Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δραματική προειδοποίηση BCA Research: Όλα καταρρέουν στην αμερικανική οικονομία… καμία μείωση επιτοκίου δεν θα τη γλιτώσει από την ύφεση

Δραματική προειδοποίηση BCA Research: Όλα καταρρέουν στην αμερικανική οικονομία… καμία μείωση επιτοκίου δεν θα τη γλιτώσει από την ύφεση
«Υπάρχουν πράγματα που καταρρέουν αρκετά γρήγορα τώρα», δήλωσε ο Garry Evans, επικεφαλής στρατηγικής της BCA Research
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η εταιρεία επενδυτικών ερευνών BCA Research βλέπει ότι η οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης και οι προβλεπόμενες επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν θα επαρκούν για να την οδηγήσουν έξω από αυτήν.
«Υπάρχουν πράγματα που καταρρέουν αρκετά γρήγορα τώρα», δήλωσε ο Garry Evans, επικεφαλής στρατηγικής της BCA Research.
«Ο καθένας από εμάς πιστεύει τώρα ότι υπάρχει ύφεση και αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πιστεύει η αγορά», δήλωσε στο CNBC ο Garry Evans, επικεφαλής στρατηγικής της BCA Research.
Ο Evans επεσήμανε σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αποκάλεσε την «επιδεινούμενη» αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο στο υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021 και ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ έπεσε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον ίδιο μήνα.
«Υπάρχουν πράγματα που καταρρέουν πολύ γρήγορα τώρα», είπε ο στρατηγός.
Η αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αναμένουν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.
Αλλά σύμφωνα με τον Evans, αυτό δεν θα κινήσει πολύ τη βελόνα στις εκτιμήσεις του.
«Μερικές μειώσεις επιτοκίων δεν πρόκειται να αποτρέψουν μια ύφεση.

Σχεδόν 1 χρόνο θα κρατήσει η ύφεση

Ο μέσος όρος ύφεσης είναι 10 μήνες… Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να αρχίσουν πραγματικά οι περικοπές της Fed να δίνουν ώθηση στην οικονομία», είπε.
«Η αγορά πιστεύει ότι το επιτόκιο του Fed Fund στο τέλος του επόμενου έτους θα είναι 3%.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 5,3%. Αυτό δεν θα συμβεί αν δεν υπάρξει ύφεση», πρόσθεσε.
Μια ύφεση εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχουν δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του πραγματικού ΑΕΠ μιας χώρας.
Οι αγορές θα παρακολουθήσουν επίσης το ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων, με τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell να πρόκειται να μιλήσει σήμερα, 23 Αυγούστου 2024.
Η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε εύρωστη ακόμη και εν μέσω συνεχούς πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων.
Τον περασμένο αιώνα, υπήρξαν περισσότερες από δώδεκα υφέσεις, μερικές που διήρκεσαν έως και ενάμιση χρόνο.
Αν και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται επίσημα σε ύφεση, μια έρευνα που διεξήχθη από το Affirm αποκαλύπτει ότι περίπου 3 στους 5 Αμερικανούς πιστεύουν ότι είναι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης