Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

«Φροντιστήρια» στις εισηγμένες εταιρίες από την ΕΧΑΕ – Τα παράπονα και οι δυσκολίες αύξησης της διασποράς

«Φροντιστήρια» στις εισηγμένες εταιρίες από την ΕΧΑΕ – Τα παράπονα και οι δυσκολίες αύξησης της διασποράς
«Περάσαμε 10 χρόνια κρίσης, αντέξαμε, επιβιώσαμε, φτιάξαμε τα νούμερά μας, η εταιρεία πηγαίνει εξαιρετικά και τώρα μας λένε ότι κινδυνεύουμε με διαγραφή;»
Σχετικά Άρθρα
Κάθε άλλο παρά ανοικτοί σε αύξηση της διασποράς είναι ορισμένοι βασικοί μέτοχοι, εξέλιξη που όπως φαίνεται έχει οδηγήσει σε πισωγύρισμα και την ίδια την ΕΧΑΕ.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κοντόπουλος είχε πει «τέρμα τα αστεία» και είχε ενημερώσει τις εταιρείες να αυξήσουν τη διασπορά αλλιώς θα μπουν στην Επιτήρηση και μετά θα διαγραφούν από το Χρηματιστήριο.
Το Bankingnews επικοινωνώντας με επιχειρηματίες, ενημερώθηκε πως έγιναν και πρόσφατα συναντήσεις με την ΕΧΑΕ στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον νέο Κανονισμό και θα ακολουθήσει και ένα ακόμα… φροντιστήριο.
Όπως είναι λογικό και προκύπτει και από το ρεπορτάζ κάποιοι επιχειρηματίες δηλώνουν πρόθυμοι να αυξήσουν τη διασπορά και να παραμείνουν στην Κύρια Αγορά.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι οι βασικοί μέτοχοι που δεν θέλουν να μειώσουν το ποσοστό τους.
Σύμφωνα με αυτούς, η διοίκηση τους έχει προτείνει την Εναλλακτική Αγορά.
Υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στη σκέψη της διοίκησης του Χ.Α. και το Bankingnews που ήταν από τα λίγα μέσα που εναντιώθηκαν στη διαγραφή και πρότειναν να μην περάσει ο νέος κανονισμός ή έστω να δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς στην Εναλλακτική Αγορά.
Φαίνεται πως ο κ.Κοντόπουλος τώρα το προτείνει ως επιλογή, αλλά ανέφερε ότι περιμένει το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ίσως υπάρξει από τις αρχές του 2025.
Κάποιοι επιχειρηματίες που δεν θέλουν να πουλήσουν μετοχές, αποδέχονται αυτήν την προοπτική.
Όμως στέλεχος εισηγμένης μιλώντας στο ΒΝ ανέφερε πως «έχουμε πάει 2-3 φορές στην ΕΧΑΕ και τη μία από αυτές το ζητήσαμε και πήγαμε με τον νομικό μας σύμβουλο».
Η εν λόγω εταιρεία έχει μέτοχο με 5% που δεν ανήκει στη διοικητική ομάδα ή στην οικογένεια του βασικού μετόχου.
«Δεν τον γνωρίζουμε, τον μάθαμε από το μετοχολόγιο».
Αυτή όμως η εξέλιξη δυσκολεύει περαιτέρω τα πράγματα καθώς το πρόβλημα της διασποράς μεγαλώνει.
Πριν αποκτήσει το ποσοστό οι βασικοί μέτοχοι έπρεπε να πουλήσουν περίπου 10%, αλλά τώρα θα πρέπει να δώσουν 15%.
«Περάσαμε 10 χρόνια κρίσης, αντέξαμε, επιβιώσαμε, φτιάξαμε τα νούμερά μας, η εταιρεία πηγαίνει εξαιρετικά και τώρα μας λένε ότι κινδυνεύουμε με διαγραφή;».
Ο νομικός σύμβουλος ζήτησε ενημέρωση για το τι σημαίνει «διαγραφή», αλλά δεν έλαβε τις εξηγήσεις που θα ήθελε.«Αν ζητάτε τη γνώμη μου, νομίζω ότι θα πάρει παράταση, αφού δεν είναι έτοιμοι».
Οι εταιρείες φαίνεται ότι θέλουν χρόνο, ενώ σημειώνουν και αυτό που η στήλη είχε γράψει, ότι δηλαδή και κάποιοι να θέλουν να πουλήσουν δεν είναι εύκολο, αφού δεν υπάρχουν, ειδικά στις μικρές εταιρείες, επενδυτές να πάρουν 10% ή και παραπάνω ποσοστό.
Σε κάθε περίπτωση η εισηγμένη που επικοινώνησε το Χ.Α. δε θέλει σε καμία περίπτωση ούτε στην Εναλλακτική Αγορά να μεταφερθεί, ούτε και να φύγει από το Χ.Α.
«Θα δούμε τι θα κάνουμε», κατέληξε το στέλεχος της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος έλεγχος για τη διασπορά θα γίνει τον Ιούλιο του 2025 και μπορεί να δώσει το Χ.Α. έως δύο εξάμηνες προθεσμίες για βελτίωση, άρα η προθεσμία το αργότερο λήγει 30/6/2026.
Εντός 3 μηνών από την πρώτη παράταση ο εκδότης πρέπει να βάλει δύο ειδικούς διαπραγματευτές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης