Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν ότι δεν επεδείχθη ουδείς «σεβασμός» από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας
Με φόντο όλα αυτά, που κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει διότι πρόκειται για γεγονότα, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το «Ievoli Relume» αποχώρησε έπειτα από προειδοποίηση της Τουρκίας, ότι βρισκόταν στην υφαλοκρηπίδα της. Μάλιστα, η Τουρκία «ευχαριστεί τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους».
Στον αντίποδα, η Ελλάδα απορρίπτει χωρίς όμως... να διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Ειδικότερα «πηγές» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αρκούνται στο να διευκρινίσουν ότι δεν επιδείχθηκε κανένας σεβασμός, ενώ κάνουν λόγο για παράνομες ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας. Αντιθέτως, οι ίδιες «πηγές» αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά στα γεγονότα στην Κάσο.
Τι ισχυρίζεται η Τουρκία
Η Τουρκία ανέδειξε εκ νέου τις θέσεις της για την τουρκική υφαλοκρηπίδα και… ευχαριστώντας τις ελληνικές αρχές «για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία».
Χθες πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αναφέρθηκαν στα όσα συνέβησαν τα τελευταία δύο 24ωρα με τις έρευνες του ιταλικού σκάφους «Ievoli Relume» στην περιοχή και εξελίχθηκαν σε κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (που εντέλει δεν κλιμακώθηκε μετά από διπλωματικό μαραθώνιο): «Στις 21 Ιουλίου, η Ελλάδα εξέδωσε ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες εισέρχονταν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας.
Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας με αντιρρήσεις, ενώ δηλώθηκε ότι για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές που υπάγονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας απαιτείται η λήψη άδειας. Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη».
Σύμφωνα με την Τουρκία, το «Ievoli Relume» εγκατέλειψε την τουρκική υφαλοκρηπίδα. «Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των Ναυτικών μας Δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους» υποστηρίζει η Τουρκία.
Η απάντηση από την Ελλάδα
«Ουδείς "σεβασμός" επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας - Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει». Αυτό αρκέστηκαν να αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας αναφορικά με ισχυρισμούς της Άγκυρας.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έστειλε στο σημείο που βρισκόταν το ιταλικό πλοίο πέντε πολεμικά πλοία, με βάση την κατατεθειμένη στον ΟΗΕ επιστολή της 18ης Μαρτίου 2020, καθώς υποστηρίζει πως η θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και νοτιοδυτικά της Κάσου, βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Κάσος και η Κάρπαθος καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τη Συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2020 μεταξύ Αθηνών και Καΐρου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών