερνήσεις που επιλέγουν. Και εν τέλει τη λύση θα τη δώσει ο γαλλικός λαός».
Επιδόματα
Ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο με πάρα πολλές διατάξεις το οποίο αρχίζει και εφαρμόζεται από τη ΔΥΠΑ και αυτό λέει «ό,τι για τον κάθε άνεργο δημιουργείται ένα σχέδιο, ένα ατομικό σχέδιο δράσης, το οποίο λέει ό,τι θα προτείνουμε να κάνετε αυτή την κατάρτιση, να μελετήσετε αυτό το θέμα κτλ. Και αργότερα, αφού έχει ολοκληρωθεί αυτό το ατομικό σχέδιο δράσης, προσφέρονται δουλειές στον άνεργο και αν ο άνεργος επιλέγει να μη δεχτεί καμιά δουλειά που να του προσφέρεται, προφανώς μετά από ένα σημείο είναι προσχηματική η δήλωσή του ότι ψάχνει για εργασία» και συνέχισε:
«Τα επιδόματα πρέπει να είναι στοχευμένα. Όσο πιο στοχευμένα είναι τα επιδόματα, τόσο πιο πολύ μπορείς να τα αυξήσεις. Στόχος είναι να καταφέρεις να περιορίσεις τα επιδόματα στους ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται, έτσι να μπορέσεις να αυξήσεις το επίδομα σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη να λάβουν ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια».
Προμήθεια των τραπεζών
Τέλος, ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε και στην προμήθεια των τραπεζών: «Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πολλαπλό. Αρχικά το άμεσο σύστημα πληρωμών IRIS, το οποίο το πλεονέκτημα του είναι ό,τι έχει λιγότερες προμήθειες και είναι δωρεάν. Τώρα γίνεται υποχρεωτικότητα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και του χρόνου, για όλες τις συναλλαγές, τις εμπορικές.
Επιπλέον με όχημα το IRIS πιέζουμε τις τράπεζες να χαμηλώσουν τις προμήθειες και ήδη έχει γίνει μια νομοθετική παρέμβαση για τις προμήθειες σε μικρά ποσά και αν δεν υπάρξει περαιτέρω μείωση των προμηθειών θα γίνει και άλλη νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση. Οπότε κινούμαστε με ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο θα έλεγα έχει ορίζοντα μέχρι το 2025».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών