Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον τελικό γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αφήνοντας πίσω του τα απομεινάρια του κεντρώου στρατοπέδου του προέδρου Emmanuel Macron και τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που ακολουθεί στην τρίτη θέση.
Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα, σημειώνει το France 24, σε μια εκλογική αναμέτρηση που άφησε τη χώρα χωρίς σαφή υποψήφιο πρωθυπουργό - και τον εσπευσμένα συγκροτημένο ευρύ αριστερό συνασπισμό χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να προωθήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά του.
Μαζικό μέτωπο κατά της Le Pen
Μέρος της ήττας του Εθνικού Συναγερμού μπορεί να εξηγηθεί από την αντοχή αυτού που είναι γνωστό στη Γαλλία ως Front républicain - όταν οι ψηφοφόροι προσέρχονται μαζικά στις κάλπες για να νικήσουν την ακροδεξιά.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου στις 30 Ιουνίου, ο ιδρυτής του France Unbowed, Jean-Luc Mélenchon, ανακοίνωσε ότι είχε ένα σχέδιο.
Αυτή η στρατηγική - της δημιουργίας ενός "μετώπου" ή "φράγματος" κατά της ακροδεξιάς - ακολουθήθηκε σε γενικές γραμμές και από το στρατόπεδο του Macron, με τους δύο συνασπισμούς να καλούν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τους καλύτερα τοποθετημένους πολιτικούς αντιπάλους για να κρατήσουν το RN μακριά από την εξουσία. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι παραιτήθηκαν για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να περάσει το κατώφλι της νίκης.
Η βραδιά εξελίχθηκε σε μία ιλιγγιώδη επιτυχία για το μέτωπο της Αριστεράς, το οποίο, αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό εδρών - μεταξύ 177 και 192, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, ο Macron πιθανότατα ήλπιζε να αιφνιδιάσει τους κατακερματισμένους και διχασμένους αντιπάλους του, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι αιμορραγούν από τους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας που προηγήθηκε των ευρωεκλογών.
Και ενώ η ακροδεξιά Reconquête και η κεντροδεξιά Les Républicains διασπάστηκαν αμέσως για το αν θα συμμαχήσουν ή όχι με τον ανερχόμενο RN, οι δυνάμεις της αριστεράς κατάφεραν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες να ενωθούν πίσω από ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα που υποσχόταν μια αποφασιστική ρήξη με τις πολυετείς βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές του Macron.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα της Αριστεράς
Στη θέση των φιλοεπιχειρηματικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου, το πρόγραμμα του νέου συνασπισμού υποσχέθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να θέσει ανώτατο όριο τιμών στα βασικά αγαθά για να καταπολεμήσει την επιδεινούμενη κρίση κόστους ζωής της Γαλλίας.
Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα θα χρηματοδοτούνταν με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς του φόρου πλούτου που είχε καταργήσει ο Macron και της επιβολής έκτακτου φόρου στις επιχειρήσεις για την πληρωμή της αύξησης των κοινωνικών δαπανών.
Δεν θέλουν τον Mélenchon
Το ερώτημα που θα καθορίσει τις επόμενες εβδομάδες είναι ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα αρνήθηκε σταθερά να ορίσει υποψήφιο καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, λέγοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί με συναίνεση μεταξύ των διαφόρων αριστερών δυνάμεων, μόλις ξεκαθαρίσει η θέση τους στην Εθνοσυνέλευση.
Οι διαιρέσεις είναι έντονες - ο Glucksmann, ο οποίος ο ίδιος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τη θέση, έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν θέλει τον διχαστικό Mélenchon στο ρόλο.
Η επικεφαλής των Πρασίνων Marine Tondelier, η οποία και η ίδια είχε ισχυρές επιδόσεις καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δήλωσε επίσης ότι ο Mélenchon, του οποίου η έντονα πιστή βάση υποστήριξης ανταγωνίζεται λεγεώνες αρνητών που αποθαρρύνονται από το μαχητικό στυλ συζήτησης και την καταιγιστική ρητορική του, δεν θα είναι υποψήφιος.
Χωρίς κανένα κόμμα να διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και χωρίς να υπάρχει προφανής διέξοδος για τα τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολύ πραγματική προοπτική ενός πολυετούς πολιτικού αδιεξόδου.
Και ενώ ο Macron έχει ορκιστεί να μην παραιτηθεί από την προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027, η πολυετής επαναλαμβανόμενη αποτυχία οποιουδήποτε από τα τρία κινήματα να περάσει σημαντικές -και πολύ αναγκαίες- μεταρρυθμίσεις είναι απίθανο να πείσει τον αυξανόμενο αριθμό των RN ψηφοφόρων σε όλη τη Γαλλία ότι η αριστερά ή το κέντρο είναι σε θέση να αλλάξει τη χώρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών