Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το δίμηνο που άλλαξε τη Fed – Υπέκυψε ο Powell στους εκβιασμούς Biden – Harris για να σώσουν τις εκλογές

Το δίμηνο που άλλαξε τη Fed – Υπέκυψε ο Powell στους εκβιασμούς Biden – Harris για να σώσουν τις εκλογές
Μια μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές είναι δικαιολογημένη, επειδή η «οικονομία είναι σε καλή θέση»…
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί αρχικά οι αμερικανικές αγορές να ικανοποιήθηκαν από την μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο της Federal Reserve, αλλά γρήγορα κατάλαβαν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Είτε στην οικονομία είτε στην ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
«Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή θέση και η απόφασή μας σήμερα έχει σχεδιαστεί για να τη διατηρήσουμε εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Επομένως, μια μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές είναι δικαιολογημένη, επειδή η «οικονομία είναι σε καλή θέση»…
Την επόμενη φορά που θα συνεδριάσει η Fed, οι ψηφοφόροι θα έχουν ήδη ψηφίσει για τον επόμενο πρόεδρο.

Τα μηνύματα της απόφασης

Μπορεί ο Powell να απώθησε τις αιτιάσεις ότι η απόφαση είχε και πολιτικά κίνητρα, αλλά η Kamala Harris έσπευσε να δηλώσει ότι «η απόφαση της Fed για τα επιτόκια είναι ευπρόσδεκτη για τους Αμερικανούς».
Ακόμη και ο Δημοκρατικός Maxine Waters της Καλιφόρνια επικρότησε τη μείωση των επιτοκίων της Fed σε μια δήλωση:
«Είμαι ευχαριστημένος που η Fed όχι μόνο παρέμεινε ανεξάρτητη, αλλά έδειξε τη σημασία της ανεξαρτησίας καθώς ακολούθησε τα δεδομένα και όχι την πολιτική».
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Kevin Cramer από τη Βόρεια Ντακότα επέκρινε την κίνηση της Fed σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Η Federal Reserve διεκδικεί πολιτική ανεξαρτησία.
Θα μπορούσαν να περιμένουν να μειώσουν τα επιτόκια μέχρι μετά τις εκλογές για να το επιβεβαιώσουν», ανέφερε.
bfm1A91.gif
Δεν βιάζεται… παρά τις 50 μ.β.

Οι αγορές έδειξαν να αντιστρέφουν την αρχική τους ικανοποίηση, καθώς κατά τη διάρκεια της δήλωσής του ο Powell, έριξε λίγο… κρύο νερό στις προσδοκίες.
«Η επιτροπή δεν βιάζεται», είπε ο Powell και μαζί με αυτό οι μετοχές άρχισαν να πέφτουν, καθώς πρόσθεσε ότι «θα κινηθούμε όσο γρήγορα ή όσο αργά πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλο».
Μάλιστα, ο Powell έσπευσε να τονίσει ότι «κανείς δεν πρέπει να κοιτάξει τη μείωση των 50 μ.β. και να πει ότι αυτός είναι ένας νέος ρυθμός».
Αλλά ρεαλιστικά, η πλοκή DOT, έδειχνε άλλα…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τον περασμένο Ιούνιο, 4 μέλη της FOMC δεν περίμεναν μειώσεις επιτοκίων το 2024, 7 μέλη περίμεναν 1 μείωση επιτοκίων το 2024, 8 μέλη ανέμεναν 2 μειώσεις επιτοκίων.
Τον Σεπτέμβριο, μόνο 2 μέλη της FOMC είχαν τιμολογήσει 2 μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, 7 ακόμη 3 μειώσεις επιτοκίων, 8 ακόμη 4 περικοπές μέχρι το τέλος του 2024 και ένας και μόνος ανέμενε 5 περικοπές το 2024...
bfmB357.gif
Η πηγή είναι το Bloomberg…

Τόσα πολλά μπορούν να αλλάξουν σε 3 μήνες…
Και οι προσδοκίες της Fed για τα επιτόκια για το 2024 κατρακύλησαν (και το 2025 έπεσε επίσης - αν και είχε ήδη τιμολογηθεί από τη Fed)...
Επιπλέον, ο Powell έδειξε νευρικός δηλώνοντας ότι πιθανότατα δεν επιστρέφουμε στην εποχή που κρατικά ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων διαπραγματεύονταν αρνητικά.
Μάλιστα είπε ότι το ουδέτερο επιτόκιο είναι πιθανώς πολύ υψηλότερο από ό,τι ήταν παλιά - αλλά δεν το προσδιόρισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης