Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απόφαση όνειδος από τον Άρειο Πάγο για υποκλοπές: Νόμιμες οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ - «Καθαρός» ο Δημητριάδης

Απόφαση όνειδος από τον Άρειο Πάγο για υποκλοπές: Νόμιμες οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ - «Καθαρός» ο Δημητριάδης
Σύμφωνα με το πόρισμα του Άρειου Πάγου, οι παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ ήταν νόμιμες
Σχετικά Άρθρα
(upd 4) «Αθώοι» όλοι οι κρατικοί λειτουργοί -συμπεριλαμβανομένου και του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη- είναι σύμφωνα με το πόρισμα του Άρειου Πάγου για τις υποκλοπές.
Επιπλέον, η Δικαιοσύνη δεν βλέπει κάποια σύνδεση του παράνομου λογισμικού predator με τη ΕΥΠ, ενώ στον αντίποδα διαπιστώνει «επαρκείς ενδείξεις» για ποινική δίωξη υπευθύνων ιδιωτικών εταιρειών. Τέλος, ο Άρειος Πάγος «επιβεβαιώνει» το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η ΕΥΠ τήρησε όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Κατά συνέπεια, οι παρακολουθήσεις ήταν... νόμιμες.

«Καθαρός» ο Γρ. Δημητριάδης

Στον απόηχο του πορίσματος, ο κ. Δημητριάδης πέρασε στην αντεπίθεση, έπειτα από μήνες σιωπής.
Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Δημητριάδης κάνει λόγο για «κλίμα τοξικότητας» εις βάρος του και υπογραμμίζει ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης βάζει «οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα».
Αναλυτικά, ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει στη δήλωση του: «Πάντα σεβόμουν και σέβομαι το έργο της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, αυτό ορκίστηκα να υπηρετώ και στην επαγγελματική μου διαδρομή.
Τα τρία χρόνια και ένα μήνα που βρέθηκα στη θέση του Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις τα συμφέροντα της Πατρίδας και των πολιτών.
Από την πρώτη στιγμή ανέλαβα άμεσα και με ειλικρίνεια την πολιτική ευθύνη, σεβόμενος τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Αλλά και για να προστατέψω την Πατρίδα, την Κυβέρνηση και την Παράταξη.
Μέσα σε κλίμα τοξικότητας, διάλεξα τον δύσκολο δρόμο και σιώπησα, παρότι ουδέποτε υπήρξα εμπλεκόμενος.
Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα».

Το BN από τις 11 Οκτωβρίου του 2023 μετέδιδε -επικαλούμενο καλά ενημερωμένες δικαστικές πηγές- ότι η υπόθεση των υποκλοπών ως προς το μέρος των κατηγοριών προς το πρόσωπο του Γρηγόρη Δημητριάδη οδηγείται στο αρχείο. Δεν βρέθηκε τίποτα, άνθρακες δηλαδή όλος ο θησαυρός που κάποιοι διακινούσαν ότι με εντολή του κ. Δημητριάδη παρακολουθούνταν στόχοι είτε από την ΕΥΠ είτε μέσω του παράνομου λογισμικού Predator.
Την ίδια στιγμή, όμως, η δικαίωση Δημητριάδη θα λειτουργήσει συσπειρωτικά και στη ΝΔ. Στο παρασκήνιο είναι πάρα πολλοί αυτοί που νοσταλγούν τις ημέρες Δημητριάδη στο Μαξίμου, όπου όλα λειτουργούσαν ρολόι και υπήρχαν ξεκάθαρα όρια και ισορροπίες με τα μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι επί Δημητριάδη στο Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό έργο ήταν πιο οργανωμένο, ο συντονισμός των υπουργών ήταν πολύ καλύτερος και ο Γρηγόρης Δημητριάδης λειτουργούσε και ως σύνδεσμος των βουλευτών με την κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές: Αναμένουμε τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα εξής , για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά την υπόθεση των παρακολουθήσεων: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης.
Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της.
Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης».

Επίθεση Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές - «Σκάνδαλο συγκάλυψης ενός σκοτεινού παρακράτους»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών εξαπέλυσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Έκανε λόγο για «διπλό σκάνδαλο: Σκάνδαλο παρακολούθησης και σκάνδαλο συγκάλυψης», προσθέτοντας πως «δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα λάβει τέτοιες διαστάσεις». Απευθυνόμενος στον παρόντα υπουργό Δικαιοσύνης, Γ.Φλωρίδη, σημείωσε πως «κάθε εποχή έχει τους δικούς της Παπαγγελόπουλους» τονίζοντας ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου «λειτουργεί ώς ένα πλυντήριο ευθυνών των σημερινών κυβερνώντων».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι αυτό δεν θα σταματήσει την προσπάθεια αποκάλυψης του σκανδάλου, αναφέροντας ότι «είναι ένας αγώνας να μην αλλοιωθεί η αντίληψη των πολιτών για το πώς πρεπει να λειτουργεί η δημοκρατία μας».
«Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου με όλες μας τις δυνάμεις». «Πάντα το φώς νικά το σκοτάδι όσο και αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι τελείωσε αυτή η ιστορία, θα συνεχισουμε τον έντιμο αγώνα μας απέναντι σε αυτό το σκοτεινό παρακράτος». Ανέφερε επίσης πως «οι υποθέσεις που αρχειοθετούνται ενίοτε ανασύρονται».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα τονίζοντας ότι έγινε «η Ελλαδα κέντρο εξαγωγής του λογισμικού Predator» τονίζοντας πως είναι «ντροπιαστική πρακτική να πουλάς αυτά τα λογισμικά σε ανελεύθερα καθεστώτα».
Επισήμανε ότι «στήθηκε μια μηχανή εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων» δηλαδή «δεν είναι μόνον ότι μας άκουγαν κέρδισαν και εκατομμύρια ευρώ». Μίλησε για «ένα σκάνδαλο βαθιάς διαφθοράς με τζίρο εκατομμυρίων» με την οποία «87 άνθρωποι, υπουργοί, βουλευτές, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιογράφοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση».
Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε πως«για μένα ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πει ο πρωθυπουργός ότι έγινε λάθος και ότι δεν αποτελώ εθνικό κίνδυνο. Οι υπόλοιποι; Οι υπουργοί; Οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων; Θα πει κανείς γιατί παρακολουθήθηκαν;».
Αναρωτήθηκε αν «έχετε δεί άλλες χωρες που λειτουργούν οι θεσμοί να υπάρχουν τέτοια δίκτυα ανεξέλεκτα;» και συνέχισε:
«Αρα όλα είναι κανονικότητα; Κανονικότητα να παρακολουθείται το μισό υπουργικό συμβούλιο;».

Κασσελάκης: Η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά

«Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι μιλά ως Έλληνας πολίτης και όχι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων. Γι' αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Κασσελάκης προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσει επίσημη πολιτική δήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΚΕ για υποκλοπές: Βγήκαν «λάδι» οι κυβερνητικές ευθύνες

  «Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει, για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες ευθύνες της. Επιβεβαιώνει ότι "πηγή" του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και το κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, στη βάση του δόγματος "ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων"» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει:
«Αυτό το πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί, διατηρηθεί και ενισχυθεί από όλες τις κυβερνήσεις, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, έχει στο στόχαστρό του, πρώτα από όλα, τον ίδιο τον λαό και τις διεκδικήσεις του. Αυτό είναι το έδαφος για να γίνονται -με μια απλή επίκληση "λόγων εθνικής ασφαλείας"- οι δεκάδες χιλιάδες "νόμιμες" και μαζί με αυτές οι παράνομες επισυνδέσεις, ένα μέρος των οποίων βγαίνει τελικά στο φως».
«Η υπόθεση κατέληξε ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως και η υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, βγάζοντας "λάδι" τις κυβερνητικές ευθύνες και συγκαλύπτοντας την ουσία της υπόθεσης. Φυσικά, το "ξέπλυμα" μέσω της δήθεν "ανεξάρτητης" Δικαιοσύνης -της οποίας η ηγεσία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση- και των δήθεν "ανεξάρτητων" αρχών, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων. Όσοι σήμερα ανακαλύπτουν χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, είναι οι ίδιοι που απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της» αναφέρει, ακόμα το ΚΚΕ, και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:
«Αποδεικνύεται και με αυτή την αφορμή ότι το "κράτος δικαίου" που υπερασπίζονται όλοι τους, δεν είναι άλλο από το κράτος της αδικίας, της εκμετάλλευσης, της καταπάτησης κάθε λαϊκού δικαιώματος και ελευθερίας για να θωρακίζεται η εξουσία του κεφαλαίου.
Στα χέρια του λαού βρίσκεται η υπεράσπισή τους, στον δρόμο του αγώνα για την οριστική ανατροπή αυτής της αδικίας».

Νέα Αριστερά: Μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου

«Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της Δικαιοσύνης και το Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Σφραγίζεται και με τη βούλα της δικαιοσύνης η μεγαλύτερη συγκάλυψη στη σύγχρονη ιστορία», τονίζει η Νέα Αριστερά, με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου που δημοσιεύεται σήμερα στα ΜΜΕ, κατά το οποίο «δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής υπηρεσίας με το Predator, ενώ οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλημμελήματα». 

Η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι «50 χρόνια ζωής για τη Γ' Ελληνική Δημοκρατία η Ελλάδα γίνεται η εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα. Ένα καθεστώς παραδομένο στο οργανωμένο έγκλημα και στο παρακράτος».
Η Νέα Αριστερά θυμίζει ότι «λίγο μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη-"λανθασμένος χειρισμός από την ΕΥΠ" σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη και την αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι θα πέσει άπλετο φως». Με αφορμή τη σημερινή εξέλιξη, το κόμμα σχολιάζει ότι «με λίγα λόγια, οι αποκαλύψεις της μαχητικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, οι δεκάδες κοινοί στόχοι ΕΥΠ και Predator, υπουργοί, πολιτικοί της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, εισαγγελείς, τραπεζικοί, ήταν αποτέλεσμα... τυχαίων γεγονότων και συμπτώσεων».
Σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά, «γίνεται πια εμφανές το γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία έστησε μια επιτροπή-παρωδία, φυγάδευσε κρίσιμους μάρτυρες και απέκρυψε ζωτικής σημασίας καταθέσεις και στοιχεία στο όνομα του "απορρήτου".
Γιατί επιχειρήθηκε πραξικοπηματικού χαρακτήρα αλλοίωση της σύνθεσης της ΑΔΑΕ. Τώρα ο κ. Δημητριάδης μπορεί να επιστρέψει και επισήμως στα καθήκοντά του δίπλα στον κ. Μητσοτάκη».

Έρευνα 2 ετών

Πιο αναλυτικά, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε μετά από δύο έτη και εννέα μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας.
Στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, από τη έρευνα που διενεργήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, «συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».
Αντίθετα, προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων (σ.σ.: τεσσάρων) νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ., οι οποίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Οι ιδιώτες αυτοί θα οδηγηθούν σε δίκη.
Επίσης, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

Η απόφαση του Άρειου Πάγου

Η ανακοίνωση της κ. Αδειλίνη έχει ως εξής:

«1. Oλοκληρώθηκε σήμερα η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών, μετά από (2) δύο περίπου έτη συνολικά, (9) εννέα δε μόλις μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας, με την ανάθεσή της από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσωπικά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης και προς αποτροπή του κινδύνου παραγραφής των ερευνωμένων πράξεων. Ο χρόνος εκτιμάται ως ο απολύτως απαραίτητος ενόψει της ασυνήθιστης έκτασης της έρευνας και της σε βάθος διερεύνησης κάθε πτυχής της υπόθεσης.

2. Ενδεικτικά, κατ' αυτήν εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, και σχεδόν όλοι οι προτεινόμενοι από τους εγκαλούντες-αναφέροντες μάρτυρες και δη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Διοικητές και Υποδιοικητές και λοιπά μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) την τελευταία 10ετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνσης Οικονομικών Αρχηγείου κ.λπ τα τελευταία χρόνια, καθώς και της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνολικά δε περισσότεροι από σαράντα (40) μάρτυρες.

3. Επελήφθησαν τρεις Ανεξάρτητες Αρχές και δη η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες, αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.

4. Παράλληλα, σε εξέταση μαρτύρων προέβη και η Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που διενήργησε έρευνες σε εταιρείες και οικίες υπόπτων, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν έγγραφα, φορολογικά στοιχεία και ψηφιακά πειστήρια, τα οποία εξετάστηκαν στη συνέχεια από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Διατυπώθηκαν και απαντήθηκαν δύο αιτήματα Δικαστικής Συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Διεξήχθη έλεγχος από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και κατατέθηκε το πόρισμά της. Επίσης λήφθηκαν ανωμοτί εξηγήσεις, υποβλήθηκαν υπομνήματα κλπ.

5. Ικανοποιήθηκαν ακόμη όλα τα αιτήματα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ από δύο πραγματογνώμονες, παρουσία του ως άνω εισαγγελικού λειτουργού. Η προκαταρκτική εξέταση κατέληξε σε ένα απολύτως εμπεριστατωμένο πόρισμα 300 περίπου σελίδων, που ο ανωτέρω Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέβαλε στην Εισαγγελέα, η οποία συμφώνησε τόσο με το νομικό όσο και με το ουσιαστικό περιεχόμενό του.

6. Από το πιο πάνω πλούσιο αποδεικτικό υλικό συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού.

7. Ως προς δε τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε Εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020-2024, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις, η σχετική δε πρόβλεψη, η οποία θεσμοθετήθηκε το πρώτον με το Ν. 2225/1994, διατηρήθηκε συνεχώς από όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι τον νέο Ν. 5002/9-12-2022, ενώ είναι σύμφωνη και με το πνεύμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ.την απόφαση της 16/2/2023 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-349/21). Σημειώνεται εξάλλου ότι για την ανωτέρω Εισαγγελέα της ΕΥΠ, μετά τη διενεργηθείσα σχετικά πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκδόθηκε απαλλακτικό πόρισμα, με το οποίο συμφώνησε, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο, και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων.

8. Περαιτέρω προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9-12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ' εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021.

9. Οι απαιτούμενες αυτές στο παρόν στάδιο «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των ως άνω ιδιωτών, οι οποίες ερείδονται κυρίως στη διαπίστωση ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.α, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων «στόχων» και στην Ελλάδα, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητα αυτής ή όχι.

10. Τέλος επισημαίνεται ότι σε καμία άλλη χώρα δεν διεξήχθη τόσο ενδελεχής (Δικαστική) έρευνα -με τη συμμετοχή μάλιστα και τριών Aνεξαρτήτων Αρχών- για παρόμοια υπόθεση, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι ανάλογες έρευνες κατέληξαν σε επιβολή απλών κυρώσεων και δη προστίμων σε βάρος των ανωτέρω εμπλεκομένων εταιρειών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης