Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραθυράκι της Lukoil - Συμφωνία διαμετακόμισης πετρελαίου Κιέβου και Βουδαπέστης, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις

Παραθυράκι της Lukoil - Συμφωνία διαμετακόμισης πετρελαίου Κιέβου και Βουδαπέστης, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις

Οι δύο χώρες ζήτησαν από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να μεσολαβήσει στη διαμάχη

Σχετικά Άρθρα
Το Κίεβο τελικά υλοποιεί την πρόταση της Βουδαπέστης να παρακάμψει τις κυρώσεις στον ενεργειακό κολοσσό Lukoil με έδρα τη Μόσχα.
Η ουγγρική εταιρεία MOL (Hungarian Oil and Gas Public Limited Company) πρέπει τώρα να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο προτού εισέλθει στην Ουκρανία, η οποία θα εισπράξει υψηλότερα τέλη διαμετακόμισης ως αντάλλαγμα.
Αυτή η εκπληκτικά απλή λύση βάζει τέλος στο πολύμηνο αδιέξοδο μεταξύ της Ουκρανίας και πολλών χωρών της Κεντρικής Ευρώπης που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια.
Όπως έχουμε ξαναγράψει η απόφαση του Κιέβου να επιβάλει κυρώσεις στη Lukoil και να της απαγορεύσει τη χρήση της υποδομής διαμετακόμισης της Ουκρανίας συγκλόνισε την Κεντρική Ευρώπη.
Η ιδιωτική εταιρεία δεν συνδέεται με το Κρεμλίνο, καταδίκασε επανειλημμένα την εισβολή στην Ουκρανία και έχει διατηρήσει μια σχετικά καλή θέση στις Βρυξέλλες.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία επλήγησαν περισσότερο από την κύρωση, καθώς εξαρτώνται από τις παραδόσεις του αγωγού Lukoil για περίπου το 35% και το 40% της συνολικής τους προσφοράς αργού πετρελαίου, αντίστοιχα, μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία σε μικρότερο βαθμό.

Αδιαφορία και καμία παρέμβαση από την ΕΕ

Οι δύο χώρες ζήτησαν από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να μεσολαβήσει στη διαμάχη, υποστηρίζοντας ότι η κύρωση παραβιάζει τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας θέτοντας ηθελημένα σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, το αίτημά τους αντιμετωπίστηκε μόνο με αδιαφορία στις Βρυξέλλες, καθώς η Επιτροπή υποβάθμισε τις ανησυχίες τους λέγοντας ότι μπορούσαν ακόμα να αγοράσουν από άλλες πηγές — ακόμη και με πολύ μεγαλύτερο κόστος.
Τώρα, φαίνεται, το Κίεβο αναγνώρισε μια ευκαιρία για μερικά επιπλέον έσοδα και συμφώνησε με την πρόταση της Ουγγαρίας, δηλαδή να αλλάξει απλώς το όνομα του πετρελαίου, διατηρώντας παράλληλα την κύρωση.
Η Lukoil δεν θα εξάγει πλέον στην Ουγγαρία αλλά θα πουλούσε το πετρέλαιό της στην ουγγρική εταιρεία MOL η οποία στη συνέχεια το μεταφέρει στην Κεντρική Ευρώπη μέσω της ίδιας διαδρομής.
Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε:
Η εταιρεία MOL ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι οι ιδιοκτήτες του προϊόντος που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. 
Αυτή δεν είναι ρωσική εταιρεία, αυτή είναι η εταιρεία MOL που διακινεί το προϊόν της μέσω του ουκρανικού συστήματος.
Στη δική της δήλωση, η MOL επιβεβαίωσε ότι «θα αναλάβει την κυριότητα των επηρεαζόμενων ποσοτήτων αργού πετρελαίου στα σύνορα Λευκορωσίας - Ουκρανίας», από την ερχόμενη Δευτέρα (16/9/2024).
Η Βουδαπέστη παροτρύνει την Ουκρανία να αποδεχθεί αυτό το σχέδιο για εβδομάδες, -αφού προτάθηκε αρχικά από τη MOL κατά τις πρώτες ημέρες της κρίσης- υποστηρίζοντας ότι και άλλοι μη Ρώσοι προμηθευτές εξαιρούνται από κυρώσεις για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης