Συγκεκριμένα, μετά και τις τεράστιες προσπάθειες αριστερών και κεντρώων που απέσυραν μέχρι και υποψηφίους, το Νέο Λαίκό Μέτωπο (NFP) συγκεντρώνει 172-192 έδρες ή έως 33,2% του συνόλου των εδρών, ενώ ακολουθεί η Εθνική Συσπείρωση με 132-152 έδρες ή 26,3% του συνόλου των εδρών.
Το κόμμα Ensemble του Emmanuel Macron συγκεντρώνει το 150-170 έδρες ή ως 25,9% των εδρών.
Μένει να δούμε τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται εντός λίγων ωρών.
Μεγάλη απόσταση ανεπίσημων και επίσημων exit polls
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ανεπίσημα exit polls, με βάση τα επίσημα που αναφέρθηκαν παραπάνω, «έπεσαν έξω».
Ενδεικτικά, τα πρώτα ανεπίσημα exit polls τα οποία μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ έδειξαν πρωτιά της Marine Le Pen, αλλά όχι κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις λαμβάνει 200 έδρες, όπως μετέδωσε η βελγική La Libre.
Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 170 έδρες και το κόμμα Αναγέννηση του Emmanuel Macron με 140 έδρες.
Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 60 έδρες.
Επίσης, σε δύο ακόμα ανεπίσημο exit poll, το νέα της Ipsos και σε αυτό της Harris, η Εθνική Συσπείρωση λαμβάνει 228 και από 210-260 έδρες αντίστοιχα.
Αλαλούμ με τα εκλογικά αποτελέσματα - Η επίσημη εκτίμηση των γαλλικών ΜΜΕ δίνει νίκη Αριστεράς, με δεύτερο Macron
Σύγχυση επικρατεί με τις εκτιμήσεις για τα αποτελεσμάτα των γαλλικών εκλογών, καθώς, μέχρι στιγμής, έχουμ εμφανιστεί τρεις τελείως διαφορετικές εκδοχές.
Ειδικότερα, μετά τα ανεπίσημα exit polls που έδιναν νίκη στη Marine Le Pen και τα επίσημα exit polls που δείχνουν ως πρώτη την Αριστερά, οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των γαλλικών ΜΜΕ και συγκεκριμένα της Elabe, παρουσιάζουν ως δεύτερο το κόμμα του Emmanuel Macron -με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στην κορυφη.
Η ακροδεξιά Εθνική Συσεπίρωση ακολουθεί στην τρίτη θέση.
Την ίδια στιγμή, η τελευταία επικαιροποίηση των προγνωστικών της στοιχείων που δημοσιοποίησε η Ipsos France, δείχνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κερδίζει 171-187 έδρες, το κόμμα του Macron 152-163 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση 134-152 έδρες.
Législatives 2024– Estimation nationale projection en sièges actualisée
— ELABE (@elabe_fr) July 7, 2024
Nouveau Front Populaire : de 178 à 205 sièges
Ensemble : 157-174
Rassemblement National : 113-148
Les Républicains : 67-71@BFMTV @RMCInfo @TribuneDimanche
➡️https://t.co/qNzoP71SZE pic.twitter.com/2xZTfrBq8R
? [DIRECT] #Elections2024 : vivez la soirée électorale avec Ipsos-@Talan_World.
— Ipsos France (@IpsosFrance) July 7, 2024
? Découvrez les grands enjeux du vote et suivez en direct tout au long de la soirée les estimations de la participation et des résultats ? https://t.co/pPLyZhtOyl pic.twitter.com/WwQZcrHXll
Παραιτήθηκε ο Attal - Ο επόμενος πρωθυπουργός που θα επιλέξει ο Macron
Το επιτελείο του Emmanuel Macron «πιάνει δουλειά» εν μέσω ανακοίνωσης των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, καθώς ο Gabriel Attal υπέβαλε -όπως αναμενόταν- την παραίτησή του μετά τη μεγάλη πτώση του κυβερνώντος κόμματος.
Αν επιβεβαιωθεί η νίκη της Αριστεράς, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τις παρακάτω επιλογές για τη θέση του/της πρωθυπουργού από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (αριστερή συμμαχία):
- Ο Jean-Luc Melenchon, επικεφαλής της Αριστεράς, 72 ετών: σταθερός στη γαλλική αριστερή πολιτική για δεκαετίες και κατείχε υπουργικές θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Φλογερός ρήτορας, είναι μια από τις πιο διχαστικές φυσιογνωμίες της γαλλικής πολιτικής σκηνής και έχει μια ιδιαίτερα δύσκολη σχέση με τον πρόεδρο Macron.
- Η Marine Tondelier των Οικολόγων, 37 ετών: μεγάλωσε στο Henin-Beaumont, μια πόλη στη βόρεια Γαλλία που είναι γνωστή ως προπύργιο της Εθνικης Συεπίρωσης και της Marine Le Pen.
Εκλέχτηκε ως μέλος της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης το 2014.
- Ο Raphael Glucksmann των Σοσιαλιτών, 44 ετών: επικεφαλής της λίστας των σοσιαλιστών υποψηφίων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Κέρδισε σχεδόν το 14% των ψήφων.
- Ο Laurent Berger, 55 ετών: πρώην επικεφαλής ενός από τα κύρια συνδικάτα της Γαλλίας, του μετριοπαθούς CFDT. Έχει ιστορικό ισχυρής αντίθεσης με την Εθνική Συσπείρωση.
Ο Berger είπε ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, αλλά άλλοι στην αριστερά προέβαλαν το όνομά του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια ενωτική φιγούρα και μια δημοφιλής εναλλακτική του Melenchon.
Le Pen: Η νίκη μας απλά καθυστέρησε - Χάσαμε επειδή οι αντίπαλοι μπλόκαραν υποψήφιους
Η νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης «απλώς καθυστέρησε», δήλωσε η Marine Le Pen στον απόηχο των επίσημων exit polls του β' γύρου των γαλλικών εκλογών.
Όπως είπε, βλέπει «τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα», καθώς το κόμμα της έχασε μόνο λόγω της συμμαχίας μεταξύ των Νέου Λαϊκού Μετώπου και του Emmanuel Macron για να μπλοκάρουν τους υποψηφίους της Εθνικής Συσπείρωσης.
Melenchon: Oι Γάλλοι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους - Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε
Ο Jean-Luc Melenchon ήταν ο πρώτος μεγάλος πολιτικός που μίλησε μετά τη δημοσίευση των επίσημων exit polls για τις γαλλικές εκλογές, δηλώνοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες «μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους».
«Παρά όλες τις διαφορετικές συκοφαντίες και όλες τις προσβολές που στοχεύουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, οι προβλέψεις των exit polls δείχνουν ότι οι Γάλλοι πολίτες έχουν εμπιστευθεί στο κόμμα», σημείωσε.
«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Είμαστε η μόνη εναλλακτική λύση που έχει συνοχή, που δείχνει αλληλεγγύη και έχει ένα ξεκάθαρο οργανωμένο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.
Bardella (Εθνική Συσπείρωση): Περιμέναμε νίκη - Η Γαλλία στα χέρια της Αριστεράς
Για μία απροσδόκητη ανατροπή έκανε λόγο ο εκλεκτός της Marine Le Pen για τη θέση του πρωθυπουργού, Jordan Bardella, με αφορμή τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls για τις γαλλικές εκλογές.
Όπως είπε, περίμενε να δώσει μια ομιλία νίκης απόψε.
Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα, η Γαλλία βρίσκεται τώρα στα «χέρια της άκρας Αριστεράς».
Προειδοποίησε ότι «ο Emmanuel Macron Μακρόν δεν οδήγησε τη χώρα μόνο στην αβεβαιότητα αλλά και στην αστάθεια», προσθέτοντας ότι «αυτό θα στερήσει από τους Γάλλους πραγματικές απαντήσεις σε όλες τις ανησυχίες».
Η Γαλλία θα «στερηθεί» την πλειοψηφία ή «το να έχει μια κυβέρνηση που θα μπορεί να ενεργήσει γρήγορα για να ξεκινήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
«Όλοι έχουν καταλάβει σήμερα ότι όλοι αυτοί οι ελιγμοί που έχουν ενορχηστρωθεί από τα Ηλύσια και από την άκρα αριστερά, δεν θα οδηγήσουν πουθενά τη χώρα».
Ανέφερε επίσης ότι ο γαλλικός λαός μπορεί να βασιστεί στην Εθνική Συσπείρωση στο μέλλον.
Hollande: Το αποτέλεσμα μας δίνει ικανοποίηση και μας γεμίζει ευθύνες
«Το αποτέλεσμα μας δίνει ικανοποίηση, αλλά μας γεμίζει και με ευθύνες» δήλωσε ο Francois Hollande, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στην περιφέρειά του.
Μιλώντας σε υποστηρικτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλλίας ευχαρίστησε όλα τα αριστερά κόμματα, αλλά και τους πολίτες που δεν είναι υποστηρικτές της Αριστεράς αλλά ήθελαν να καταστεί ξεκάθαρο το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σοσιαλιστές: Δεν θα παρατείνουμε τις πολιτικές του Macron
«Πρέπει να επανενωθούμε κάτω από τις αξίες της Δημοκρατίας», ανέφερε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος -μέλος της αριστερής συμμαχίας- της Γαλλίας, Olivier Faure, στον απόηχο των επίσημων exit polls.
«Δεν θα δημιουργήσουμε κανένα συνασπισμό ή μια πολιτική ομάδα που θα απογοητεύσει τους ψηφοφόρους και δεν θα παρατείνουμε τις πολιτικές του Macron.
Θέλουμε ένα πράγμα, να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας θα βρει τον δρόμο της».
«Είδαμε την Εθνική Συσπείρωση να διχάζει τον γαλλικό λαό, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να ενωθούμε ξανά κάτω από τις αξίες της Δημοκρατίας.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα ξεκινήσει αυτή τη νέα σελίδα.
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα εκατομμύρια των ανδρών και των γυναικών που σκέφτηκαν ότι η Εθνική Συσπείρωση θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση – πρέπει να τους ακούσουμε κι εμείς.
Πρέπει να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες τους για να δημιουργήσουμε μια νέα ενότητα και να οικοδομήσουμε κάτι μαζί», σημείωσε.
Ο... είρωνας Tusk
Ο μέγας γραφειοκράτης των Βρυξελλών, δεν έχασε την ευακιρία να σχολιάσει τα επόισημα exit polls, κάνοντας λόγο για «απογοήτευση στη Μόσχα»:
In Paris enthusiasm, in Moscow disappointment, in Kyiv relief. Enough to be happy in Warsaw.
— Donald Tusk (@donaldtusk) July 7, 2024
Διαδηλώσεις στο Παρίσι κατά της ακροδεξιάς
Οι πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας ξεχύθηκαν στους δρόμους:
« tout le monde déteste les fachos » est scandé par les manifestants présents sur la place de la #Republique après les résultats des élections législatives #ElectionsLegislatives2024 #legislatives2024 #FrontPopulaire pic.twitter.com/dtmkgHP7A3
— Timothée Forget (@xztim_) July 7, 2024
Γαλλία εκλογές: Στα επίπεδα του 1997 η συμμετοχή πάνω από 67%, αυξημένη από τον α' γύρο - Επωφελήθηκε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινήθηκε η συμμετοχή την Κυριακή 7 Ιουλίου στον β' γύρο βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos Talan.
Συγκεκριμένα, προσεγγίζει τα επίπεδα του 1997 καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ipsos Talin κινήθηκε στην περιοχή του 67%, καθώς τις επόμενες ώρες θα ενσωματωθούν και τα στοιχεία για την επιστολική ψήφο από τις υπερπόντιες περιοχές.
Η εκτίμηση ήταν για συμμετοχή πάνω 67,1% στις 18.15.
Κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του β γύρου των εκλογών του 1997 (71,1%) και του 1993 (67,6%)
Τι μετέδιδε νωρίτερα το BankingNews:
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι κατευθύνθηκαν στις κάλπες την Κυριακή 7 Ιουλίου με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, σε μια άνευ προηγουμένου συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό σάλο στην Ευρώπη τόσο στον προσανατολισμό της εξωτερικής της πολιτικής όσο και στην οικονομία,
Η αντιμεταναστευτική Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen προβλέπεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, κάτι που θα μπορούσε να το κάνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που θα αναλάβει κυβέρνηση από τότε που η κυβέρνηση του Βισύ συνεργάστηκε με τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μιας φρενήρους προεκλογικής εκστρατείας, ο Εθνικός Συναγερμός έχει μετριάσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις του.
Ωστόσο, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στη δραματική μείωση της μετανάστευσης, στην αποχώρηση από τους κανόνες της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ποσού που καταβάλλει στον προϋπολογισμό του μπλοκ - και στην αναίρεση ορισμένων από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Macron – γεγονός που από τις Βρυξέλλες μεταφράζεται σε «δημοσιονομική απείθεια» και αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις.
Το βασικό ερώτημα είναι αν το κόμμα θα κερδίσει αρκετές έδρες για να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία.
Αυτό όχι μόνο θα άνοιγε το δρόμο για τον πρόεδρό του, Jordan Bardella, να γίνει πρωθυπουργός, αλλά θα του έδινε επίσης την απαραίτητη ισχύ στην Εθνοσυνέλευση για να προωθήσει εύκολα τη νομοθεσίαπου επιθυμεί και να αναδιατυπώσει την εσωτερική ατζέντα της Γαλλίας.
Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε την πρόωρη ψηφοφορία πριν από τέσσερις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην συντριπτική ήττα της κεντρώα; συμμαχίας του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτή η απόφαση φαίνεται να απέτυχε, με τον συνασπισμό του Ensemble να έχει τώρα προγραμματιστεί να κερδίσει μεταξύ 95 και 162 έδρες στο κοινοβούλιο των 577 εδρών, από 250.
Ο πρόεδρος ο οποίος σπάνια μένει για περισσότερες από μερικές ημέρες χωρίς ομιλία, συνέντευξη ή κάποιου είδους δημόσια εκδήλωση δεν έχει εμφανιστεί δημόσια για σχεδόν μια εβδομάδα.
Ρεκόρ συμμετοχής και τα σενάρια
Οι 43,3 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 501 βουλευτές στον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών και μάλιστα, σε 409 εκλογικές περιφέρειες αναμετρώνται δύο υποψήφιοι, σε 89 περιφέρειες τρεις υποψήφιοι και σε 2 περιφέρειες 4 υποψήφιοι.
Ήδη, η συμμετοχή έφτασε στο 26,63% έφτασε μέχρι το μεσημέρι τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) έναντι 25,9% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο την περασμένη Κυριακή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση Ipsos-Talan που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Ιουλίου μεταξύ περισσότερων από 10.000 ψηφοφόρων για τη Le Monde, τη France Télévisions και το Radio France, η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί του θα κέρδιζαν 170 έως 205 έδρες (έως 35,5% των εδρών ) στη νέα Εθνοσυνέλευση, ακολουθούμενη από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 145 έως 175 έδρες (έως 30,3%) και Ensemble με 118 έως 148 θέσεις (έως 25,6%)..
Σε ό,τι αφορά στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Elabe για λογαριασμό του ιδιωτικού καναλιού BFMTV και της La Tribune Dimanche, η Εθνική Συσπείρωση κερδίζει με 200 έως 230 έδρες (έως 39,8%).
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην Κάτω Βουλή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Στην περίπτωση αυτό, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει 165 έως 190 έδρες (έως 32,9%), ενώ το κόμμα του Macron 120 έως 140 έδρες (24,2%) .
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Toluna Harris Interactive που διεξήχθη μεταξύ 2 και 3 Ιουλίου για τις εταιρείες Challenges, M6 και RTL, η Εθνική Συσπείρωση θα κερδίσει 190 έως 220 έδρες (έως 38,1%) στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα συγκεντρώσει 159 έως 183 έδρες (έως 31,7%).
Το κόμμα του Macron (Ensemble) συγκεντρώνει 110 με 135 έδρες (23,3%), ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να κερδίσουν 30 έως 50 έδρες (έως 8,6%).
Σε 26,63% έφτασε μέχρι το μεσημέρι τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) το ποσοστό συμμετοχής στον β΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έναντι 25,9% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Πρόκειται για το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές μετά από εκείνες του 1981 (28,3%), οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία.
Μάλιστα, το ποσοστό συμμετοχής στον σημερινό β΄ γύρο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2022 που ανερχόταν σε 18,99%, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν κυμαίνεται μεταξύ 66% και 70%, δηλαδή πιθανή αύξηση συμμετοχής σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο (66,7%) την περασμένη Κυριακή.
Όπως και στον πρώτο γύρο, είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι που σκοπεύουν περισσότερο να ψηφίσουν (81% των 70 ετών και άνω έναντι 57% των κάτω των 35 ετών).
Η προβολή καταδεικνύει τον τριμερή χαρακτήρα της πολιτικής ζωής, με τρία μπλοκ που ξεχωρίζουν ξεκάθαρα.
Πρώτον, αυτή του RN και των συμμάχων του, που θα βρίσκονται μεταξύ 175 και 205 εδρών, αύξηση περίπου 100 εδρών σε σύγκριση με το 2022.
Το αριστερό μπλοκ θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με έναν αριθμό πιθανών βουλευτών μεταξύ 145 και 175, ενώ το κεντρώο μπλοκ θα συγκέντρωνε από 118 έως 148 έδρες.
Η πλειοψηφία των Γάλλων πιστεύει ότι ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές (85%) αλλά το 65% πιστεύει ότι θα έχει μόνο μια σχετική πλειοψηφία.
Το 50% των ερωτηθέντων θέλει να κερδίσει ο Εθνικός Συναγερμός, αλλά και εδώ, μόνο μια μειοψηφία (33%) θέλει την απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του Jordan Bardella.
Μεταξύ των διαφορετικών προσωπικοτήτων, σημειώνουμε ότι ο Edouard Philippe και ο Gabriel Attal είναι οι δύο των οποίων η δράση προκαλεί τις πιο ευνοϊκές απόψεις (42% και στις δύο περιπτώσεις) μπροστά από τον Jordan Bardella (40%) και τη Marine Le Pen (37%).
Αριστερά, είναι ο François Ruffin που συγκεντρώνει τις πιο ευνοϊκές απόψεις (32% έναντι 49% αρνητικές απόψεις) ενώ ο Jean-Luc Mélenchon βρίσκεται στο κάτω μέρος της κατάταξης με μόλις 15% θετικές απόψεις και 82% αρνητικές απόψεις.
Νικητές και ηττημένοι - Το σενάριο της συγκατοίκησης και το σενάριο του πολιτικού χάους
Οποιοδήποτε κόμμα ή συνασπισμός είναι σε θέση να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία 289 ή περισσότερων εδρών θα ελέγχει την Κάτω βουλή.
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να ψηφίζει εύκολα νόμους και η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίζει την απειλή της ψηφοφορίας δυσπιστίας.
Εάν η ομάδα που λαμβάνει την πλειοψηφία προέρχεται από διαφορετικό κόμμα από τον πρόεδρο, κάτι που έχει συμβεί τρεις φορές από τότε που τέθηκε σε ισχύ η σημερινή πολιτειακή μορφή της Γαλλίας το 1958, καταλήγει σε ένα είδος συμφωνίας κατανομής της εξουσίας που ονομάζεται «συγκατοίκηση».
Ο πρόεδρος επιλέγει γενικά τον αρχηγό του κόμματος που έλαβε την πλειοψηφία ως πρωθυπουργό.
Αλλά ένας συνδυασμός που περιλαμβάνει την Εθνική Συσπείρωση θα ήταν η πρώτη φορά που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση ένα κόμμα που δεν έχει κυβερνήσει ποτέ στο παρελθόν.
Σε αυτό το σενάριο, ο πρόεδρος αναμένεται να επικεντρωθεί στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική, ενώ ο πρωθυπουργός (που θα ανήκει στην αντιπολίτευση θα είναι υπεύθυνος για τις εσωτερικές και οικονομικές υποθέσεις.
Η οριοθέτηση των εξουσιών μεταξύ των δύο πολιτειακών παραγόντων δεν είναι σαφής και αυτό το σενάριο πιθανότατα θα οδηγήσει σε συγκρούσεις —αν όχι νομικές διαδικασίες— για το ποιος έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ορισμένες αποφάσεις.
Εάν μια ομάδα λάβει τις περισσότερες έδρες αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία, τότε θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας - όπως η τρέχουσα κατάσταση του Μακρόν. Αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από τον πρόεδρο, ο οποίος έχει την αποκλειστική εξουσία να διορίζει πρωθυπουργό.
Ο Bardella του επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης έχει δηλώσει ότι θα αρνηθεί τη θέση εάν το κόμμα του και οι σύμμαχοί του δεν αποκτήσουν απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Ο κίνδυνος σε αυτό το σενάριο είναι ότι κανένα κόμμα δεν έχει τη δύναμη να κυβερνήσει, οδηγώντας τη χώρα κυβερνητική παράλυση.
Ο Μacron θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το σενάριο της κυβέρνησης αλλά ακόμη κι αν ένα τέτοιο άτομο ήταν διαθέσιμο, θα δυσκολευόταν να διοικήσει την εξουσία στο κοινοβούλιο όπου οι αντισυστημικές δυνάμεις θα ήταν στην άνοδο.
Μια πιο πολιτική φιγούρα - ίσως μια μετριοπαθής από την κεντροαριστερά - θα εξακολουθούσε να είναι ευάλωτη σε ψήφους δυσπιστίας και στη διάσπαση μιας ad-hoc «κεντρομόλου» συμμαχίας.
Αντίδραση της Αγοράς
Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 είχε τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών από τότε που ο Macron προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα, ενώ το selloff στα γαλλικά ομόλογα εκτόξευσε τα ασφάλιστρα κινδύνου ο δείκτης των οποίου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του δημόσιου χρέους της περιόδου 2008/2009.
Οι μετοχές έκαναν ράλι αυτή την εβδομάδα μετά την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο χαλάρωσε τις ανησυχίες για μια ακροδεξιά κυβέρνηση και το συνολικό άγχος της αγοράς έχει υποχωρήσει.
Παρόλα αυτά, το CAC 40 παραμένει περίπου 4% κάτω από τα επίπεδα πριν από τις πρόωρες εκλογές της 9ης Ιουνίου.
Το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών είναι λιγότερο από 70 μονάδες βάσης, κάτω από το ανώτατο όριο των 86 μονάδων βάσης στον απόηχο της αύξησης του πολιτικού κινδύνου αλλά πολύ πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων βάσης που βρέθηκε στις αρχές Ιουνίου.
Οι τρεις δρόμοι
Οι τρεις ηγετικές ομάδες στις εκλογές προτείνουν ριζικά διαφορετικούς δρόμους για τη Γαλλία.
Το κόμμα του Macron υποστηρίζει τη συνέχεια, με περισσότερες περικοπές φόρων και μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, μαζί με τη δέσμευση για περιορισμό των δημοσίων δαπανών για τη τιθάσευση του δημόσιου χρέους.
Απαντώντας στις ανησυχίες των ψηφοφόρων, η έχει προσθέσει δεσμεύσεις για βελτίωση των εισοδημάτων των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων με τροποποιήσεις της φορολογίας και μέτρα για να βοηθήσει τη αγορά πρώτης κατοικίας και τους συνταξιούχους.
Ο Εθνικός Συναγερμός υποσχέθηκε να μειώσει τη μετανάστευση, να σκληρύνει τη στάση της Γαλλίας για τα ζητήματα του νόμου και της τάξης με περισσότερες φυλακές και αυξηση των ελάχιστων ποινών και να μειώσει τους φόρους προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια και τα καύσιμα.
Μετά από ένα sell off στην αγορά ομολόγων, το κόμμα έχει αναθεωρήσει ορισμένα από τα πιο δαπανηρά μέτρα του — ενδεχομένως επ' αόριστον, ανάλογα με την εικόνα των δημόσιων οικονομικών.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει το πιο ριζοσπαστικό οικονομικό πρόγραμμα.
Βραχυπρόθεσμα, λέει ότι θα παγώσει τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, θα καταργήσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μacron και θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 14% και τους μισθούς του δημόσιου τομέα κατά 10%.
Οι επιπλέον ετήσιες δαπάνες, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ (163 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2027, θα χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου με νέους φόρους στις επιχειρήσεις, στα οικονομικά και στους πλουσιότερους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών