Στις διεθνείς αγορές σημειώνεται sell off στον απόηχο των νέων στοιχείων από ΗΠΑ που τροφοδοτούν τους φόβους για ύφεση
Το ιαπωνικό χρηματιστήριο σημείωσε τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων 8 ετών, καθώς οι φόβοι για την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας άσκησαν πιέσεις.
Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,5% κατά την έναρξη των συναλλαγών, με αιχμή του δόρατος τον κλάδο της κατασκευής chip, αφού η Intel αποκάλυψε σχέδια για την κατάργηση 15.000 θέσεων εργασίας. Η ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών ASML υποχώρησε κατά 6,4%, αφού η ανακοίνωση από τον αμερικανικό οίκο προστέθηκε στην ανησυχία στον κλάδο έπειτα από μια σειρά απογοητευτικών κερδών μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
To sell off
Του ευρωπαϊκού sell off προηγήθηκε η πτώση του δείκτη αναφοράς Topix του Τόκιο -που σημείωσε υψηλό ρεκόρ τον περασμένο μήνα- κατά 6% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2016, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο της ανόδου του γεν στα κέρδη των ιαπωνικών επιχειρήσεων.
Η πτώση επεκτάθηκε και στη Νότια Κορέα, όπου ο δείκτης Kospi υποχώρησε σχεδόν 4%. Ο δείκτης S&P/ASX 300 της Αυστραλίας έκλεισε με πτώση 2% και οι μετοχές της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής τσιπ TSMC υποχώρησαν σχεδόν 6% στην Ταϊπέι.
Όλα άρχισαν από τις ΗΠΑ
Η αδυναμία σε όλες τα διεθνή χρηματιστήρια ήρθε μετά τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ την Πέμπτη, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση στην αγορά εργασίας της χώρας, εδραιώνοντας τις προσδοκίες για μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων της Fed το 2024. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να προβεί στην πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Σεπτέμβριο.
Οι ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας χάνει τη δυναμική της θα οξύνουν την προσοχή των επενδυτών στη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ αργότερα την Παρασκευή.
«Οι τεχνολογικές μετοχές δεν μπορούν να γίνονται ακριβότερες για πάντα, τα επιτόκια έχουν αρχίσει επιτέλους να μειώνονται στις περισσότερες οικονομίες και η στροφή του κύκλου στην Ιαπωνία είναι ένα σεισμικό γεγονός», δήλωσε ο Neil Birrell από την Premier Miton Investors, ο οποίος χαρακτήρισε την πτώση «σημείο καμπής». «Οι επενδυτές θα επανατοποθετηθούν, αλλά αυτό δεν θα είναι γραμμικό, η μεταβλητότητα θα είναι σημαντικός παράγοντας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο δείκτης S&P 500 των blue-chip σημείωσε πτώση άνω του 1% την Πέμπτη, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq 100 σημείωσε πτώση άνω του 2%.
Το sell off στην Ιαπωνία επιταχύνθηκε από τους Ιάπωνες μικροεπενδυτές με μεγάλη μόχλευση που σπεύδουν να βγουν από ένα δημοφιλές ETF, το Nomura NF Nikkei 225 ETF, δήλωσαν οι traders, σύμφωνα με τους Financial Times. Το ETF έκλεισε 11,46% χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς οι μεμονωμένοι επενδυτές έσπευσαν να περιορίσουν τις απώλειες.
Μια βουτιά 20% στις μετοχές της Intel μετά το κλείσιμο των αμερικανικών αγορών τρόμαξε το Τόκιο, όπου τα ονόματα τεχνολογίας και ημιαγωγών ήταν από τα πιο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές. Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν κατά 9% στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές, αφού οι προοπτικές των κερδών της έπεσαν κάτω από τις εκτιμήσεις της Wall Street.
Οι ιαπωνικοί τεχνολογικοί όμιλοι, με επικεφαλής τις Tokyo Electron, SoftBank, Lasertec και Advantest, σημείωσαν μεγάλη πτώση σε μια κατρακύλα, στην οποία, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές δύο ιαπωνικών οίκων, φαίνεται ότι οδήγησαν μεγάλες εντολές πώλησης κατά τη διάρκεια της νύχτας από ευρωπαϊκά και αμερικανικά μακροπρόθεσμα κεφάλαια.
Φρενίτιδα… κατοχύρωσης κερδών
«Ήταν μια φρενίτιδα κατοχύρωσης κερδών αυτή την εβδομάδα», δήλωσε στους Financial Times ένας ανώτερος χρηματιστής σε ιαπωνικό οίκο αξιών. «Τα μεγάλα κεφάλαια αποσύρουν τον κίνδυνο από το τραπέζι και η Ιαπωνία πλήττεται περισσότερο έπειτα από μια πολύ ισχυρή πορεία και τώρα ένα μακροοικονομικό σκηνικό που φαίνεται λιγότερο λαμπρό».
Σύμφωνα με τους traders, μέρος της ζημίας ήταν το ισχυρότερο γεν, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους Ιάπωνες εξαγωγείς, δήλωσαν οι έμποροι.
Η απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Τετάρτη και το συμπέρασμα ότι έχει εισέλθει σε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ακόμη και όταν η Fed φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια, έχει ωθήσει το γεν πολύ υψηλότερα από ό,τι πολλοί περίμεναν.
«Δεν πιστεύουμε ότι το story της Ιαπωνίας έχει χαλάσει σε αυτό το σημείο, αλλά οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν σίγουρα αλλάξει» δήλωσε ο Bruce Kirk, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις μετοχές της Ιαπωνίας στην Goldman Sachs.
Η πτώση θα συνεχιστεί
Ο Cedric Chehab από την BMI δήλωσε ότι ένας συνδυασμός παραγόντων παίζει ρόλο εν μέσω του θλιβερού κλίματος της αγοράς. Ωστόσο, επέμεινε ότι «διορθώσεις όπως αυτή είναι απολύτως φυσιολογικές».
«Το sell off ξεκίνησε πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να κλιμακώνεται προς τα κάτω στα μέσα αυτής της εβδομάδας. Αυτό προκλήθηκε από διάφορα πράγματα», δήλωσε ο Chehab μιλώντας στο CNBC.
«Πρώτα απ' όλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan) προκάλεσε την κατάρρευση του carry trade σε βραχυπρόθεσμη βάση. Είχαμε επίσης άσχημα στοιχεία για τη μεταποίηση από τις ΗΠΑ και ορισμένους υποδείκτες απασχόλησης που τρόμαξαν τις αγορές», συνέχισε. «Και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είδαμε μεγάλη μεταβλητότητα σε ορισμένα από τα σημαντικότερα κέρδη. Και όλα αυτά βοηθούν να ωθήσουν τις αγορές μετοχών, οι οποίες ήταν αρκετά ακριβές, ακόμη χαμηλότερα».
Ο Chehab δήλωσε ότι ένας παράγοντας που φαίνεται να ξεχνούν ορισμένοι επενδυτές είναι ότι υπάρχει συνήθως εποχιακή αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά μετοχών μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.
«Έτσι, αυτό δεν πρέπει να είναι εντελώς απροσδόκητο, δεδομένων των ιστορικών μοτίβων γύρω από τις ημερολογιακές επιδράσεις στις αγορές μετοχών, ειδικά μετά το γεγονός ότι υπήρξε ένα τόσο μεγάλο ράλι στις αμερικανικές μετοχές και τις διεθνείς μετοχές».
Ερωτηθείς αν το sell off σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να σκέφτονται να πατήσουν το κουμπί του πανικού, ο Chehab απάντησε: «Όχι, δεν το νομίζω. Και αυτό γιατί από τεχνική άποψη υπάρχει μεγάλη στήριξη, όσον αφορά τους κινητούς μέσους όρους και τα βασικά τεχνικά επίπεδα». Σύμφωνα με τον ίδιο «διορθώσεις όπως αυτή είναι απολύτως φυσιολογικές, ιδίως όταν έχετε δυναμική που είναι υπερβολική προς τα πάνω».
Την ίδια στιγμή, ο Shane Oliver από την AMP δήλωσε ότι μια διόρθωση φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. «Οι μετοχές ανέβηκαν στα ύψη τον Ιούλιο λόγω των καλύτερων ειδήσεων για τον πληθωρισμό, της αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα μελλοντικά χαμηλότερα επιτόκια και της αισιοδοξίας για τα κέρδη που σχετίζονται με την πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Oliver σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η άποψη της AMP είναι ότι τα μελλοντικά χαμηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν πιθανώς τις μετοχές κατά τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, με την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί η ύφεση, οι διεθνείς μετοχές «φαίνονται ευάλωτες σε περαιτέρω πτώση, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να "αγοράσουμε στην πτώση"».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών