Η Ρωσία προσέθεσε 74 πλοία στον σκιώδη στόλο πετρελαιοφόρων της
Σύμφωνα με ένα ουκρανικό think tank, η Ρωσία έχει ενισχύσει τον «αθόρυβο» στόλο πετρελαιοφόρων πλοίων της, ένα σημάδι ότι η χώρα λαμβάνει μεγαλύτερα μέτρα για να αποφύγει τους δυτικούς εμπορικούς περιορισμούς.
Το KSE Institute, ένα think tank στο πλαίσιο της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου, επισήμανε τον λεγόμενο «σκιώδη» στόλο δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας, μια μυστική συλλογή δεξαμενόπλοιων που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί η χώρα ώστε να συνεχίσει το εμπόριο πετρελαίου παρά τις κυρώσεις της Δύσης. Σύμφωνα με έκθεση του KSE, η Ρωσία ήταν γνωστό ότι μετέφερε το πετρέλαιό της με 307 σκιώδη πλοία από τις αρχές του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, με περίπου 74 νέα πλοία να προστίθενται στον στόλο της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τα νέα πλοία ξεπερνούν σε αριθμό τα 49 δεξαμενόπλοια στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση επειδή βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, ανέφερε το Bloomberg. Περίπου 45 από τα γνωστά σκιώδη πλοία έχουν λειτουργήσει τακτικά μεταξύ του 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Τα πλοία αυτά αποτελούν τον «πυρήνα» του σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας το 28% του συνόλου του πετρελαίου που η χώρα διακίνησε κάτω από το ραντάρ κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Δύση άρχισε να σφίγγει τις βίδες στο εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας αμέσως μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, με τις χώρες της G-7 να θεσπίζουν ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων για το ρωσικό αργό.
Η Ρωσία θα αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες δυτικές οικονομίες
Παρά τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία προβλέπεται να επιτύχει ανάπτυξη 3,2% φέτος, πολύ υψηλότερη από τις επιδόσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν «παραμείνει σταθερές» και οι κρατικές δαπάνες «παρέμειναν υψηλές» συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, όπως σημειώνει το ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ βλέπει για τη Ρωσία τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης, για τις προηγμένες οικονομίες της Δύσης η πρόβλεψή του είναι πολύ πιο μετριοπαθής, καθώς για τις ΗΠΑ «βλέπει» ανάπτυξη 2,7% ενώ για τις άλλες χώρες της G7, εκτιμά ότι η Γερμανία θα τα πάει χειρότερα, με εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ το 2024 μόλις 0,2%, και έπονται στις κακές αποδόσεις των οικονομικών τους η Βρετανία (0,5%) και η Γαλλία (0,7%).
Παρά την επιβολή κυρώσεων στο Κρεμλίνο για την εισβολή του στην Ουκρανία, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του Ιανουαρίου για τη ρωσική οικονομία φέτος και εκτίμησε ότι ενώ η ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη το 2025, πλέον αναθεωρεί και μιλά για ακόμα υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως στο 1,8%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών