Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Κίνας με τις Φιλιππίνες – Σύγκρουση πλοίων της ακτοφυλακής των δύο χωρών μετά από επικίνδυνους ελιγμούς

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Κίνας με τις Φιλιππίνες – Σύγκρουση πλοίων της ακτοφυλακής των δύο χωρών μετά από επικίνδυνους ελιγμούς

Πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής έπεσε πάνω σε πλοίο της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων

Σχετικά Άρθρα
Κοντά στο Sabina Shoal περίπου στις 3:23 π.μ., το πλοίο 21551 της κινεζικής ακτοφυλακής συγκρούστηκε με το φιλιππινέζικο περιπολικό πλοίο BRP Bagacay.
Και οι δύο υπέστησαν ζημιές.
«Το πλοίο των Φιλιππίνων «αγνόησε» πολλές ισχυρές προειδοποιήσεις από τους Κινέζους και «σκόπιμα συγκρούστηκε» με ένα κινεζικό πλοίο με «αντιεπαγγελματικό, επικίνδυνο τρόπο», τόνισε το Πεκίνο.
Εν τω μεταξύ, οι Φιλιππίνες δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν «παράνομους και επιθετικούς ελιγμούς από πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα «σύγκρουση που προκάλεσε δομική ζημιά» και στα δύο σκάφη της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Ένας αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας των Φιλιππίνων δήλωσε ότι δύο πλοία υπέστησαν ζημιές από τη σύγκρουση.
Ωστόσο, η ζημιά στο κινεζικό σκάφος δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα.
Η τοποθεσία του συμβάντος βρίσκεται εντός της αποκλειστικής θαλάσσιας ζώνης των Φιλιππίνων μήκους 200 μιλίων.
Ωστόσο, τα διεκδικεί και η Κίνα, εκφράζοντας ισχυρισμούς ότι ελέγχει περισσότερο από το 80% ολόκληρης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο θεωρεί έδαφός του το Sabina Shoal, το οποίο ανήκει στα νησιά Spratly (Nánshā στα κινέζικα).
Τα νησιά διεκδικούνται επίσης από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
Τα νησιά και το Sabina Shoal βρίσκονται περισσότερα από 1.100 χιλιόμετρα από την Κίνα και 860 χιλιόμετρα από τα αμφισβητούμενα νησιά Paracel που ελέγχονται από την Κίνα.
Τις προάλλες, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας κάλεσε δημοσίως την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να απομακρύνει το πλοίο της ακτοφυλακής από το επίμαχο κοπάδι.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής χρησιμοποίησαν κανόνια νερού εναντίον φιλιππινέζικων πολιτικών σκαφών του Γραφείου Αλιείας και Υδάτινων Πόρων (BFAR).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης