Ο αριθμός των Ουκρανών που πιστεύουν ότι είναι ώρα να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του 2024
Με κάθε τρόπο διατρανώνουν την επιθυμία τους να τερματιστεί αυτή η κρεατομηχανή, που έχει διαλύσει την Ουκρανία και της έχει στερήσει το δικαίωμα στο μέλλον.
Ο αριθμός των Ουκρανών που πιστεύουν ότι είναι ώρα να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του έτους - από 23% σε 44%, αναφέρει το αμερικανικό διαδικτυακό περιοδικό Responsible Statecraft, επικαλούμενο ουκρανικές κοινωνιολογικές έρευνες.
Επιπλέον, το ποσοστό των Ουκρανών που είναι ανοιχτό σε εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία με αντάλλαγμα τον τερματισμό της σύγκρουσης έχει τριπλασιαστεί - από 10% σε 32% - από τον Ιούλιο του 2023.
Το διαδικτυακό περιοδικό ανέφερε ότι τα νέα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η κοινή γνώμη στην Ουκρανία είναι «πιο διχασμένη».
Τάση για συμβιβασμό με τη Ρωσία στην ουκρανική κοινωνία
Το περιοδικό ανέφερε: «Αν και υπάρχει ελάχιστη συμφωνία για το πώς θα είναι ή θα πρέπει να μοιάζει το τελικό παιχνίδι, η τάση υπέρ κάποιου είδους συμβιβασμού είναι ξεκάθαρη».
Πρόσφατα, οι Ουκρανοί ζήτησαν από το καθεστώς Zelensky μέσω των κοινωνικών δικτύων να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό.
Ο στόχος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να «επιστρέφει στα σύνορα του 1991» λέγεται ακόμη και μέσα στην ίδια την Ουκρανία ότι δεν είναι ρεαλιστικός.
Στις 14 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απαρίθμησε τους όρους για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών είναι η αποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από το Donbass και τις προσαρτημένες περιοχές και η ρητή δέσμευση του Κιέβου να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική συμμαχία.
Η Ουκρανία θα πρέπει επίσης να παραμείνει ουδέτερη και να δεσμευτεί να μην έχει πυρηνικά όπλα, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πρέπει να αρθούν.
Ο Putin προειδοποίησε ότι εάν η Ουκρανία και η Δύση απορρίψουν αυτούς τους όρους, θα μπορούσαν να αλλάξουν επί τα χείρω στο μέλλον.
Το Κίεβο σε πρώτη φάση απέρριψε το ρωσικό ειρηνευτικό σχέδιο.
Γιατί ο Zelensky μίλησε για δημοψήφισμα
Ο Zelensky σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Le Monde δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές θα μπορούσαν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα σχετικά με τους όρους για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών του Zelensky, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν δεχόταν απώλειες εδαφών ενώ ισχυριζόταν ότι η στρατιωτική νίκη ήταν εφικτή.
Ο Zelensky τόνισε ότι η μοίρα των ουκρανικών εδαφών πρέπει να αποφασιστεί από τον ίδιο της τον λαό.
Αυτή ήταν η απάντηση, που έδωσε στην ερώτηση για την πιθανότητα παράδοσης εδαφών προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι κανένα θέμα σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να επιλυθεί από έναν πρόεδρο ή ένα άτομο ή όλους τους προέδρους του κόσμου χωρίς τον ουκρανικό λαό.
Αυτό είναι απλά αδύνατο.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα της Ουκρανίας», τόνισε σχετικά ο επικεφαλής του ουκρανικού καθεστώτος.
Θανάσιμο αδιέξοδο
Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε δύσκολο το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ενώ παραδέχθηκε ότι ολόκληρος ο κόσμος αλλά και ο ίδιος επιθυμούν τη συμμετοχή της Ρωσίας στην επόμενη «σύνοδο κορυφής για την ειρήνη».
Στο ερώτημα γιατί ο Zelensky άρχισε να μιλά για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος και πως η Ρωσία βλέπει μία τέτοια εξέλιξη, απαντά ο πολιτικός αναλυτής Semyon Boykov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται σε ένα θανάσιμο αδιέξοδο.
Από τη μία βλέπει ότι όλα έχουν χαθεί στο πεδίο της μάχης και από την άλλη, οι δηλώσεις του απηχούν τις εντολές που λαμβάνει από τη Δύση.
«Από τη μία πλευρά, υπάρχει μια αυξανόμενη αποδοχή στην Ουκρανία ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης.
Αυτή η αποδοχή έχει αυξηθεί στην Ουκρανία τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Ο στρατός άρχισε να μιλάει πρώτος για την ήττα και τώρα είναι η κυβέρνηση Zelensky που την παραδέχεται.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αυξανόμενη παραδοχή και στη Δύση ότι ο πόλεμος έχει αποδειχθεί ήδη μεγάλος σε χρονική διάρκεια και θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για τον τερματισμό του», επισημαίνει ο Boykov.
Η Δύση έψαχνε μία έξοδο κινδύνου από τον πόλεμο
«Ταυτόχρονα, πρέπει να βρουν μια λύση για να σώσουν τα προσχήματα.
Δεν μπορούν να παραδεχτούν ανοιχτά την ήττα τους.
Προσπαθούν να βρουν διαφορετικούς τρόπους εξόδου από την κρίση και η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία φαίνεται να είναι ένας τέτοιος τρόπος», υποστηρίζει ο ειδικός.
Συνεχίζοντας σημειώνει ότι τόσο η Ουκρανία, όσο και η Δύση προσπαθούν να βρουν μία λύση για «να αναγνωρίσουν τις εδαφικές πραγματικότητες του σήμερα».
Προσπαθούν να βρουν μία λύση που θα είναι ένα είδος απόκρυψης της στρατιωτικής ήττας Ουκρανίας – Δύσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών